23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Copak průmysl...

„Uhlíková neutralita nemusí ohrozit průmysl.“ Tímto titulkem uvádí svůj článek v Lidových novinách z 26. srpna Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha. Odpovídá jím na text předsedy vlády Andreje Babiše zveřejněný o měsíc dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.9.2019 20:30

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

Můžete napsat, kteří "odborníci" jsou schopni potvrdit fantasmagorický výmysl, že je nutno omezit chov dobytka (přežvýkavců), aby se omezila produkce skleníkových plynů z jejich zažívacího traktu? :-)

P. Grigar 3.9.2019 1:14

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

.. pánové, jsem nucen vás pokárat! Vy vůbec nechápete, o čem píšu. Pokusím se tedy, kvůli vám, o maximální zjednodušení. Ekonomická cesta vede prostřednictvím nových technologií k maximální eliminaci příčin současných problémů. Ekologická řešení jsou pohříchu politická a neřeší v podstatě nic, jenom zbrzdí rozvoj a vytvoří nové problémy, v krajním případě nás mohou uvrhnout do nevratné regrese. Za tím si stojím..

L. Novák 3.9.2019 6:43

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

Ještě tak dokázat správně odhadnout příčiny dnešních "problémů"... Kdo to umí? :-P

Soudě podle stavu věcí v nadnárodním podniku, kde pracuji, jsou informace o zjevných příčinách problémů k ničemu, když je neschopný management neumí využít a zavést cílená opatření k nápravě. :-P

M. Prokop 2.9.2019 18:49

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

Já nemám nic proti technologickému vývoji, ten dokonce velice vítám.

Pouze proti Pivodovu fantasmagorickému podání.

P. Grigar 3.9.2019 1:53

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

.. to nejsou žádné fantasmagorie. Pouze jeho technické uvažování je o několik pater nad tím naším. A přitom by u vás dvou byla možná shoda. Technologie mohou totiž být výrazně výnosné, pokud do nich nekecají političtí bafuňáři.

L. Novák 3.9.2019 6:28

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

Pivoda sám je kecálek. Nejspíš už v zajetí senility... :-P

Jako "příklady převratných inovací" sem vkládá často odkazy na nesmysly, které jsou ekonomicky zjevnou slepou uličkou vývoje...

P. Grigar 3.9.2019 12:39

Re: Strategie za posledních 25 či 250 let. A budoucí strategie?

.. jenže i diskuse o slepých uličkách má svůj význam. Vytváří se tím bitmapa pitomostí, která vám v jiných případech může být užitečná při odhalování dalších zhovadilostí. Například biopaliva.. jaké kolem nich bylo před lety nadšení a jak jsem dostal vynadáno za jejich kritiku. A to jsem si jenom dovolil konstatovat, že by můj děda zapíchl vidle do zadku každému, kdo by od něj chtěl třeba obilí na spalování v kotelně.

V. Novák 2.9.2019 15:28

To, že "současný svět narazil na strop

svého možného ekologického znečištění" tvrdil Římský klub a kniha Meze růstu už v 70. letech minulého století. Tenkrát bylo v módě globálné ochlazování, které mělo už kolem r. 2000 způsobit antropogenní dobu ledovou s propadem zemědělské produkce, hladomory a omezením evropké/světové populace na desetinu nebo méně.

Zrovna tak už takových 30 let je stále na pořadu dne "peak oil", po němž nastane propad produkce PHM, omezení dopravy a následný propad zemědělské produkce, hladomory a omezení evropké/světové populace na desetinu nebo méně.

A nějak furt nic... jako jehovisti s koncem světa...

P. Zinga 2.9.2019 12:38

Pro pana Radu, ale nejen

https://advances.sciencemag.org/content/5/8/eaax1396

Budete se divit, ale již léta je mořská voda chladnější a tudíž se méně odpařuje. Menší odpar znamená menší vlhkost vzduchu, což přináší problémy rostlinám na pevnině...

