19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

DRAHOTA: Z téhle krize se neprožereme

Rozhovor s hlavním ekonomem Generali CEE Holding ve střední a východní Evropě Miroslavem Singrem. Hlavní téma interview, jak z toho ven?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Černý 17.5.2022 7:17

Vzpominam si jak Singer líčil,jak zhubnul a stejně je zase jak kulička

J. Černý 17.5.2022 7:15

Otazka je co se za umrti na covid v té ktere zemi počítalo.

J. Černý 17.5.2022 7:13

Putin pouze plní přání EK, která rozhodla o odpojeni od ruského plynu. Prostě zase poručila větru dešti.

A Putin za jejich plyn chce pkatit jejich měnou. No toto.

T. Diblík 17.5.2022 7:12

Prosím k věci, ne k osobě. Jak to tedy bude s tím zaváděním funkčního komunismu?

J. Vala 17.5.2022 6:58

lockdowny mely vyznam v zemich kde se taky respektovaly, a tam zemrelo na pocet obyvatel nekolikanasobne mene obyvatel nez v CR, kde se na lockdown z vysoka kaslalo . v prvich 10 zemich EU s nejvyssi umrtnosti na 100.000 obyvatel je 9 postsocialistickych zemi a Chorvatsko, z postsocialistickych zemi ma velmi slusna cisla jedine Estonsko. Umrtnost jednoho z nejlepsich statu ( Dansko) je 6x nizsi nez uroven nejhorsiho (Bulharsko). a CR je v tesnem zavestu za trojici nejhorsich (Bulharsko, Madarsko, Chorvatsko). Zdroj statista.eu

J. Pankovic 17.5.2022 6:54

...ani plyn nezačal zdražovat protože Putin..., ale protože fofrníky na Baltu nevyrábí dost elektřiny, takže se loni na podzim zjistilo, že zásobníky plynu jsou plné jenom ze čtvtiny ;-)

P. Dvořák 17.5.2022 6:45

Jestli vám ve VUMLU říkali, že komunismus zvítězí na celém světě a vy jste tomu uvěřil, bude se vám těžko umírat, aniž byste si ho užil.

P. Dvořák 17.5.2022 6:43

V žádném případě Covid nezpůsobil, že vláda rozhazovala peníze z vrtulníku. To bylo jenom odůvodnění, nikoliv důvod. Nepleťte si důvod a záminku.

I. sv. nezačala, protože jakýsi blb vystřelil na následníka trůnu a II. sv. válka nezačala, protože Poláci zaútočili na německý vysílač.

M. Pecina 17.5.2022 6:36

Locdowny především vůbec neměly být. Pak nemusely být ty náhrady;-)

P. Hatina 17.5.2022 6:23

To co tvrdí pan ekonom je ale vlastně totéž co paní Šichtářová, jen ještě doplňuje proč k tomu došlo.

Covid způsobil že vláda rozhazovala peníze z vrtulníku (protože za lockdownů vyplácela náhrady za práce které se neudělaly), a Putin, protože omezuje dodávky těch energií..(není to tak přesné, protože pak tu jsou překupníci té energie,ale budiž..)

Možná se plete leda v tom tvrzení že "..to nějak musí vymyslet vláda. " - což jí tedy silně přeceňuje...;-D

L. Harvánek 17.5.2022 6:21

Je mi takřka 80 a včera jsem se pokoušel najít nějaký formulář, po jehož vyplnění bych získal nějaký příspěvek k mému důchodcovskému příjmu. Půl hodiny jsem otevíral a pročítal odkazy, ale žádný, který by mi pomohl, jsem nenašel. Takže jestli si pan autor příspěvku myslí, že o příspěvek zatím nežádám, není to tím, že by mi nepřišel vhod, ale protože jsem zatím nepřišel na to, jestli bych na něj mohl mít nárok, popřípadě jak jej získat. Takže moje řešení: uskrovníme se a bez mnoha potřebných věcí se obejdeme. Včetně jídla, vytápění a jiných nezbytných věcí. A proč si nesednu k počítači a nevěnuji se třeba celý den hledání? Je to prosté, po dvaceti minutách čumění do monitoru mě začnou slzet oči a začínám vidět rozmazaně. Však právě dneska paní doktorka posoudí, zda pokračující šedý zákal je už zralý na operaci. O panu Singrovi se myslím, že jeho představy jsou podobné těm Hurvínkovým o válce. Byť může být ve svém oboru kapacitou.

