26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další důkazy o nedomyšlenosti zelených receptů

Vše nasvědčuje tomu, že Ursula von der Leyenová a další komisaři EK nečtou. Nebo čtou, ale neumějí hledat informace. To samé platí o většině poslanců Evropského parlamentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 7.11.2020 15:40

Kde sú fronty na nabíjanie áut? Asi len vo vašej hlave. Pred 2 týždňami som bol v Nemecku, elektromobilov tam jazdí už relatívne dosť, ale aj nabíjacích miest je dostatok. Prakticky na každej čerpačke.

Samozrejme sa nikdy nedá vylúčiť, že sa niekde musí čakať. Ale môžete sa poistiť - dopredu si môžete určitý stojan na určitý čas priamo zo svojho auta rezervovať.

Pravičiar ako vy by mal vedieť, že dopyt /poptávka/ vytvára, resp. tlačí na ponuku /poptávku/. Takže počet nabíjacích stojanov rastie do tej miery, do akej rastie počet elektromobilov. Je to logické - rovnováha ponuky a dopytu.

Mimochodom, cca polovica ľudí býva v rodinných domoch, a tí si môžu naozaj dovoliť tankovať superlacné "palivo" - násobne lacnejšie ako benzín. Okrem toho, stále klesá cena napr. solárnych článkov, takže v budúcnosti bude mať čoraz viac rodinných domov čiastočné, alebo aj úplné vlastné zdroje elektriny. Pre vašu informáciu, v nominálnych cenách zlacnela fotovoltaika oproti roku 1975 200 krát, v reálnych cenách sa to blíži k číslu 1 000 krát.

A ten váš blud o drahej elektrickej prípojke... Ovládate vôbec malú násobilku? Viete si vypočítať cenu za palivo u vášho spaľováku? A viete vypočítať návratnosť takej domácej nabíjačke, pokiaľ využíva (zatiaľ stále lacný) nočný prúd?

Ja som ekonóm, dá sa povedať s orientáciou vpravo. Mňa zaujímajú hlavne čísla, ideologický balast, či už ten pravicový alebo ľavicový, si moc nevšímam.

Dajte sem pár čísel, ktorý ma presvedčíte, že elektromobily budú také drahé vo všetkých aspektoch? Ja ich vo svojom príspevku niekoľko uvádzam.

J. Kostelanský 7.11.2020 15:41

Áno, cena SÚČASNÝCH elektromobilov je stále pomerne vysoká, ale ekonómov zaujíma hlavne TREND, teda vývoj v čase. Rast HDP, rast miezd, ale aj taký vývoj koronakrízy - všetko sú to trendové údaje. Tie hovoria, či je vývoj pozitívy alebo negatívny. Statický údaj vám moc toho nepovie. Nepoteším vás - trend v cenách elektromobilov je pozitívny: nie tak dávno ste si za milión korún mohli kúpiť holátko z dojazdom 100-150 kilometrov, dnes sa dá za rovnakú cenu kúpiť plnohodnotné auto. Pár čísel: v roku 2009 stále jedna kWh kapacity batérií asi 1.200 dolárov, dnes sa to blíži k 100 dolárom, možno u niektorých výrobcov je táto hranica prekročená. A keby ste boli pred niekoľkými týždňami sledovali Elona Muska, vedeli by ste, že ceny batérií čaká ďalší výrazný pokles rádovo v desiatkach percent. Áno, Elon Musk kecá pri termínoch, ale nezvykne kecať pri technických údajoch.

Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Vy ste úplne rovnaký fanatik ako Gréta a jej podobní. Jediný rozdiel je v "znamienku + a -". Eko fanatici vznikli, resp. museli vzniknúť práve kvôli ropákom ako ste vy, s ktorými sa nedalo normálne jednať. Tak museli prísť eko fanatici, ktorí dokázali zlomiť fanatikov ropných.

Mohol by som uviesť ešte veľa argumentov namiesto vašich domnienok a ideologických kecov, ale. Škoda hádzať perly sviniam.

T. Zlesa 7.11.2020 15:48

:-) jste si teda tady dovolil dost...nejste taky náhodou z té redakce živě?

