25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vančáková 2.9.2011 18:08

58% úspora? Proč ne?

Milý pane, jednak by bylo vhodné, abyste vzal na vědomí, že v demokratické společnosti mají různá občanská sdružení i jednotlivci svaté právo se vyjadřovat k jakýmkoli tématům. Doba, kdy jsme byli nuceni držet hubu a krok už je naštěstí za námi.

Kromě toho, vaše myšlení ustrnulo někde hluboko v 70. letech, protože úspory energie jsou v současné době již zcela reálné a snadno dosažitelné, brání jim spíše setrvačnost v myšlení lidí .  A nepíšu to z pozice nějaké teoretizující ochranářky, ale na základě zkušeností majitelky jednoho z prvních nízkoenergetických domů v Čechách.  Náš dům už stojí 8 let, od té doby  technologie pokročily, takže dnes se dá poměrně snadno dosáhnout i standardu pasivního domu. Přesto i v naší, poměrně průkopnické a tudíž ne zcela dokonalé stavbě máme za použití solárních panelů pro ohřev TUV, vytápění na biomasu, rekuperace vzduchu a silné izolace stěn náklady na bydlení zhruba poloviční ve srovnání s lidmi, bydlícími ve srovnatelně velkých domech, stavěných klasickou metodou.

Je tedy nereálné, pokud by se podobné technologie používaly i pro výstavbu různých veřejných budov, či bytových domů, dosáhnout oné 58% úspory energií? Já si na základě vlastní konkrétní zkušenosti myslím, že to reálné rozhodně je.  

D. Seibt 2.9.2011 21:26

58% úspora, hmmm.

Vas pasivni dum vam preji, ale stal o neco vic nez normalni dum a bude chvili trvat, nez se vam investice vrati.Vsechny vase solarni ohrevy take neco staly, zadarmo to zas nebylo. Takze bude trvat opet nejakou dobu nez se vam investice vrati. Ona ta vase investice znamena zaroven vlozenou energii, ktera byla spotrebovana na vyrobu vsech tech peknych veci. Vite, spotreba domacnosti dela asi jen 20% spotreby el. energie a zbytek dela prumysl a jine obory. Spotreba el. energie nam zatim roste a pokud se prejde v budoucnosti na elektrodopravu, tak zcela jiste dale poroste. Takze uspory ano, ale nemyslete si, ze to pujde tak lehce. Zaroven opravdu vidim moznosti uspor. Pokud prijde krize, pokud odstehujeme co nejvice prumyslu, urcite dojde k usporam. ale to bych si osobne nepral.

B. Uhlich 3.9.2011 0:07

Re: 58% úspora? Proč ne?

Nojo, milá pani, ...ale zas na druhou stranu byste mohla Vy vzít na vědomí, že jiné - než aktivistické názory v mediích nejsou. Ekologický aktivista má přístup do všech médií. Ať je v mediích článek nebo pořad stále v nich vystupuje jedna tatáž banda nevzdělaných a utopických ekopomatenců...oni jsou totiž majiteli jediných a nevyvratitelných pravd, jen oni jsou předurčeni k tomu, aby ovlivňovali životy statisíců (miliónů) lidí...., že?

Takže mám-li parafrázovat to co Vy jste tady napsala...ano, blíží se doba kdy opět budeme muset všichni držet hubu a  naneštěstí je zřejmě před námi doba, kdy naše životy budou výhradně v ruce zelených svazáků a bude nám předepisováno co smíme a nesmíme dělat, co smíme a nesmíme jíst, co smíme a nesmíme si koupit do našich bytů.....

Jen abyste se taky časem nedivila, až nějakého zeleného svazáka třeba napadne, že Váš dům už není zas tak ekologický jak jste si vždy myslela ...ono se totiž i dogma mění ..víme? Po zelených svazácích taky třeba přijdou ještě zelenější.....  ta si moc nefanděte, to že teď serfujete na nějaké zelené vlně neznamená, že to půjde vždy a za každých okolností.....

J. Šimek 2.9.2011 16:55

Proč ten blábol uprostřed článku ?

"Takovou absurditu, jaká vznikla kolem slunečních panelů, bychom ve světě také hledali marně, bohužel naši aktivisté stále ještě nepřekročili vídeňský stín."