T. Diblík 17.5.2022 6:15

Nikde na světě? Tak to ty naše ubohé potomky ten skutečný komunismus teprve čeká?

Ještě že jsem tak starej.

P. Hatina 17.5.2022 6:15

Mimochodem, dost nechápu, proč ještě dnes pan Singr tvrdí že "..Vláda může přesvědčit lidi,--tím, že vyrovnává státní rozpočet. Bude jasně říkat, že pro ni má jasnou prioritu vyrovnaný rozpočet před pomocí všem."

Takhle to říkala počátkem roku, protože antibabiš, a podle toho si ještě v únoru navrhla svůj rozpočet.

Jenomže, kdo sleduje hlouběji zprávy, tak zjistil že v rámci vlastního populismu, od té doby rozhazuje další desítky miliard navíc, takže už dneska avizuje, že bude i tento rozpočet už v létě předělávat...

V. Mokrý 17.5.2022 6:06

1* R^

!!

J. Strakoš 17.5.2022 5:51

To vysvětlení Šichtářové mi přišlo takové logičtější - Když je peněz v ekonomice více, mají nižší hodnotu. Pokud rozdáte peníze z vrtulníku, budou mít nižší hodnotu.

Pak mi přijde logické, že pokud zdrahnou vstupy, jakými je třeba elekřina, zdraží všechno. A pokud je elektřina obchodovaná na burze spolčně se zemí, která si odstavuje funkční elektrárny, půjde nahoru elektřina a následně vše ostatní.

Ale pan ekonom tvrdí, že je za inflací Covid a Putin a že to nějak musí vymyslet vláda. A nějak je mi těžko mu uvěřit...

M. Pivoda 17.5.2022 5:43

Ještě oprava Singerova chybného vyjadřování, který v rozhovoru říká: "... Tato země přežila komunismus. ..."

Komentář

Komunismus v celé zemi totiž ještě nikdy nikde na planetě Zemi nebyl funkční. Tato země, dnes Česko, přežila jen československý reálný socialismus. Přežila také tzv. Sametovou revoluci 1989, která byla uskutečněna s pomocí tzv. Páté kolony. Tou "Pátou kolonou" uvnitř Komunistické strany Československa byli samotní členové Komunistické strany, kteří se pohotově politicky překabátili, aby mohli majetek státu nejen řídit, ale přímo vlastnit.

R. Langer 17.5.2022 5:33

Soudruhu, ty lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

M. Pivoda 17.5.2022 5:20

Nadpis článku: "Z téhle krize se neprožereme"

Abych v daném českém i moravském prostředí mohl správně odpovědět, musím se nejdříve odvolat k vyšší autoritě. Mne samotného by zde totiž snadno piss off. Tou vyšší autoritou je dnes již nežijící otec moderního managementu, Peter F. Drucker, který před více než třemi desetiletími jasně sdělil: Podnikání a inovace jsou mnohem účinnější aktivity v ekonomice země, než makroekonomická opatření.

Takže po povinném politickém zaštítění, tj. v souladu s autorem článku, i s P.F. Druckerem, mohu zde jasně konstatovat: "z této krize se neprožereme", ale můžeme se pro-inovovat.

Jak konkrétně?

Nejprve začnu opět povinným politickým zaštítěním: "To, co nám nejvíce brání zavést moderní systém řízení a moderní metody práce, je náš stávající systém řízení a stávající metody práce"

A vyčerpal jsem tím už povolený počet znaků diskusního příspěvku. Vyčerpal jsem tím též možnosti demokracie.