J. Kostelanský 7.11.2020 16:17

Nie, ale snažím sa informácie o svete spracúvať vlastnou hlavou a pokiaľ sa dá, prepočítať si ich. Neznášam "papouškování" niečoho, čo nejaký "expert" povedal či napísal.

Mimochodom, "co internet jednou zchvátí, to už nikdá nenavrátí". :-)

Takže pri písaní svojich názorov beriem do úvahy aj tento aspekt. Elektromobily obhajujem v diskusiách už najmenej 6 rokov a občas si svoje staršie príspevky vyhľadám a prečítam. Vývoj sa uberá zhruba tak, ako som si ho vtedy predstavoval - plus mínus jeden rok.

Napr. v roku 2014 vyhlásil Volkswagen, že v roku 2020 začne predávať cenovo relatívne dostupný elektromobil s dojazdom 500 kilometrov. Reálny dojazd bol vtedy - s výnimkou Tesly - do 200 kilometrov. Diskusie vtedy boli plné podobných "expertov", ktorí sa týmto číslam vyslovene vysmievali.

Rovnaká situácia bola aj, keď Elon Musk v březnu 2016 predstavil svoj model 3 s tým, že jeho základná cena bude 35 000 USD. Teraz sa síce dá kúpiť "podpultovo" aj za 35 000, bežná základná cena je však asi o 10 % vyššia. Ale ako ekonóm sa na to však dívam tak, že súčasná cena 38 000 USD zhruba zodpovedá cene 35 000 USD v roku 2016.

Ako som už viac krát povedal, mňa presvedčia hlavne čísla, nie nejaké ideologické žvásty a domnienky.

P. Vychodil 7.11.2020 18:14

možná byste si mohl nechat upgradovat hlavu, zjevně je výkonem "out-of-date"

J. Kostelanský 7.11.2020 18:47

Klasika. Keď b1bcovi dôjdu argumenty, prejde na invektívy... :-)

P. Vychodil 7.11.2020 19:23

jak pravil Werich: „Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.“

takže, vy moudrý ekonome, jak pak to, že el auta se tak špatně prodávají , a proč na ně musí vlády přispívat z daní všech ? jako skvělý ekonom jistě na to máte skvělou odpověď:-) už se na ni těším:-):-):-)

L. Novák 7.11.2020 20:47

;-D R^ Je to marný, je to marný, je to marný... Zelený blbec na odchycení a vystavení do muzea... ;-)

J. Kostelanský 8.11.2020 11:03

Akými sumami dotuje elektromobily Česká republika? Pokiaľ viem, žiadnymi. Tak čo to stále omieľate dokola ako pokazený gramofón tie vaše dotácie. Ľudia na Západe sa rozhodli a veľa krát to potvrdili aj vo voľbách, že chcú ísť cestou elektrifikácie autodopravy. Čo vás to trápi? Vy Nemcom ani Francúzom nedávate zo svojich peňazí ani halier.

A keď sme už pri zmysle tých dotácií, vysvetlím vám to jednoducho. Prečo je dotované školstvo - od materských škôl až po tie vysoké? Prečo je dotované zdravotníctvo? (nemocnice sa väčšinou stavajú zo štátnych peňazí). Prečo je dotovaná veda a výskum, keď len relatívne málo projektov prinesie nejaké to "ovocie".

Skúste nad tým chvíľu popremýšľať. Ak na nič neprídete (čo predpokladám :-)), tak vám to prezradím:

je to preto, že vyspelé štáty sú práve preto vyspelé, že dotujú určité oblasti s očakáním, že tie dotácie sa im vrátia zúročené. Nie hneď, ani o rok či o dva. Ale o 10 či 20 rokov.

S dotáciami na elektroautá je to to isté. DOČASNÉ dotácie na štarte tejto technológie urýchlia jej vývoj a to ľuďom prinesie prospech oveľa skôr ako keby sa tento druh podpory nepoužil.

