19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další důkazy o nedomyšlenosti zelených receptů

Vše nasvědčuje tomu, že Ursula von der Leyenová a další komisaři EK nečtou. Nebo čtou, ale neumějí hledat informace. To samé platí o většině poslanců Evropského parlamentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 7.11.2020 11:35

Ale, ale, ale... pane šéfredaktore... Cestujete na vlnách reklamy a propagandy výrobců, šroubujete potenciálním zákazníkům do hlavy, že právě to, co jim nabízíte, funguje nejlépe. No a slabší povahy to mají zavrtané v podvědomí, dokud si ten váš nesmysl nekoupí. Vy naštěstí ordinujete jenom mobilní telefony a služby související, nesnažíte se řídit přírodu. Závisláky na mobilních telefonech vidím denně, funguje to. Jednoho jsem viděl u pisoáru, levou rukou si držel pinďoura a druhou psal SMSky (nebo hrál hry ? - nevím). Jde to tak daleko, že v současné době nějaký MLAMOJ manažerský v LIDLu prosadil firemní aplikaci do mobilu, kterou si mají zákazníci nainstalovat a pokladní vás musí při každém nákupu otravovat dotazem, jestli máte jejich mobilní aplikaci (aby si z vašeho mobilu načetla data přes QR kód a dále s nimi pracovala...). Co příště? Čip vpíchnutý pod kůži?

S reklamou, propagandou a demagogií či vysloveným lhaním vytáhli do boje zelení magoři, vytvořili nové náboženství a "světonázor"hodně blízký komunistickému kolektivizmu. Prý to pomůže klimatu. Svatá prostoto!

Potíž je, že celou tuhle horu nesmyslů vám nutí stát a EU, kterou ovládla mafie Greenpeace, a vy najednou zjišťujete, že nemáte žádnou svobodu volby, jenom povinnost platit za nesmysly. Plastové tašky, které se vám rychle rozpadnou, protože jsou "EKO", papírové tašky údajně šetřící přírodu, které se trhají už při vložení nákupu a HLAVNĚ mají na sobě velkým písmem napsáno, že prý šetří přírodu. Velké kulové! Vykrádají zákazníkům kapsy nekvalitními výrobky spolu s "BIO"propagandou o údajné nadstandardní kvalitě, která však laboratorními testy prokázána nebyla. ZELENÁ TOTALITA! Žádný trh...

T. Zlesa 7.11.2020 12:12

Až se stydím zeptat co si kupujety vy.

L. Novák 7.11.2020 14:27

Zásadně se vyhýbám výrobkům s profláknutou značkou "EKO" a "BIO". ;-)

J. Jurax 8.11.2020 12:58

Musím souhlasit s panem Novákem. Nekupuji nic, co se prezentuje jako EKO a BIO. Zkušenost mne naučila, že je to vždy dražší, zato často co do užitnosti horší; lepší nikdy.

P. Vychodil 7.11.2020 18:51

poté, co při dešti moje Lidl ekotaška nepřežila přenos nákupu na cca 800 metrů, používám neeko plastovou, co vydrží léta

chodím do jednoho Lídlu již léta, takže znám všechny pracovníky a oni asi znají mne...tož už se neobtěžují s dotazem "máte Lidl aplikaci", neb tuší, jaká odpověď by následovala

J. Jurax 7.11.2020 10:26

Od zelených magorů se rozum čekat nedá. Jejich svatá víra jej úspěšně potlačuje.

A v bruseli je zelenou plísní prorostlých mozků plno. Bohužel mají moc.

A Piráty nevolit nejen kvůli jejich zelenosti, potažmo rudozelenosti.

P. Rada 7.11.2020 11:27

Pokud jde o volby pak jen upozornuji, že s principu si lidé mohou dnes vyvolit právě i mezi tzv adaptovanými psychopaty - což se s řady dalších důvodů také pravidelně děje. V ústavách naprosté většiny zemí přeci chybí pojistka typu, že do volených orgánů a zejména s nejvyší pravomocí nesmí kandidovat kdo neprošel adekvátním psychotestem.

U profesí jako je např řidič autobusu, pilot dpravního letadla... je přesto tato podmínka pravidelně vložena. V oblasti politiky ale společnost dnes s velmi problematickou ochotou velmi riskuje.

