24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Budiž voda

Jen málokteré publikaci o vodě se dostalo při jejím uvádění na český trh tak rozsáhlé mediální podpory a publicity, jako knize „Budiž voda“, jejímž autorem je americký právník a aktivista Seth M. Siegel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 15.12.2016 13:55

Paradox.?

"Budiž voda“ soustředila na poselství, které lze shrnout jako varování před blížící se světovou krizí plynoucí z předpokládaného nedostatku pitné vody" Dvě třetiny zemského povrchu tvoří oceány, dovedeme slanou vodu upravit na pitnou, naftu umíme přepravovat na tisíce kilometrů, no, asi cena, ale i tak na pití kupujeme za nemalý peníz.

P. Rada 16.12.2016 9:04

Re: Paradox.?

Zkuste si tou kupovanou vodou zalévat zahrádku někde na úrodné jižní Moravě... na které ale budete závislý stravou. Pak si srovnejte nákladovost s tou při doposud běžném hospodaření kdy zaprší "zadarmo".

To co dnes dostáváme "zadarmo" lze ekonomicky nazvat nazvát ekosystémová služba.

Snad si poté spíše uvědomíte v čem i zdánlivě banálním tkví civilizační problém vzniklý s nadspotřeby právě těch fosilních zdrojů které k řešení navíc navrhujete. Už nyní je těžíme milionkrát rychlejším tempem jak vznikaly a s toho totiž ten problém právě vzešel.

Technicko-ekonomicky je celosvětově neřešitelný proto, že celkové ekosystémové služby násobně přesahují celosvětové HDP. Místně se sice dá používat kapková závlaha, zakrývané skleníky, pěstování jedlých řas ...a toho lze využívat - ale jen jako doplněk na omezení míry lokálních dopadů. Celkově jde ale nutně o ekonomický propad.

J. Václavíková 15.12.2016 11:36

Ta opatření musí být komplexní

a také začít bychom měli každý sám u sebe.

K. Křivan 15.12.2016 10:47

" pro stále rostoucí lidskou populaci,"

A nebylo by rozumnější zastavit růst populace, a snížit stav lidstva na trvale únosnou míru ? Dala by se při tom i zvýšit kvalita lidstva.

R. Langer 15.12.2016 11:41

Re: " pro stále rostoucí lidskou populaci,"

To je ale rasismus a diskriminace! :-D

P. Rada 15.12.2016 9:12

Doposud prý nevznikly války o vodu.

Tam kde je vody dost o ní válka pochopitelně nevznikne ale pravidelně vznikají války v důsledku vlivu vody na tvorbu další už daleko hmatatelnější potravy a o potravu se člověk rve odjakživa. Jak s autorem lze jinak souhlasit - tak tyto širší vazby kdo ví proč přehlíží.

Např. Celou oblast Středomoří a zejména Sýrie a okolí postihuje v poslední době sucho které tu nebylo 900let a trend bude okračovat. Zároven ji ale postihují války. Důvodů je zas více. Původní zemědělské obyvatelstvo které předtím v důsledku nových technologií populačně několikanásobně narostlo se v krajině přes veškerou techniku náhle neuživilo a začalo se stahovat do měst. Města ale uvnitř té samé země ovládal jiný kmen každý s nesvářených měl jiné "kamarády" v zahraničí, přes zem šly plynovody a další infrastruktura která tam přetím náhlé obohacení a populační expanzi přinesla ... a bylo a je zle.

http://www.giss.nasa.gov/research/news/20160301/

Nebo. Velká francouzká revoluce vznikla obdobně po nejprve kyselých sopečných spadech s výbuchu sopky Laky a následném období sucha které spolustresovaly obyvatelstvo v důsledku náhlého nedostatku potravin. Je také příznačné, že sucha postihla i oblast Krymu a tato potencionálí nestabilita už stačila k rozdmychání konfliktu vyvolaného zvenku. Oblasti kolem horního a dolního Nilu žijí už dlouho v napětí s úrovně vodo odváděné pro závlahy v Sudánu a tak by bylo možné pokračovat.

Voda tedy může být jak pojítkem tak prvotním zdrojem až fatálních svárů.

M. Valenta 15.12.2016 8:41

Očekávám, že tohoto výbušného tématu

se brzy chopí jistý "odborník" na klimatologii Kremlík a pro začátek nám sdělí, že vody je všude dost.

A. Bocek 15.12.2016 8:01

Nebyly zmíněny největší zločiny proti krajině

a to zbytečné pěstování řepky na MEŘO a kukuřice na kWh obě plodiny mají předepsanou agrotechnickou přestávku 4-5 let , která se za nečinnosti dotačních úředníků redukuje na 3-2 roky. To u nás likviduje horní humusovou vrstvu , která je nahrazena tenčícím se konglomerátem půdy plné chemických hnojiv, herbicibů,fungicidů, pesticidů ...... A tak si za vlastní peníze a z nvlastní hlouposti devastujeme krajinu.

P. Rada 15.12.2016 8:32

Re: Nebyly zmíněny největší zločiny proti krajině

Celkově člověk přeměnil 99% krajiny a zle tak činí hlavně skrze přebujelou chtivost která se neohlížína to, že krajina mu produkuje potavu, vodu, vzduch ale i rekreační a estetické hodnoty které ale odhalí až větší nadhled.

J. Lepka 15.12.2016 10:28

Re: Nebyly zmíněny největší zločiny proti krajině

Přebujelou ano, ale natalitu. Jestliže je v Africe průměrně 8 narozených dětí na ženu, přičemž jim ještě dobrovolně posíláme lékaře bez hranic, vybavení a léky eliminující dětskou mortalitu, je to časovaná bomba. Katolická církev úspěšně brojí proti potratům i antikoncepci všech druhů a výsledek? Nějak to s chtivostí nemá moc společného, že ?

M. Šejna 15.12.2016 7:57

agrární analytik zapomněl napsat ...

agrární analytik zapomněl napsat, kde hlavně mizí zemědělská půda. Vinit za to novostavby dálnic a průmyslových zón je sice dnes velmi populární a mnoho lidí na to slyší, ale tohle není hlavní důvod.

Pan agrární analytik zapomněl vysvětlit, na jakých pozemcích se rozšířuje lesní plocha. Česko se totiž velice rychle zalesňuje, a protože Česko není nafukovací, tak ty nové lesy musí vyrůstat na pozemcích, které mívaly dřiv jinou funkci. Hádejte, jakou.

Stejně tak pan agrární analytik zapomněl na naše mnohdy dementní urbanisty, kteří požadují, aby stavební pozemky v menších obcích a městech měly minimálně 600 m2, ale někde dokonce až min. 1000 m2. Přitom většině těch, co chtějí koupit pozemek na stavbu domu, stačí okolo 400 m2. I tady díky urbanisticky dementním regulativům územních plánů mizí zemědělská půda.

Dálnice a výrobní haly toho spolknou v porovnání s výše uvedenými případy minimum.

M. Dvořák 15.12.2016 7:06

lesy - lesy - lesy

státní podpora lesům a kaskádovým rybníčkům, né řepce a přehradám. Kapénková závlaha tak jako v Izraeli by také neuškodila...

O. Uživatel 15.12.2016 9:08

Uživatel požádal o vymazání
J. Lepka 15.12.2016 10:30

Re: lesy - lesy - lesy

Ono by pro začátek stačilo vyřešit splachování WC pitnou vodou. Už to je velký oříšek a prakticky neřešitelný v městské zástavbě.

J. Huml 15.12.2016 3:07

Vyborny,

potrebny clanek; velice dulezity namet. Diky autore.