Ešte je tu jedna vec, prečo sú elektro dotácie v podstate nutné. Pretože preraziť obranný val ropnej lobby by štandardným technologickým vývojom možné nebolo. V ropnom priemysle sa ročne točia rádovo bilióny (tisíce miliárd) dolárov, a s takýmito prostriedkami sa dokáže zastaviť vývoj čohokoľvek.

Možno o tom neviete, ale elektromobily sa v USA predávali už koncom 90. rokov 20.storočia. A majitelia boli s nimi nadmieru spokojní. Lenže potom prišiel George Bush mladší a zatrhol to. Urobil to typicky politicky - povedal, že Amerika to urobí inak - bude podporovať vodík. Postavili nejakú vodíkovú stanicu a tým to skončilo.

Japonskí výrobcovia museli od majiteľov vykúpiť svoje elektromobily, pričom majitelia sa ich nechceli vzdať. Ale museli. Tomu hovoríte tržné prostredie?

L. Novák 8.11.2020 11:21

Ideologické bláboly. Nic víc... Rv

J. Jurax 8.11.2020 12:47

No, zadarmo parkování v modrých zónách, zadarmo dálniční známka, co vím.

A skrytě - tedy přesněji ne ČR, ale ti zelení blbečkové z EU - nutí automobilky, aby plnily nesmyslné emisní limity pod hrozbou likvidačních pokut. Aby byly normy splnitelné, musí automobilky vyrábět drahé a obtížně prodejné elektromobily, jež aby se vůbec i přes státní dotace a zvýhodnění v některých státech EU docela vydatné vůbec prodaly, musí je dotovat z prodeje klasických aut, které takto musí být dražší. Takže koupí auta se spalovacím motorem dotujete elektromobilitu.

P. Vychodil 8.11.2020 13:26

...pokud chcete porovnávat dotace do školství a zdravotnictví s dotacemi do el. aut, je veškerá diskuze s vámi marná...na dotacích na el. auta vydělá kdo ? asi odpovědět neumíte, tak odpovím za vás. Ti bohatí ! takže ti chudí ze svých daní dotují ty bohaté - ekonome ! tomu se říká rovné prostředí ?

Dále, Německo, jak bude vyrábět elektřinu ? naco asi staví NordStream II ? Proč v naší dstribuční síti se musí stavět "pojistky" proti přetížení sítě, převážně ze strany Německa a jejich představě že vítr a slunko všechno spasí ?

A co tyk kecy, že nedáváme EU ani halier ? 5éíká vám něco cash flow ? tak si jej jistěte mezi jednotlivými státy a EU...

P. Milan 7.11.2020 17:07

"Škoda hádzať perly sviniam."

Ale přesto odpovím: Ano, cena elektroaut klesá a parametry stoupají. Pokud by vše šlo normální cestou, jako to až do moderní doby bývalo, lepší, tedy pohodlnější a levnější produkt by vytlačil starší technologii, nepohodlnější a dražší. Dobroserové (ekofanatici, ekoteroristé) se bohužel rozhodli proces urychlit a státní i nadstátní mocí se snaží vnutit elektroauta lidem, když ještě nejsou ani levnější, ani pohodlnější. To zákonitě budí odpor a ideologickými argumenty ho nepřekonáte.

P. Milan 7.11.2020 16:59

Bandu natankujete za několik minut. Baterku nedokonale za desítky minut. Dovedete si představit, kdyby byla všechna auta (alespoň osobní) na elektřinu? To rezervace neřeší.

Co likvidace "vyjetých" baterií a slunečních článků?

Hlavní příčina drahých fosilních peněz jsou daně, víc, než polovina ceny. Opravdu se domníváte, že až stát nebude mít peníze z prodeje fosilních paliv, že bude elektřina nadále levná?

P. Milan 7.11.2020 17:09

Hlavní příčina drahých fosilních PALIV ...

J. Jurax 7.11.2020 17:44

No, a co ti, kdož v rodinných domcích nebydlí? Co poradíte těm? Té druhé polovině?

J. Jurax 7.11.2020 17:50

"Viete si vypočítať cenu za palivo u vášho spaľováku? A viete vypočítať návratnosť takej domácej nabíjačke, pokiaľ využíva (zatiaľ stále lacný) nočný prúd?"

