16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Amerika bojuje proti čínskému nájezdníkovi!

Ne, nebojte, třetí světová ještě nezačala, to jen USA bojují s rybou, kterou si tam sami nasadili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 2.3.2017 16:39

Potěš koště

Pokud je snad autor tohoto článku ekolog, pak nás potěš koště. V amerických řekách totiž vůbec nejde o kapra! Kapr obecný (Cyprinus carpio) byl zavlečen do Austrálie, kde je považován za extrémně nebezpečný invazívní druh, který má devastující vliv na tamní sladkovodní ekosystémy. Naproti tomu ve Spojených státech jde o jiný problém. Ryba z tohoto článku, která se jako invazívní druh vyskytuje i v řece Mississippi, je ve skutečnosti amur bílý (Ctenopharyngodon idella). Je značně plachý a při náhlém vyrušení vyskakuje vysoko nad vodní hladinu. A protože je amur typicky hejnová ryba, vyskakuje jich z vody kolem projíždějících člunů velké množství.

P. Rada 2.3.2017 16:54

Re: Potěš koště

Přesně tak: ... http://vtm.e15.cz/aktuality/spojene-staty-vyhlasily-valku-rybam

P. Khail 2.3.2017 10:30

Autor píše

"Jednoduše, pstruha v místních potocích není... Proč není? Nu, protože ho v Yellowstonském jezeře sežral jiný, větší pstruh ..." - takže tam pstruzi (větší) jsou nebo ne? A medvědi je nežerou?

P. Rada 2.3.2017 11:17

Re: Autor píše

Možná by jej i žraly - pokud by se ten jiný druh choval ve všem úplně stejně. Tedy pokud by nevyhledával např hlubší vodu, migroval mělčinami ve srejnou dobu ...

...........

Odbočím. Analogicky je to i s migranty lidskými. Ti jsou obecně nejadaptivnější pokud mají své ukotvení jako trvalé bydliště, zaměstnání... a jsou i všestranněji integrováni v prostředí - netvoří geta... Není tedy "pstuh jako pstruh" a to i přesto, že mezi nimi může fungovat genetické křížení. Takto byla např v jižní Americe šlechtěna včela na vysoký výnos - leč si nesla i vysokou agresivitu. Poté s chovu unikla do přírody ... a dnes je to další druh šířící s se přes Mexiko k severu se kterým má Amerika problém.

Některá etnika a mírné mísení kultůr proto může rozšířit rozmanitost a zvýšit úroven - náhlé vlny neslučitelného ale mohou vše rozvrátit až ve válečnou vřavu. Zajímavé přitom je, že i uvnitř zdánlivě homogenní společnosti se ničivé trendy mohou generovat - viz jednání typu "rozděl a panuj".

Krajně odlišná kultura předtím konfliktního indiánského kmene Navahů (https://cs.wikipedia.org/wiki/Navahov%C3%A9) ale např usnadnila utajení komunikace američanům ve střetu s japonci a to posléze ušetřilo hodně. I v ekologii je proto krajně obtížné specifikovat které počiny, zásahy, vztahy jsou k čemu dobré. Vhodnější bývá snaha systému porozumět. Dá to ale moc a moc práce a nese naopak málo politických bodů.

R. Gramblička 2.3.2017 11:53

Re: Autor píše

taktak, medvědi je v hluboké vodě lovit neumí

P. Khail 2.3.2017 13:33

Re: Autor píše

Jak tedy mohli "hlubokovodní" vyhubit "mělkovodní" když se vlastně nepotkávají?

R. Gramblička 2.3.2017 13:55

Re: Autor píše

oni se potkávají, původní druh žije v mělčích i hlubších partiích, ale ten nový druh nemá v povaze plavat do mělčin. Patrně pro svou velikost nebo z jiného důvodu

P. Khail 2.3.2017 14:04

Re: Autor píše

Jak ho pak ale mohl vyhubit?

P. Rada 2.3.2017 14:10

Re: Autor píše

Jedni či druzí se zřejmě hlavně dokáží tolik se "nepotkávat" s medvědy ale zato často sdílí běžnou stravou svých konkurentů. Klíč může být i v jiným druhem zavlečených infekcích nebo jen v chování potěru, nenápadném šíření reziduí léků atd.

Problém konkurenčních tlaků je obecně v přírodě rizikový proto, že jednotlivé druhy po převážnou část svého života čelí limitům svého rozvoje. Pak stačí málo ve změnně prostředí a živý systém se v odezvě hodně proměnuje. Invazní druhy jsou přitom obvykle jen doprovodným jevem hlubších změn prostředí. Je to zajímavá problematika - pro ilustraci:

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vydry-a-kormorani-vyziraji-ryby-z-rek-muze-za-to-vsak-clovek_417192.html

http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/lidmi-uzivane-leky-ovlivnuji-chovani-ryb-jsou-odvaznejsi-a-strani-se-ostatnich

P. Zinga 2.3.2017 20:38

Re: Autor píše

Ti větší pstruzi jsou za prvé moc velký na to, aby se brodili přítoky Jellowstonského jezera a za druhé to nemají ve zvyku. Takže je medvědi v potocích lovit nemohou. Pro lov v jezeře nejsou medvědi vybaveni. Můžete jim poslat udice.

