29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

DŮCHOD: Tahle země levné práce není pro starý

Ze 13 na 21 procent aktuálně narostl počet „nestabilních domácností“. Ty mají příjmy a výdaje alespoň jakž takž vybalancované, ale úspory jim také vystačí nejvýš na pouhé dva měsíce. Tedy opravdu „nehrozí“ že by si samostatně našetřili na důchod. Pokud nemáte na novou pračku nebo úhradu u zubaře, tak myšlenku na důchod opravdu neřešíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 5.3.2023 9:07

Autor třefil do černého. "Spořit na důchod" mohou jenom ti, kteří mají velmi vysoké příjmy, které i po znehodnocení státem vyvolanou inflací dokáží na sklonku života poskytnout důchodci bezpečnou záruku, že nechcípne hlady a bez pomoci. Když je dokáží investovat tak, aby z nich měli pravidelný příjem (rentu) k důchodu a hodnota investice rostla rychleji než inflace, je to ještě lepší. Na trhu nemovitostí se trend jasně projevil, ceny nemovitostí od roku 1989 rostou mnohem rychleji než inflace. To, co se dalo koupit jako nemovitost za komunistické totality za desítky tisíc, dnes prodáte za miliony.

Investovat vysoké výdělky může jenom malá část populace. Stát se postaral udržováním vysokých hodnot inflace o to, že úspory v bance ztrácí na hodnotě a individuální spoření na důchod zcela ztrácí smysl. Fondy mají taková omezení přikázaná státem, že nedokáží pokrýt ani inflační růst cen.

Situace je tedy jasná: Viníkem vysoké inflace je stát, průměrný občan je oškubán a bez státního důchodu ztracen. Pak ovšem nezbývá než říct: Státe, vytváříš podmínky, aby individuální úspory na důchod nedávaly smysl, pak se o důchody starej sám! :-P

No a když pak vidíte vládu rozhazující peníze z rozpočtu za nesmysly po desítkách a stovkách miliard, jak se snaží oškubat důchody na zrušení kompenzace vysoké inflace, hledáte vidle, které si vezmete na další Pražskou defenestraci! :-P [>-]

M. Grundmann 4.3.2023 1:58

Žijeme v tržní ekonomice a není to stát, který se rozhodl vsadit na levnou práci. Každý je placen podle toho, kolik jsou mu ti ostatní ochotni zaplatit. Produktivita české ekonomiky za komunismu byla katastrofální a zlepšit produktivitu je složité a trvá to velmi dlouhou dobu. Světová ekonomika je založena na tvrdém konkurenčním boji mezi státy a podniky z různých zemí a získání místa dobře placené práce v tomto konkurenčním boji je nesmírně obtížné. Zvýšení našich příjmů znamená obvykle ztrátu příjmů někoho jiného a je zcela logické, že se svého lepšího postavení v náš prospěch nikdo nechce dobrovolně vzdát.

Otázka exekucí je jiná otázka. Česká republika je specifická velmi tvrdým přístupem k dlužníkům, různými smluvními pokutami, penále, účtovanými poplatky exekutory apod. Podobně se v zahraničí nepostupuje a je to chyba našich politiků, že takto nepřiměřeně tvrdě vůči dlužníkům postupuje. Řešení je rovněž velmi jednoduché, stačí se inspirovat pravidly platnými v zahraničí.

Problém důchodů je v samotné podstatě důchodového pojištění. Ekonomika žádného státu nemůže fungovat, pokud existuje příliš velké množství lidí, kteří nepracují. Tento problém se nedá vyřešit žádným spořením či investování, spotřebu není možné v neomezené míře odkládat na pozdější dobu. Odklad spotřeby je až na výjimky možný pouze díky nějakému mechanismu průběžného financování.

Současný názor na důchod je všeobecně takový, že se jedná o formu placených prázdnin ke konci života člověka. Pouze část doby vyplácení důchodů je dnes v době, kdy už člověk opravdu nemůže pracovat, po velkou část doby výplaty důchodů je většina lidí schopna minimálně v omezené míře pracovat a aspoň částečně se uživit. Takový systém je dlouhodobě neudržitelný. Jediným řešením je odklad věku nároku na důchod a zajistit příjmy lidí neschopných pracovat nějakou formou invalidního starobního důchodu. Cílem musí být snížení počtu lidí schopných pracovat a pobírajících dnes starobní důchod a jejich návrat do práce.

L. Novák 5.3.2023 10:57

"...a není to stát, který se rozhodl vsadit na levnou práci."

Ale je! Kdo tady obrovskými dotacemi či daňovými úlevami podporoval "montovny" nadnárodních firem? Nic proti nim, když dokáží zaměstnat lidi a slušně jjim platit. Ale zdaleka ne všechny platí slušně!

