25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Co chybí v průzkumech veřejného mínění

Zelení výzkumníci se ptají lidí na to, kdy má Česko skončit s uhlím, nebo kolik produkuje emisí. Neptají se však na to, jestli lidé vědí, čím jde uhlí spolehlivě nahradit. Manipulací je však v průzkumech víc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 5.9.2021 18:36

Jsem se právě dočetl:

... Bárta uvnitř pohřební komory Chentkaus III. objevil také staroegyptské hieroglyfy, které mají varovat před hrozícím zhroucením civilizace a koncem světa. V Bártově prohlášení podle webu Moře zpráv stojí: „Bylo to zásadní období, kdy Stará říše začala čelit důležitým kritickým faktorům. Vzestup demokracie, příšerný dopad protekce, role zájmových skupin a změna klimatu, to vše hrálo roli v rozpadu staroegyptské říše. Bez dešťů a povodní nebyly ani sklizně, takže lidé neměli jak platit daně a bez nich neexistovaly dostatečné finanční prostředky k udržení ideologie a integrity říše." Profesor Bárta naznačuje, že současná klimatická krize, které svět čelí, může zapříčinit opakování historie.

Archeolog také prohlásil, že bude ještě minimálně několik let trvat studie hieroglyfů, kvůli lepšímu porozumění. Na druhou stranu Miroslab Bárta věří, že nás 4500 let starý text může poučit a pomoci nám najít nové přístupy a cesty, jak se vyhnout globálním katastrofám. Jak totiž víme, mnoho civilizací se zhroutilo kvůli špatnému vztahu s přírodou, zneužívání zdrojů a klimatické krizi.

P. Rada 5.9.2021 19:09

Všechny civilizace (pevná osídlení) vznikaly až posléze už v relativně velmi utáleném holocenním klimatu. Přesto některé -oproti dnešku relativně mírnou - změnu dynamiky podnebí neustály. Např Máyové.

My máme poprvé v dějinách planetu podmaněnu globálně ale poprvé také začínáme čelít změnám, které ani lidská prehistorie desetitisíce let zpět nepamatuje. Tak se Bártovým vývodům nedivím. Jen podotýkám, že právě u něj nejde tolik o "víru" ale o snahu doplnit další kousky do mozaiky poznání.