P. Rada 2.9.2019 13:30

Re: Pro pana Zingu, ale nejen

Naopak se už nedivím, že sem při pokračování své ignorace skleníkového efektu... dáváte další a další odkazy kterým zřejmě nerozumíte.

Nezávisle na tom co vyvozujete roste růměrná teplota oceánské vody. Letos se ji přitom zas odpařilo tolik a tak, že je s toho momentálně i nebývalý hurikán. Typuji, že do 14dnů se dočkáme jeho dozvuků posílením SZ proudění a tedy i deštivosti i u nás v česku:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/hurikan-dirian-zivel-amerika-jizni-karolina-georgie-florida-evakuace-narizeni.A190902_065718_zahranicni_lesa

Nyní však hlavně mnohým američanům záleží hodně na tom, kam ta voda spadne a jak. Popřemýšlejte si fyzikálně o tom který vzduch je lehčí při jinak stejné teplotě a co to asi udělá s obecným rozložením vlhkosti nad kontinenty či vodstvem v případě že kontinentů ubude? Třeba Vás napadne více gůvodů proč je parciální tlak vodních par nad pevninami obecně menší než býval dříve a o čem všem je ten článek.

V. Petr 2.9.2019 14:11

Největší zaznamenaný hurikán, tzv. Velký hurikán

z roku 1780, proběhl ještě v Malé době ledové.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_hurik%C3%A1n

P. Grigar 2.9.2019 15:54

Re: Největší zaznamenaný hurikán, tzv. Velký hurikán

.. děkuji, právě toto jsem chtěl p.Radovi připomenout. Jeho "nebývalost hurikánů" je dána především novými metodami monitoringu těchto jevů, předdevším satelitními prostředky. V dřívějších dobách mohla tropická cyklóna vzniknout i zaniknout v "dálavách oceánských" a když se s ní nikdo fyzicky nesetkal, jako by nebyla.

V. Petr 2.9.2019 16:42

No, další aspekt je, že na pobřeží toho stojí více a žije

tam daleko více lidí.

Pravda je ovšem i to, že lidé jsou schopni vybudovat celé město (New Orleans) pod úrovní mořské hladiny a peníze, určené na údržbu hrází použít jako úplatky voličům. Např. Fancouzská čtvrt, původní New Orleans, byla hurikánem Catrina postižena relativně málo, protože leží výše, než novější čtvrtě.

P. Grigar 3.9.2019 1:41

Re: No, další aspekt je, že na pobřeží toho stojí více a žije

..což je ukázkovým příkladem politických řešení namísto ekonomických. Investice do technických opatření mají výrazně vyšší výnos, ovšem znamenají jistá omezení.. v tomto případě jasné definice záplavových oblastí nedotknutelných zástavbou, financování technických opatření(hrází..) z veřejných peněz, což ovšem politikům může přinést ztrátu hlasů. Opice vždy touží po přístřešku v době dešťů, ale sotva přestane pršet.. dál to jistě znáte.

Takovejch peněz to stálo a sucho jak na Sahaře. Než zase zaprší..

P. Zinga 2.9.2019 14:11

Specielně pro pana Radu

. Es liegt daher nahe, den Hauptverdächtigen dafür, dass das VPD steigt, in den Meeren zu suchen und genau das haben die Autoren auch getan. Sie können auf Basis eines Datensatzes, der den Zeitraum von 60 Jahren umfasst, zeigen, dass seit 1998 über Ozeanen weniger Wasserdampf gebildet wird als in den Jahren davor. Dies hat zur Folge, dass weniger Wasserdampf in der Atmosphäre verfügbar ist, das VPD steigt und weil das VPD steigt, werden Böden an Land trockener, trockenere Böden geben weniger Feuchtigkeit an die Luft ab, die Luft wird noch trockener.

Musím ven, přeložím to, až de vrátím.