P. Khail 3.3.2017 8:31

Re: Autor píše

To ale neodpovídáte na to, jak mohli velcí v těch přítocích vyhubit ten menší druh, když se tam ti velcí nevyskytují. Udice si nechte pro sebe, jen jsem se SLUŠNĚ zeptal

P. Rada 2.3.2017 9:37

O čem je vlatně článek?

O Americe a výkyvech v složení biosféry za asistence člověka? Nebo o údajných ale nejmenovaných "našich" ekologických aktivistech? Ti jsou právě na rozdíl o čínského kapra, pstruha...... jaksi virtuální - jako by byly vytvořeni autorem fantazijně aby se měl s kým popasovat. O to zřetelněji jim závěrem podsouvá negativa: .... "Dokonce tomu fandí a napomáhají".

Článek navozuje dojem, že autor je sám se svou jako-eko-aktivitou značně nespokojen a vlastní fantazijní hloupost zde proto pranýřuje. Možná ale měl původně za cíl pošpinit někoho jiného.

Obecně škodlivě však do svého žvatlání zatahuje pojem ekologie jako by tento vědní obor chtěl zprofanovat.

M. Valenta 2.3.2017 8:55

Dnes jste tomu nasadil korunu,

Na takovou hloupost se snad nezmohl ani ten co tvrdí, že cigarety od 27 roku života neškodí.

M. Šejna 2.3.2017 7:15

ale no tak, pane Zingo

přírodní zákony platí i pro člověka. Jen Vy v tom trochu děláte bordel. Invazní druh z hlediska biologie není žádný žívovočich, který by vyznával jiné zvyky, ale biologicky zcela jiný druh s rozdílným anatomickým a genetickým vybavením.

Pokud byste náhodou netušil, kde je ta hranice rozdílnosti, tak invazní biologický druh je obvykle tak odlišný, že není schopen se křížit s druhem místním.

Buďte si jist, že imigranti jsou natolik biologicky shodnou variantou druhu Homo sapiens sapiens, že se v pohodě dokáží rozmnožovat s jakoukoli místní českou variantou čistokrevného árijce.

R. Gramblička 2.3.2017 8:29

Re: ale no tak, pane Šejno

jsem si jist, že pan Zinga si je toho vědom a použil to jako analogii. U zvířat (rostlin, hub, mikrobů) je chování různých populací uvnitř druhu velice podobné až stejné, takže nepředstavuje problém. Na rozdíl od těchto organizmů (snad na pár výjimek) disponuje člověk inteligencí, sebeuvědoměním a z toho plynoucí značnou různorodostí chování, zvyků, kultury. Kulturní odlišnosti mezi lidmi dosahují v některých případech takové výše, že lze vzájemnou interakci srovnat s interakcí různých biologických taxonů.

M. Šejna 2.3.2017 8:44

ale no tak, pane Grambličko

kdyby si toho byl pan Zinga vědom, nezařadil by tento svůj text do rubriky EKOLOGIE, ale do rubriky POLITIKA nebo SPOLEČNOST.

A pokud se nepletu, tak migrační problém řeší v Česku na vládní úrovni ministr vnitra a nikoli ministr životního prostředí.

Ale souhlasím s Vámi, že pan Zinga využil jistou analogii.

R. Gramblička 2.3.2017 9:01

Re: ale no tak, pane Grambličko

No, možná chtěl pan Zinga původně psát jenom o zvířátkách, ale nakonec si neodpustil ten příměr s migranty. Ale to ví jenom autor, možná nám to v diskuzi osvětlí

V. Kotas 2.3.2017 6:46

Jó, jó, není nad to, když mají navrch

( za podpory médií ), všelijací " spasitelé světa ",za kterými nejsou žádné pozitivní výsledky jejich konání, před odborníky z praxe, navazující na své předchůdce, předky.

M. Krátký 2.3.2017 3:33

česká ekologická hnutí se spolčují s ekoteroristy

a multikulturními fanatiky a tak přímo podporují muslimskou invazi do Evropy

P. Rada 2.3.2017 9:50

Re: česká ekologická hnutí se spolčují s ekoteroristy

Nevím které ekoteroristy máte na mysli ale dávám Vám zapravdu, že "teror" který šíří i v česku přebujelá těžby uhlí s dopady jak na místní zasíření, zapopílkování... - a dál celosvětově pak až s vlivem na změnu podnebních pásem. Takto uhelně elektrárenští teroristé Tykačové... navozují dokonce v přepočtu na hlavu významný vliv i na vznik migeačních vln:

https://www.novinky.cz/domaci/385720-klimatolog-cilek-je-to-teprve-zacatek-do-pohybu-se-mohou-dat-stamiliony.html