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/mocenska-posedlost-77924742

L. Novák 7.11.2020 11:42

Ty bys po psychotestech nemohl jako totální magor projít ani do komentářů NP. :-P Navíc tvoje bláboly mají charakter propagandy a SPAMu, a na webu, kde funguje moderátor, bys okamžitě schytal některý z druhů omezení vkládání příspěvků. Za evidentní LŽI a NESMYSLY už bys měl dávno BAN (zablokování vkládání komentářů).

J. Jurax 7.11.2020 13:22

Ano.

Jen se obávám, že z dnešních politiků by tímhle psychotestem hodně neprošlo.

Třeba - abych zůstal u tématu - zelení psychopati s bojem proti kysličníku a New Green Dealem.

J. Nevrkla 7.11.2020 8:47

Boj proti CO2 je od začátku úchylný. Jak můžou lidi takhle zblbnout?

V. Šedivý 7.11.2020 8:57

Pokud se logické myšlení stává čímsi nežádaným a je nahrazováno blátivými dojmy a emocemi, je takové "zblbnutí společnosti" nutným výsledkem.

Vzpomeňte, kolik hlasů se ozývalo proti maturitě z počtů. A jak ochotně jim ministr vyhověl. A teď to stádo tupounů, co se bojí trojčlenky, dostane volební právo. Samozřejmě že je rychle uloví ten, kdo jim slibuje bezpracný život v ráji zdarma.

P. Rada 7.11.2020 9:11

Od začátku je spíše "úchylné" nazývat poznání o neudržitelnosti situace "bojem".

"Zblblý" si např. myslí, že CO2 je bud zlo nebo kýženost a v této souvislosti např. nechápou podstatnou roli OPTIMA jeho koncentrace na navozování životadárných planetárních podmínek.

Š. Hašek 7.11.2020 10:03

OPTIMUM (čehokoliv) stanoví komise, lidová anketa, panel Železného v televizi, Zdechovský ve štrasbrusele???

Měl jsem Vás za lepšího.

Pošlu Vám přehled rostlinstva kolem mojí chalupy, srážky za třicet let, přehled všech úrod podle druhů ovoce, že kvíčaly hnízdějí občas v jiném počtu, totéž s labutěma ...... doufám, že mi pošlete to optimum! A já začnu, kácet, vorat, předělávat, jímat vodu, vodpařovat vodu, klást bílé/černé folie, žádat o dotace, přestanu topit dřevem (mám ho furt tři prd.... e, dám ho kam??), pozvu komisi dvacetiletých z nějaké fakulty ......... !!!

P. Rada 7.11.2020 10:58

Pane Hašku nezávisle na mezilidských emotivitách typu.. "Měl jsem Vás za lepšího", ukazuje nadhled (třeba až přístrojů s kosmu), na proměnné podmínky pro širší přírodní prostředí - tedy nejen kolem jedné chalupy. Až s takovéhoto úhlu jsou lépe patrné výrazné vazby celkové planetární úživnosti i biodiverzity vzhledem ke glob. teplotě.

Tyto okolnosti mají své optimum a já k diskusi tvrdím, že leží v okolí glob teploty cca 14 až 15C. Navíc tvrdím, že jde o metastabilní tedy potenciálně vratkou situaci a také to, že už jsme ji imisemi CO2 zásadně narušili.

To zřejmě proto, že přenos vláhy od oceánů nad kontinenty a jeho rovnoměrnost v čase závisí na typu a míře a ustálenosti vzdušného proudění. Vše je pak pro změnu albeda velkých ploch zásadně rozdílné za situace s trvalými polárními čepičkami a nebo naopak bez nich. Vývoj např. ukazuje, že letní existenci té severní planet čepičky zřejmě zkončí kolem poloviny tohoto století.

https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Až budete roslinky, stromečky... zas opečovávat, zkuste v nastíněných souvislostech, ovlivnujících základní globální cirkulaci vzduchu nesoucí vláhu popřemýšlet. Třeba o tom kolik času kterým stromům kde zbývá... Pak mě pak možná zas začnete mít za "lepšího" - nebo alespon za hodného vysvětlení v čem se prozatím zásadně mýlím.

Š. Hašek 7.11.2020 22:07

Netušil jsem, že Vy myslíte v "Galaktickém rozměru Optima"! jste lepší, než nějaká letecká bundewehrka a bursíková Biomasa.

Podobně myslí jedna vysokoškolačka, která neví co je mirabelka/metan, ale stále básní o tom, že snad nenecháme tu naši planetu Zemi na pospas!!!

Na pospas komu? Dívá se hodně na mě. Na někoho, kterej pečuje o hektary půdy republiky ČR. A fachá to.

Už mě to někdy fakt séře. Zkráceno.