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-vykupni-cena-fotovoltaicke-elektriny-fum-/p_ekonomika.asp?c=A100305_184630_p_ekonomika_wag

Tohle jsou autoři absurdity kolem slunečních panelů, ani jeden z nich není zmiňovaný aktivista. Drtivá většina jsou ti nedoukové (kterouž vlastnost vytýkáte aktivistům), kteří rozhodli ve prospěch neznámých lobby a tuším, že polosoudružka Šedivá, předkladatelka klíčového pozměňovacího návrhu, na to nepřišla jen náhlým vnuknutím a je dnes jistě nadstandardně náhle movitá.

P. Rada 2.9.2011 14:46

Proč si asi Zoufalík zoufá nad svobodou slova?

Ideální by podle něj asi bylo, pokud by vzláště do velkých zakázek neměli občané, občanské iniciativy, aktivisté.... vůbec co mluvit. To, že se dopady takových rozhodnutí také jich týkají ho zjevně vůbec nezajímá a prostého občana asi považuje jen za pokornou pracovní sílu a možná ještě tak "váženého spotřebitele" toho všeho co na stůl podávají mocní aby lid měl chléb a hry....

Taková doba zde už ale byla. Dnes je možné totalitně rozhodovat ješte tak v Severní Korei... a v pár dalších lokalitkách. Nechce se tam Zoufalík ze stesku po výhodách totalitního rozhodování odstěhovat? Asi ne  - tak za tím jeho snažením spíš bude snaha zametat cestičku pro lobisty a tunelářský velkokapitál.... jež ale dnes sídlí už kdo ví kde za vodou ale obyvatelstvu zakotvenému zde, ještě hodlá vystavět pod nosem monumenty ze kterých by ještě něco skrze penězovody káplo. Jinde ve světě totiž už jaderné loby pšenka nekvete.

B. Pauk 2.9.2011 12:49

Dopis Moravana pražáčkům.

Hrdinní čeští bojovníci proti Bruselu !

 

Sledujíce váš neúnavný boj proti EU a Bruselocentrizmu za samostatnost a výlučnost České republiky, rozhodli jsme se my Moravané po vzoru bratrů Slováků nepřekážet vám v tomto boji a opustit váš holubičí stát. Požádáme o obnovení tradičního svazku s Vídní (k níž jsme měli vždy mnohem blíže než k vám - nejen kulturně, ale i municipální správou). Hodláme vytvořit desátou rakouskou spolkovou zemi Moravu s vlastní zemskou vládou i zemskými zákony. Tím zároveň posílíme slovanský živel spolu s Chorvaty a Slovinci v Rakousku. Nebudeme muset vést s vámi jalové diskuze o zavedení Eura jako měny. Vám zůstane numismatická kuriozita – Pražský groš (Pg), dřívější „koruna česká“ (Kč). K majetkovému narovnání vás pozveme do vily Tugendhat po naší předchozí konzultaci s Vladimírem Mečiarem. Předběžně vám sdělujeme, že k Muchově epopeji si můžete odvézt i Dukovany (třeba na Letnou místo Chobotnice) případně je také můžete zapůjčit do Japonska. K tomu vám přidáme na památku brněnský žulový dvacetitunový „vibrátor Primátor Onderka“ (i s primátorem, včetně řetězu – ale jen kozího). Oba jsou bohužel nefunkční, avšak nezničitelní. Vlajku si klidně ponechte, zakryje vám celou vaši vlast. Zato heslo našeho rodáka Masaryka z hradního praporu bychom si vzali – vy si tam vyšijte třeba „My Prahu nedáme – radši ji zbouráme“ (aspoň případní turisté budou náležitě poučeni – a to nejen pražskými taxikáři). Váš prezident toho nebude mít tolik na reprezentativní objíždění a pojídání přesoleného kóšer chleba od starostů. Může být volen na Václaváku přímo – aklamací. Na Vítkově je pro něj teď po Gottwaldovi místa dost. Když dáte betonovému Žižkovi do ruky tenisovou raketu, ušetříte za novou sochu (při vašem krizovém hospodaření) a můžete prodloužit Blanku, či jakýkoli jiný český tunel.