No, počítal jsem to kdysi na Škodu Citigo. A vyšlo mi, že rozdíl v ceně benzínové a elektrické verze, pokud budu nabíjet výhradně levně doma, se levnější cenou elektřiny dorovná po ujetí cca 150 až 200 tisíc kilometrů.

P. Vychodil 7.11.2020 18:09

Vážený pane "experte", výpočty domácí elektrárny jsem si samozřejmě počítal mnohokrát, a to jsem ještě neuvažoval auto..jestli jste ekonom, jak tvrdíte, tak asi z nějaké modernej multikulti humanitnej vysokej fakulty..

a prosím, za domácí úkol si mužete spočítat energetickou náročnost výroby a likvidace akumulátorů, plus připočtěte ekologickou zátěž...vy...experte

F. Kusák 7.11.2020 17:00

Pane Nováku, proč se tak rozčilujete? Vy věříte ve spalovací motory, jiný touží po elektromobilu, a třeba ví proč a má to promyšlené. Možnost si vybrat je přeci podstata trhu. Tak bych to tak neprožíval.

P. Milan 7.11.2020 17:11

No ale tenhle trh je, jako všechny trhy s energiemi, tak administrativně a daňově doprasen, že vůbec nedává základní cenové informace ani informace k výběru optimálního řešení.

L. Novák 7.11.2020 21:20

Jenomže zelení magoři nám tu "možnost vybrat" zakazují a znemožňují. To jste si ještě nevšiml? 8-o

F. Kusák 7.11.2020 11:53

Já zase elektromobilitu vítám a pro konstruktéry je to hozená rukavice. Na spalovacím motoru se toho už moc vymyslet nedá. A pokud jste někdy konstruovali nějakou část motoru, chápete dobře, jak náročné to je, a jak dokonalou technologii musíte mít k dispozici. Samozřejmě, že elektromobilita má svá velká fyzikální omezení a není možné ji používat všude. Navíc, vše se vyvíjí a dnes nikdo neví, jaký typ elektromobility převládne. Jen se z elektromobility nesmí dělat dogma a šroubovat na to nějaké podivné zákony a tržní principy deformovat hloupými dotacemi. No a spalovací motory nám jistě budou dále a dobře sloužit.

L. Novák 7.11.2020 14:23

Samozřejmě. Elektrické stroje (ať už pojízdné nebo statické) jsou masově využívány ve výrobních podnicích tam, kde mají své nesporné výhody. A tam, kde je nemají, jsou zase lepší spalovací motory. Fanatické prosazování elektromobilů za každou cenu vede do horoucích pekel všechny, co vozítka vyrábějí.

J. Kostelanský 7.11.2020 16:03

Žijete vo svojom vlastnom svete a vôbec neviete, čo sa deje okolo vás vo svete. Že nielen Nemecko (a Európa) prechádza pomaly na elektrinu v cestnej doprave, ale hlavne Čína a čiastočne aj India. Len v týchto 2 krajinách žije 40 % svetovej populácie.

Napr. čisto elektrické autobusy už kupujú také štáty ako Kostarika, Panama, Mexiko, India či dokonca Pakistan. A to nie sú žiadne bohaté štáty. Komu by tak asi európski výrobcovia cestných dopravných prostriedkov o 5 či 10 rokov predávali svoje spaľováky, keď vtedy už budú všetci žiadať pohon na elektrinu? Mimochodom, "kráľom" v oblasti výroby a predaja elektrobusov je čínska firma BYD. Nie európska, ani americká, ale čínska firma.

Brusel a jeho nariadenia vôbec nemusím, ale každé slušné pravidlo má svoju výnimku, ktorá ho potvrdzuje. A to sú v tomto prípade elektromobily. Európski výrobcovia môžu Bruselu ruky bozkávať, že ich doslova dokopal k tomu, aby robili aspoň niečo v oblasti vývoja elektromobilov. Napriek tomu však zaostávajú za konkurenciou z USA, Južnej Kórey, ale hlavne z Číny.

Komu by tak asi tie vaše toľko ospevované spaľováky európske firmy o 5-10 rokov predávali, keď tu v tom čase za podobné ceny budú predávať elektromobily Číňania? Vám a vám podobným? Koľko spaľovákov by ste si tak asi kúpili?