J. Lukavsky 8.11.2020 6:49

"optimum a já k diskusi tvrdím, že leží v okolí glob teploty cca 14 až 15C" takže ve středověku, v době kdy teplota byla o několik oC vyšší, a kdy se ve středních čechách mnohde pěstovalo víno.... to vlastně bylo mimo optimum? Také města jako Vídeň, Benátky, Řím... hynou strašlivými vedry a lidi se stěhují na Sibiř? Já bych to středověké oteplení bral! J.L. end

J. Lukavsky 8.11.2020 6:45

"podstatnou roli OPTIMA jeho koncentrace na navozování životadárných planetárních podmínek." no momentálně je těch strašlivých 400 ppm CO2 (=0,04%=0,0004 dílu) hluboko POD optimem pro rostliny. Vyzkoušeno (ale drahé) je přihnojování kytek ve skleníku z bomby CO2. I v klasické učebnici Odum (1968): Základy ekologie, je na str ... vlevo dole napsáno "fotosyntéza na Zemi je limitována nedostatkem CO2 a zároveň inhibována nadbytkem O2". Také dnes je měřitelný a zřetelný nárůst zelenosti Země. A to ještě CO2 je vlastně ve vzduchu stopový prvek (N=75%, O2=16%... CO2=0,04%.....). V Karbonu ho bylo snad 20x více a jak kytky bujely! J.L. end

Š. Hašek 7.11.2020 9:27

Souhlas.

Mohou zblbnout. Ostatně, jak sleduji, ke zblbnutí stačí leták a prošlá paštika.

L. Novák 7.11.2020 8:42

Od zelených náboženských fanatiků (ekologií se to nazvat nedá a také to nemělo být zařazeno do šuplíku "ekologie") nelze očekávat ROZUM. Dojedou na vlastní blbost (viz místní magor "Rada"), protože neexistuje žádné perpetuum mobile, které by dokázalo rozhýbat jejich fantasmagorické plány budoucnosti. Lidská společnost a civilizace potřebuje ke své existenci množství levné energie, kterou zelení fanatici nemají a nikdy mít nebudou. Uchylují se k nesmyslům "snižování emisí CO2" v domnění, že budou ovládat zemské klima. Všechny nás to bude stát mnoho peněz a pokles životní úrovně, výsledku se ale nedočkáme, po zeleném vládnutí zbydou jenom dluhy a zdevastovaná příroda vytěžená nesmyslně na "biopaliva". Prý v zájmu "ekologie"... Takových nesmyslů jsou choré hlavy schopny vyprodukovat nekonečné množství. Klidně můžeme začít stavět třeba obří letiště pro mimozemšťany, protože "určitě jednou přiletí". ;-D Nebo obří "sběrné" vedení VVN (velmi vysokého napětí) kolem Země, které by bylo napájeno obřími plochami fotovoltaických panelů dodávajících energii právě z té části polokoule, kde právě intenzívně svítí slunce a neprší... :-P

Podobných technických blbostí (viz např. průplav DOL) lze vymyslet nekonečné množství, ale NIKDY na ně nikdo nebude mít peníze. Ekonomie a ekonomické myšlení (svobodný trh) funguje nejenom v lidské společnosti, ani zvířata se obvykle nepouštějí do akcí, která pro jejich přežití nedávají smysl. Nebo jim přinesou smrt. Zbytečně vynaložená energie na něco, co nepřináší užitek, může sama o sobě znamenat ohrožení existence. Stavba egyptských pyramid (kdysi dávno) možná byla vrcholem podobného chování.

Bude zajímavé sledovat, kam až se zelená idiocie v EU (ale i např. v USA po vítězství levice, která má podobné cíle) dostane při prosazování svých nesmyslů...

V. Šedivý 7.11.2020 9:01

Naše zchudnutí a ekonomická devastace bude zároveň znamenat, že dominanci jasně převezme Čína - a začne určovat pravidla. Že to nebudou pravidla, která by se nám líbila, je nad slunce jasnější. Jenže už bude pozdě.