J. Křepela 2.9.2011 14:00

Re: Dopis Moravana pražáčkům.

co jenom chtěl moravan říci? Nevidím v tom nic zajímavého!! Snad jen ty dukovany, to bych podpořil. A vůbec článek je o dost víc svázán s minulostí, než by měl být. A znamená třeba vůbec něco, že ve Finsku mají x jaderných elektráren?...

E. Heusinger 2.9.2011 11:09

Já nevím, koho pánové V. Kotecký a E. Sequens reprezentují a proč jim sdělovací prostředky vůbec dávají prostor

Některým se stále stýská po cenzuře.

R. Langer 2.9.2011 13:03

Re: Já nevím, koho pánové V. Kotecký a E. Sequens reprezentují a proč jim sdělovací prostředky vůbec dávají prostor

To nemá s cenzurou zhola nic společného... :-P

J. Sinnreich 2.9.2011 10:43

Zeleni aktiviste a prace

To ze ekologicti aktiviste zjevne nerozumi fyzikalnim a ekonomickym zakonum a nikdy nic sami nevytvorili jeste neznamena, ze jsou to hlupaci. Vzdyt pro mnoho techto lidi je "aktivismus" velice vynosnym zamestnanim. Ani pro to nemusite vystudovat nejakou obtiznou (vetsinou technickou)vysokou skolu, nebo mit praksi v rizeni ekonomicky uspesneho podniku (nebo proste manualne pracovat ve fabrice).

R. Langer 2.9.2011 13:04

Re: Zeleni aktiviste a prace

Jsou to buď hlupáci, nebo zloději. Jiná varianta zeleného neexistuje.

P. Fiala 2.9.2011 8:12

Trh s elektrickou energií pro domácnosti

Před několika roky bylo možno koupit elektrickou energii pouze od státního monopolu ČEZ (který zfúzoval všechny krajské výrobny el.energie). Vzpomínáte, na dobu, kdy se jednalo o 13% nárustu ceny elektrické energie navrhované vládou (která drží většinu akcií)? Dnes pořídíte, díky tlaku z EU na tento postkomunistý stav státního monopolu, mnohem levněji nežli od ČEZ a to díky tržnímu prostředí, lze totiž koupit elektrickou energi ze zahraničí. Dnes toho využívá i ČEZ, který nakupuje v zahraničí levněji a prodává v ČR draho. A výrobní kapacity ČEZ jedou asi tak na 60% provozních výkonů (nehledě na ty záložní). A dnes si pravděpodobně vládní šíbři schválili dostavbu Temelína za asi 500 miliard Kč, které budou muset občané a podnikatelé během asi 10 roků zaplatit.

K úsporám v domácnosti: chladnička Aplus (za Calex), či úsporná žárovka či LED TV jsou na desetině spotřeby dříve spořebované elektrické energie -ověřeno měřením v domácnosti po dobu 2 měsíců. A vývoj výrobků s co nejnižší spotřebou energí všeobecně se nezastaví. Proč? Inu jsou takové výrobky na straně poptávky požadovány.

D. Seibt 2.9.2011 8:48

Lzete ve vsem co pisete.