P. Szirotný 3.3.2023 22:03

R^R^R^

P. Dvořák 3.3.2023 19:22

A proč? "Díky" nízké produktivitě práce nelze vyplácet vyšší mzdy a tím pádem mít na průběžný důchodový systém. A proč je nízká produktivita? Není to třeba tím, že se všude přemnožili manžéři a ekonomičtí experti?

Ś. Svobodová 3.3.2023 20:09

Produktivita těch co produkují nízká nebude. Ale víc je lidí, kteří neprodukují nic, po čem by byla poptávka.

P. Dvořák 4.3.2023 11:44

Však jsem je jmenoval - nízká produktivita je zaviněna diletantským řízením těmi jmenovanými. Kteří ještě navíc pobírají dost vysoké platy.

Pracovník, který maká jak mourovatej, ale na nemoderním stroji a podle zpackaných podkladů, nic nakonec nevyrobí. :-)

V. Mokrý 3.3.2023 21:00

KDYBY JENOM

ti jmenovaní, že !

J. Jurax 3.3.2023 16:14

Jojo, a co by nám autor tedy poradil? Zejména dnešním řekněme čtyřicátníkům, co mají do důchodu pouhé čtvrtstoletí?

A co by poradil těm, kdož by se seriózně pokoušeli problém důchodů, resp. zabezpečení na stáří řešit?

Ś. Svobodová 3.3.2023 17:08

Nevím co autor, ale já bych udělala toto: Platy lidí čerpajících z rozpočtu nemohou být vyšší než plat lidí ve výrobní sféře a službách. Základní školství zdarma, střední a VŠ částečně placené (školy si musí část peněz vydělat), preventivní zdravotní péče zdarma, ostatní hrazená se soukromého zdravotního pojištění umožňující nadstandarty (zdravotnictví si na sebe musí částečně vydělat), sdružení visící na státním cecíku ať si seženou peníze od dárců, kultura ať se živí sama, též sport. Pak by vypuklo novinářské a veřejnoprávní povstání a pověsili by mně na Staromáku pro výstrahu. :-)

K. Vomáčková 3.3.2023 18:28

Mne nebo mě.

V. Mokrý 3.3.2023 18:38

TO JE TO JEDINÉ,

čeho jste si z toho příspěvku všimla ?

L. Novák 5.3.2023 8:49

Pak třeba ještě "nadstandarty" jsou taky pěkná kravina, že? ;-D

V. Mokrý 3.3.2023 18:40

Hodně z toho, by bylo použitelné, pro úspory.

J. Jurax 3.3.2023 20:00

Nepověsili. Upálili jako kacířku ... :-)

Jinak vcelku opatrný souhlas ... :-)

J. Hrazdil 3.3.2023 23:30

Radim nasledujici - precist a pochopit utlou knizku David Chilton: Wealthy Barber.

J. Němec 3.3.2023 15:49

Je pravda, že jsem programátor a že vydělám výrazně víc, než je průměr. Ale co tak okolo sebe vidím lidi (z různých sociálních vrstev), jak vyhazují peníze za blbosti, to mi přijde neuvěřitelné. U velké většiny lidí je opravdu problém na straně neschopnosti hospodařit s penězi a nikoliv na straně příjmu.

A. Renjascu 3.3.2023 16:09

Máte pocit, že to je problém většiny důchodců, kteří mají průměrný důchod 18.600,- Kč či ještě méně? Jinak obecně máte samozřejmě pravdu a mnoho lidí za blbosti peníze utrácí, ale je to mnohdy dané příjmem

J. Jurax 3.3.2023 16:18

Dokonce i u téhle většiny důchodců to může být problém.

Nicméně definice toho, co je to "utrácet za blbosti" je dost individuální.

L. Severa 3.3.2023 14:34

Ovšem kteří jsou ti chudí ? Většina občanů pracuje a opravdu chudých mezi nimi najdeme jen v málo profesích. Paradoxem je, že "chudí " jsou i někteří herci, jak si nedávno stěžovala jedna známá herečka, prý plakala, když zjistila jak jí byl vyměřen nízký důchod, protože ty honoráře z natočených filmů se nezapočítávají do výměry.

V. Mokrý 3.3.2023 15:12

A co jí bránilo, aby si připlácela dobrovolně ?

J. Jurax 3.3.2023 16:22

Nic.

Ale z vlastního, co už máte ve šrajtofli nebo na kontě se dává obtížněji než když Vám to bez řeči seberou jako zaměstnancům, jimž se to do šrajtofle či na konto ani nedostane.