T. Ryšavý 7.11.2020 8:42

Nezbývá mně, jak s autorem souhlasit, i když moje současné poznání je mnohem radikálnější. Možná, že autor článku už disponuje informacemi z mé dosud nevydané knihy o energetice, kterou jsem ještě před vydáním umístil zdarma ke stažení na své stránky www.domacielektrarny.eu. Kniha má název „Elektřina jako alternativní platidlo“. V té také prezentuji svůj názor, jak je naše vzduchem chlazená planeta přírodními procesy ochlazována. O tom se zatím dozvíte jen málo. Stále se mluví jenom o oteplování. Z debat ve veřejném prostoru si dovedu vyvodit poznatky a vědomosti také mnohých eurokomisařů a europoslanců o energetice. Na internetu i v médiích mně to často připadá, jako rozhovory vegetariánů a abstinentů o slovácké zabíjačce. Přitom je to všechno jen obrovská manipulace mocných a bohatých se všemi ostatními, často i vzdělanými. Jen bych rád vedení EU napověděl, že nejen naše planeta, ale i její atmosféra má také tvar koule...

P. Rada 7.11.2020 7:22

Důkazy o "nedomyšlenosti"? Něco na tom může být.

Vždyt nejen s dnešního ale s celé série projevů je zřejmé, že příkladně Přemysl Souček nečte, nevidí, nechápe,.... nebo je k "nedomyšlené" úzce pojaté kritice naveden?

To co totiž civilizaci hrozí, pro něj i jemu podobné, s široké odborné literatury shrnul např. Lynas:

https://www.databazeknih.cz/knihy/sest-stupnov-posledne-varovanie-454316

Podstatou problematiky dopadů příliš narůstajícího skleníkového efektu a dalších negativních dopadů "nedomyšlené" expanzivity, přeci není lobování pro či proti elektromobilitě ve formě náhrady tak jako tak neúnosné zátěže od osobní dopravy ale fakt, že lidstvo doposud nemá k dispozici prakticky žádnou technologii, která by "nedomyšleně" antropogenně uvolnované externality dokázala vykompenzovat. Takto si stereotypností v jednání - namísto hledání východisek - nutně krátíme civilizační rozvojové šance ba dokonce ohrožujeme svou existenci.

Širší rizika ale P. Souček nezohlednuje jako by nehrozila. Dál a dál zde paradoxně (s něčí pomocí - převzato s vebu...) propaguje právě postoje kritizované NEDOMYŠLENOSTI.

P. Jaroš 7.11.2020 7:39

Pane Rádo, vy si myslíte, že lze přelidnění Země vyřešit tím, že jeden početně nepodstatný region bude jezdit auty na baterky, což je navíc zatím neproveditelné?

D. Krajíček 7.11.2020 7:56

R^

P. Rada 7.11.2020 9:34

Pane Jároši myslím si, že právě Vy ani tak nemyslíte joako spíše plácáte. V odkazu který jsem dal ani v textu takto presentováno nic není.

Přelidnění které nadhazujete je přitom jedna okolnost ale rostoucí měrná spotřeba přitom navozuje násobné dopady jak jen součastný růst populace.

Podstatou problému je přitom nezvládnutá technologičnost která vede k masivní tvorbě nerecyklovatelného a už záhy hrozí navozením neudržotelného až s životem neslučitelného stavu (viz dokonce šestý stupen oteplení).

Civilizační život na dluh je přitom realitou v mnoha ohledech už několik desetiletí (překročení celoplanetární ekostopy) a pokusy o jeho snižování nevedou zatím k řešení právě v nejrozvinutějším světě který paradoxně doposud vykazuje největší měrnou planetární zátěž.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Jde tedy nejspíše o právě projev Vaší fantazie a s bezmoci či averze pak o snahu podsunout pod kritický pohled a opodstatněná data alespon pomluvu.

P. Jaroš 8.11.2020 17:36

A co s tím chcete dělat, když sedm miliard vám na co2 se.e, tak se půl miliardy vzdá všeho pro "záchranu" světa? Evropa se namísto rituálních nesmyslů s céóčkem má soustředit na nové technologie, namísto dovozu litiových baterek a dalších "eko"dílů z Číny.

Š. Hašek 7.11.2020 9:56

Trefná poznámka, pane Jaroši.

J. Hejna 7.11.2020 11:28

Pane Rado, věnujte se raději studiu české gramatiky (a zatím nic nepište).

L. Novák 7.11.2020 0:35

Zelená idiocie prosazovná státní mocí EU (EU/EK) vede ke kolapsu civilizace. Přijde čas, kdy nesmyslnými vnucenými zásahy státu rozlícený dav začne zelené magory věšet na kandelábry. Jsou mnohem nebezpečnější, než aktuální stav koronavirové pandemie ve světě...

P. Milan 7.11.2020 0:41

Revoluce a revoluční násilí jsou mi proti mysli. Ale pro tohle bych asi našel jisté pochopení.