Problém CO2 nepovažujem za veľmi dôležitý. Je to v podstate ale dobrý marketingový ťah. To, že niekto dobrú myšlienku - ako napr. elektromobily, niekto obhajuje zlými argumentmi, ešte neznamená, že samotná myšlienka je zlá. Je to trošku logicky náročné, ale skúste to nejako spracovať.

Uvediem malý príklad: Prvými propagátormi stavby diaľnic boli Mussolini a Hitler - už v 20. a 30. rokoch. Podľa vašej logiky by stavba diaľnic mala byť nacisticko-fašistickým nezmyslom, od ktorého je lepšie dávať ruky preč.

P. Vychodil 7.11.2020 18:24

tož proč vlastně opěvujete el auta ? když vás CO2 nezajímá?

J. Jurax 8.11.2020 12:38

Myšlenka elektromobilů není z principu zlá. Zlé je, že je násilně - nařízeními - a ekonomicky - dotacemi - protlačována dřív, než jejich technologie dozrála ke konkurenceschopnosti s auty s klasickým pohonem. A to protlačována ve jménu po mém soudu magorné zelené ideologie.

A ten příklad s dálnicemi je pošetilý. Žádný z jmenovaných diktátorů masivně nedotoval ty, kdož budou po dálnicích jezdit a nezatěžoval a legislativně neomezoval ty, kdož jich nevyužívají. Dovolil řidičům, aby po nich jezdili, pokud to uznají pro sebe za výhodné. Podle tohoto příměru vychází EU horší než oba diktátoři, což jste zajisté nezamýšlel ... :-)

T. Zlesa 7.11.2020 10:51

S ekonomickými argumenty jsou odpůrci ekologie trochu vedle. Platí tržní parametry jako všude jinde. Poptávka. Tedy, aby to bylo pochopeno: chci se přestat koukat na svůj malý 17" monitor, protože mě z něj už bolí oči, tak si KOUPÍM větší 24", kde vidím, že lépe vidím. Ikdyž je dost DRAHÝ a spálí asi VÍCE elektřiny, zabere více místa a manželka mi nadává, že utrácím. Stejně je to s CO2 a ekologickými přáními obyvatel na západě. Mají na to, tak si to dopřejí.

P. Rada 7.11.2020 11:13

Pokud Vám jde o "ekonomické argumenty" pak zvažte jejich širší významy. Například se uvádí, že tzv ekosystémové služby (zaprší zas v obvyklou dobu a v obvyklém množství...) přesahují celosvětové HDP dokonce několikanásobně. Zároven platí, že se do běžných kalkulací státních rozpočtů takovéto okolnosti pravidelně nezohlednují. Drobnější výkyvy reality např po hurikánu, záplavách, suchu... pak státy řeší zatím např. dotací až vyjímečným stavem atd.

https://www.enviwiki.cz/wiki/Ekosyst%C3%A9mov%C3%A9_slu%C5%BEby

https://www.kosmas.cz/knihy/164356/priroda-nebo-clovek/

Pokud např zásadní změnou klimatu na planetě o dnes automatické a pravidelně nezapočítavané přínosy těchto služeb přijdeme - nebude zřejmě možnost je jakkoli kompenzovat. Můžeme tak přijít i o samu podstatu své existence.

L. Novák 7.11.2020 11:36

Ty už jsi dávno přišel o rozum. Plakátuješ jenom nesmysly.Rv

J. Anděl 7.11.2020 11:55

Změny, které považujete za nutné, nelze ve svobodné a demokratické společnosti prosadit. Ale existuje zájem je prosadit a vede k okrouhávání svobody a demokracie.

Je fér, že to přestáváte tajit. Že to je, jako vždycky v celé lidské historii, otázkou síly a moci, aniž bychom předstírali, že do toho lid má jak kecat.

Podle mě byste si neměli dělat tolik nepřátel, chcete-li zvítězit. Ale kdo ví, možná máte dost síly a nepřátelé vás prostě už nepřemůžou.