V. Povolný 3.3.2023 13:31

Já s autorem článku tak docela nesouhlasím - tvrzení, že se občané mají postarat sami a nespoléhat na stát je principielně v pořádku bez ohledu na to, jestli to říká starý nebo mladý ekonom. Jiná věc ovšem je, jaké podmínky k takové věci vytváří stát. Pokud někdo celý život pracuje a platí všechny daně a poplatky, které mu stát předepíše, tak po odchodu do důchodu samozřejmě očekává, že se o něj stát postará. Pokud by se měl alespoň částečně postarat sám, musí mu tomu stát vytvořit podmínky. Jinak jsou to plané řeči. Jemže o důchodové reformě se mluví už od 90. let a nikdo se k tomu nemá, snad jen s výjimkou ODS - 2. pilíř, který ale ČSSD vzápětí zrušila a to byl také jediný její příspěvek k tomuto tématu. Nikomu se do toho zkrátka nechtělo, protože se jedná o nepopulární kroky, které se pak projeví při příštích volbách. Všichni spoléhali na to, že ke zdi, která stojí na konci, je ještě daleko. Jenže to už teď neplatí.

J. Jurax 3.3.2023 16:28

Dlužno ovšem dodat, že ten tehdejší druhý pilíř byl implementován tak pronikavě blbě, že jeho implementátory by bylo lze důvodně podezřívat ze záměrné sabotáže. Přitom druhý pilíř je obecně myšlenka dobrá.

P. Molík 3.3.2023 13:14

Ano, souhlasím s myšlenkovými vývody/závěry autora Kolmana, byť jeho resultáty nejsou vyčerpávajícím způsobem obsažné Ale každý civilizačně normální postřeh je zapotřebí v této tak těžké době vyzdvihnout až do nebes. Jako obyčejný občan děkuji za každou ozvu dalšího občana, který projevuje svoji nespokojenost se stávajícími neradostnými poměry.

S. Ševeček 3.3.2023 13:13

Bingo !

J. Hajský 3.3.2023 12:24

Něco k tomu šetření na stáří:

Můj děda byl zaměstnán na dráze a šel do penze v roce 1937 ve věku 60 let. Penzi pobíral za první republiky, za druhé republiky, za protektorátu, po roce 1945 i po roce 1948 až do smrti v roce 1958. Samozřejmě v jednotlivých etapách v mírně rozličné výši, podle vládnoucího režimu. Ale pobíral ji vždy.

V roce 1938 zemřel bratr dědovy manželky, zdatný obchodník, a tak společně zdědili majetek ve výši cca jeden milion korun (tehdejších, prvorepublikových). Ve vkladních knížkách bylo minimum, většina byla v akciích (mj. Smíchovského pivovar) a různých fondech, včetně penzijních. Ve válce se z toho čerpalo jen pár tisíc korun na přilepšenou na černém trhu. Po válce, v roce 1945 byly veškeré tyto vklady, fondy a akcie převedeny na tak zvané „vázané vklady“ s tím, že až se odsunou Němci z pohraničí, tak bude získán jejich majetek zde zanechaný a vklady s zpřístupní. Ale přišel rok 1948 a pak vlivem komunistického hospodaření rok 1953, měnová reforma a vázané vklady bez náhrady zabaveny.

Proto bych velmi varoval před ukládáním peněz do penzijních fondů. Státní penze je, jak jsem shora napsal, jistota. Můžete namítnout, že bolševici už prakticky neexistují, nebo aspoň nejsou u moci. Ale i za první republiky se zpívala o „karlínských klucích“ písnička „Kampak na nás bolševici, copak vás to napadá“ (možno nahledat na You Tube). A za dvacet let tu byli bolševici v plné parádě.

Historia magistra vitae. Kde je jistota, že časem zelení bolševici taky penzijní fondy nezrekvírují ve jménu záchrany planety pomocí Green Dealu? U státních penzí, jak jsem nastínil výše je tato možnost minimální.

F. De Winter 3.3.2023 13:05

Jak jsem napsal níže. Peníze pro vykradače veřejných rozpočtů docházejí, takže rekvírovat se bude.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci února deficitem ve výši 119,7 mld. Kč. Vloni ve stejnou dobu činil deficit jen 45,3 mld. Kč. To představuje naprosto brutální zhoršení veřejných financí. Pokud by další měsíce pokračovaly na stejné trajektorii, činil by deficit na konci roku 718 mld. Kč. Připomeňme, že za celý rok jsou v rozpočtu schválené příjmy 1932 mld. Kč. Jinými slovy, deficit by činil více jak třetinu příjmů rozpočtu. To tu ještě nebylo.

L. Novák 5.3.2023 9:16

Bláboly. Z vývoji za první dva měsíce roku se nedá dělat žádný závěr. Rv Jenom propaganda.

E. Dvořák 3.3.2023 13:33

R^R^R^