P. Zinga 2.9.2019 18:48

Re: Specielně pro pana Radu

"Je proto přijatelné hledat hlavního podezřelého z nárůstu VPD (Vapor Pressured Deficit/ Deficit tlaku vodních par) v mořích a právě to autoři (zmíněné studie-P.Z.) udělali. Můžou na základě souboru dat, zahrnujících 60let, ukázat, že se od roku 1988 tvoří nad oceány méně vodních par než roky před tím. Toto má za následek, že v atmosféře je k dispozici méně vodní páry, že stoupá VPD a protože VPD stoupá, je půda na pevnině sušší, sušší půda dává méně vlhkosti vzduchu a vzduch je sušší".

P. Zinga 2.9.2019 12:15

Uměle vyvolaná hysterie

požáru Brazilského pralesa: hoří jako obvykle, ale letos je na vině pravicový president.

https://wattsupwiththat.com/2019/08/28/selective-and-misplaced-outrage-at-brazils-president-bolsonaro-over-amazonian-fires/

Nemusíte to číst, stačí se podívat na graf uprostřed článku.

V. Petr 2.9.2019 12:29

Mimochodem, ty požáry nezpůsobuje globální oteplování

ale vypalování pralesa kvůli půdě!

J. Dlouhy 2.9.2019 16:12

Re: Uměle vyvolaná hysterie

V Kongu a Angole prave hori 3x vetsi plocha pralesa nez v Brasilii. Ale tam nevladne Bolsonaro, tak se o tom nepise...

J. Jurax 2.9.2019 11:13

Dotyčná dáma, o jejíchž fantasmagoriích je článek, je ředitelka Hnutí Duha. Což je vše vysvětlující diagnóza.

L. Novák 2.9.2019 12:00

Re: Duha / Rainbow

Stačí se podívat, jací exoti stáli v čele organizací zelených magorů... Jakub Patočka, Jan Beránek, V. Kotecký...

P. Grigar 2.9.2019 16:11

Re: Duha / Rainbow

.. položte si otázku, proč právě oni. Čím jiným by se asi mohli živit?!

L. Novák 2.9.2019 12:03

Re:

A další souvislosti v kostce: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hnutí_DUHA

R. Vacek 2.9.2019 10:20

Zelení se rozhodují srdcem.

Přitom státy mají být řízeny rozumem. Několikrát jsme hlasu srdce podlehli - fotovoltaika, řepkopaliva - a kolik nás to stálo a ještě bude stát.

A i nepodlehli - jaderné elektrárny - a jak se nám teď hodí.

P. Rada 2.9.2019 10:27

Re: Zelení se rozhodují srdcem.

Nevím proč konkrétně se někomu hodí nerozumné až celospolečensky prodělečné investice - ale možné to je (byli a jsou lidé kteří vydělávali dokonce na válkách).

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

V. Petr 2.9.2019 10:31

Temelín se zaplatil dvakrát, Dukovany několikrát!

P. Rada 2.9.2019 10:54

Re: Temelín se zaplatil dvakrát, Dukovany několikrát!

Ano JEN 2x!!! (a kdo ví jestli? - započítal jste skladování vvyhořelého paliva ve skladu kterého stavební náročnost roste rychlaji jak jaderný účet...?)

Aby společnost prosperovala je však potřeba aby se investice vrátila za život alespon 5X!!! ( I to ale stačí jen na přežívání tup).

V. Petr 2.9.2019 12:31

No, Telelín může ještě 30 let fungovat.

A ekonomická návratnost fotovoltaiky a větrníků je záporná od samého počátku, živí je JEDINĚ nucený odkup elektřiny za násobky tržních cen!

P. Grigar 2.9.2019 16:04

Re: No, Telelín může ještě 30 let fungovat.

..což vám ovšem p.Rada neuzná ani na mučidlech. Pamatuji jeden vtípek(hořký..) z dob socialistického budování.. "my tu naši korunu ušetříme, i kdyby to mělo vaši stovku stát!!!"

R. Langer 2.9.2019 18:06

Re: Temelín se zaplatil dvakrát, Dukovany několikrát!

Všechno je dávno započítáno, prolhaný Zelený bolševiku, zase jenom lžeš a lžeš.