Mozna by stacilo jen kouknout na toky energii v ramci CEPSu. Import energie do Cr se deje jen v pripade,ze v Nemecku hodne fouka a oni to neureguluji a energie tece do cele Evropy, bohuzel nevyzadane. Ted jde do Nemecka 400Mw, do Rakouska 350Mw a na Slovensko 1000Mw a z Polska cca 380Mw, takze cisty vyvoz je asi 1400Mw, to jako dovoz nevypada. CEZ je vicemene monopolni vyrobce, ale neni monopolni poskytovatel a to jsou dve ruzne veci. Cena silove energie se nakupuje na burze, kde prodava i CEZ a co vim tak ma uzavrene kontrakty na rok 2012 a 2013. Asi 20% energie prodava do zahranici a prodava za ceny dane burzou. Pokud by to nebylo vyhodne, netusim jediny duvod proc by to delal. Vyuziti elektraren na 60%? Tady se projevilo, to ze vubec nechapete regulaci elektricke soustavy. V prvni rade spotreba se behem dne meni, takze z principu nemuze byt stale 100% vyroba bloku a v zimnim obdobi je spotreba asi o 40% vetsi nez v lete, takze take nemuzete vyrabet stale na 100% vykonu elektraren. Nektere bloky jsou zarazeny do sekundarni a jine do tercialni regulace a jsou tedy i jinak vyuzivany jejich vykony. Behem roku planujete odstavky atd, takze celkove vyuziti muze byt pro kazdy blok ruzne, ale nikdy ne 100%. Temelin a castka 500 mld je lez, za kterou by jste se mel stydet. Ta cena je odhadovana a planuje se za tuto cenu postavit 5 bloku. 2 v Temeline, 1 v Dukovanech, 1 na Slovensku a jeden teoreticky v Rumunsku. Nabizena cena za jeden blok pro Temelin ze strany Westinghouse byla 85mld kc, takze by Temelin nemel stat vice jak 170 az 190 mld kc a to je docela dobra cena za 2 x 1200 Mw. Platit budete za elektrinu, kterou si koupite od nejakeho poskytovatele, ktery si ji koupi na burze, kde proda elektrinu treba CEZ z techto jadernych bloku, ale bude to cena trzni, ne dotovana jako OZE, kterou musite platit vzdy. Jen za solarni elektrarny 1700Mw se vydalo asi 200 mld kc a vyuzitelnost techto zdroju je asi 6x nizsi a zivotnost je asi 3 x nizsi. A od kdy klesa spotreba?

T. Kočí 2.9.2011 8:59

Re: Lzete ve vsem co pisete.

Moc dobré.Má to jen jednu vadu.Oteplovači mají vždy pravdu.Důkazů netřeba.

J. Křepela 2.9.2011 14:21

Re: Lzete ve vsem co pisete.

jsou predpokladane naklady a skutecne naklady a ja nevim co vsechno jeste. Vzdycky se neco najde. Nechapu proc vzdycky stoji proti sobe dve skupiny, ktere si zatvrzele stoji za tou svou nepopiratelnou pravdou podporenou vice ci mene serioznimi argumenty a pritom oboji kolikrat moc dobre vedi, ze to drhne. Jak se tomu rika? demagogie? rek bych ze nejvic ze vseho je to jen bavi... takze dobrou zabavu a odbornikum vsech odvetvi zdar.

R. Langer 2.9.2011 13:05

Re: Trh s elektrickou energií pro domácnosti

Ověřoval jste si někdy ty svoje pohádky? :-P

V. Novák 2.9.2011 16:13

Ten ani nečte odpovědi na fórech.

Vždycky jen plácne nesmysl - a vy se starejte, vyvracejte...

P. Nejedlý 6.9.2011 22:44

Re: Trh s elektrickou energií pro domácnosti

Vážený pane Fialo, opravdu velmi doporučuji abyste si několikrát přečetl výše uvedenou odpověď p. Seibta , který věnoval poměrně dost času na to, aby vám osvětlil, že máte o energetice poměrně folklorní představy a nepřesné informace. Příležitostně se můžete podívat na moji odpověď na váš komentář článku na téma plynovodu Nordstream (http://byznys.lidovky.cz/rusky-triumf-plynovod-nord-stream-se-napousti-flr-/firmy-trhy.asp?c=A110906_153932_firmy-trhy_nev) a vaše futuristické energetické vize na téma projektu Desertec. A skutečně vrcholný argumentační výkon je suma 500 mld. Kč  za nový blok Temelína. Dávám info na první odkaz, který mi ve vyhledávači vypadl (http://hn.ihned.cz/c1-40607320-cez-pustil-do-tendru-na-temelin-vsechny-zajemce). Bylo by skutečně velmi vhodné, kdybyste si ověřoval elementární fakta.

J. Veselý 2.9.2011 7:58

Ano

Dobře napsáno

J. Mrázek 2.9.2011 5:59

Důsledkem jsou i zákazy žárovek v Unii...

Mám dostatečnou zásobu žárovek do konce EU.....2 ks .....viz "Pelíšky"....zelení všech zemí, vy.... si ...... !