18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

DRAHOTA: Z téhle krize se neprožereme

Rozhovor s hlavním ekonomem Generali CEE Holding ve střední a východní Evropě Miroslavem Singrem. Hlavní téma interview, jak z toho ven?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Černý 17.5.2022 11:06

Problém je ještě jinde. To, co se dalo unést za normálních okolností, mimo jiné s levnými surovinami z Ruska u nosu, to se teď spojuje do souběhu faktorů, které hrozí doslova zničit konkurenceschopnost naší ekonomiky. Zatímco se naši polítici baví pronasenim bezobsažných ideologických deklarací.

V. Mokrý 17.5.2022 11:01

Nějak přece musí Němci udržovat svůj standart/blahobyt.

V. Petr 17.5.2022 13:45

Němci blbnou na kvadrát a my, zásluhou našich eurohujerů, na to doplácíme!

J. Janotová 17.5.2022 11:11

Z tohohle se současná vláda už nevylže, mezi lidmi už se o "výhodných" obchodech s elektřinou už doost mluví a o neochotě vlády něco s tím dělat ještě víc.

R. Langer 17.5.2022 11:56

Jo, už se konečně pitomci začínají probírat z úžasné a snadno dostupné Zelené elektřiny z OZE zadarmo...

Škoda, že když jsem jim to před deseti lety říkal, tak jsem byl za blbce. Ono jim to nedošlo celé ani teď, ale snad brzy dojde... ;-€

P. Sura 17.5.2022 12:24

Pořád jim ještě nikdo neřekl na plnou hubu, že už JSOU za blbce.....

F. Kusák 17.5.2022 10:55

Trošku jste zapomněl na imperiální snahy koloniálních mocností, třeba vytvořit říši, nad kterou slunce nezapadá nebo jiných kolonistů v Americe či snahy USA ovládat pomalu celý svět silou i obchodně. Na takové zkratky bych byl opatrný a mimochodem, ruští carové také obsadili rozsáhlá území, o které tehdy v podstatě nikdo nestál. Nikdo netušil, co všechno se skrývá v zemi. Já se Rusů nezastávám, jsou mně svým šovinizmem a nabubřelostí protivní od jakživa, jen nesnáším jednoduché názory.

V. Petr 17.5.2022 13:51

Měl byste si prostudovat dějepis. Rusové svou říši dobyli silou. A dodnes brečí nad prodejem Aljašky, kterou by stejně nedokázali udržet!

J. Jurax 17.5.2022 14:13

No jo no, každá říše se rozšiřovala silou - vojenskou, diplomatickou, obchodní, silou technologické převahy. A za všemi těmi silami byly vždy skryty obrazně řečeno meče, bodáky a děla řadových lodí.

P. Černý 17.5.2022 10:28

Ceny energií a potravin rostou s podporou českých politiků tak rychle, že se už zcela reálně rýsuje nikoli jen recese, ale v řadě oblastí dokonce kolaps české ekonomiky.

Tuto katastrofu už centrální banka žádnými úrokovými sazbami nepretlaci. Jen tím znepristupni hypotéky a úvěry obecně. Ale co by pomocí mohlo, by bylo pokusit se posílit korunu odprodejem části devizových rezerv, které centrální banka nahromadila v době několikaletého fixování kurzu koruny na úrovni 27 Kč za euro.

J. Vorlický 17.5.2022 11:36

Ano, ceny rostou, a ano bude to problém. A ano, nemyslím, že zvyšováním nebo snižováním úroků a pomocí podobných čachrů se věci pomůže.

Co se však týče ,,pomoci" prodejem Eura, která banka nakoupila za (jak píše P. Černý) 27,-Kč za Eur. Řekněme, že banka nakoupila 1 miliardu Eur za tedy 27 miliard Kč, která by se teď měla prodat. Včerejší kurz (Právo) byl 24,740 Kč za Eur. Řekněme, že by utržila až 25,50 Kč za Eur. Potom by prodejem 1 miliardy Eur ČNB přišla ,,jen" o 1,5 miliardy Kč!

Navíc by držitelé Kč, za nákup zboží v Eur museli hned platit o 3% více! Tedy zvýšení inflace v ČR! Pokud vím, ČNB se pokouší dělat opak.

Není nad zdravé, silné a VLASTNÍ hospodářství. srdečně

M. Šejna 17.5.2022 12:08

ČNB tehdy sice prodávala koruny v kurzu 27 Kč/euro, ale ty koruny si ČNB sama vytiskla.

Zásadní ale je že současná výše devizových rezerv je asi o 80 procent vyšší než v roce 2017. Velkou část eur a dolarů tedy banka nakoupila až poté, co koruna zpevnila.

J. Plzák 17.5.2022 9:41

Tohle asi naznát. Je to skandál. Nevolená organizace si osobuje právo nám vládnout.

ucut-news.ch: Světová zdravotnická organizace (WHO) začala připravovat globální dohodu o připravenosti na pandemii, která by jí dala absolutní moc nad globální biologickou bezpečností, kupř. pravomoc zavést digitální identity/očkovací průkazy, povinná očkování, cestovní omezení, standardizovanou lékařskou péči a další.

J. Vorlický 17.5.2022 9:28

Něco tu nehraje. V ČR máme prakticky plnou zaměstnanost. Pak se dozvídám, že občané ČR pracují mnohem více hodin, než většina lidí v EU. Přitom tady více a více lidí chudne?! I já dostal nedávno vyúčtování za elektřinu (od firmy, která notabene nám občanům ČR patří!!!), zaplacení čehož mi udělalo čáru přes rozpočet.

Co z toho dovodit? Okrádá nás někdo? Nebo, sice plná zaměstnanost, ale makáme (ref.p.Babiš) jen tak napůl? Nebo jedna polovina kope jámy a druhá je zasypává, obě se nadřou, ale výsledek pak nula? Očekával bych, když makáme od nevidím do nevidím, že se všichni budeme mít dobře a užívat si toho času, co nám po makání celý den zbude? Protože proč jinak makat celý den???? srdečně

P. Diviš 17.5.2022 9:31

Doba práce je sice zajímavá, ale rozhodující je efektivita.

Efektivitě nesvědčí (mimo jiného) přerozdělování a přerozdělování je v EU i v Česku hodně.

J. Janotová 17.5.2022 10:38

Pouze stát jednou rukou díry kope a druhou se je snaží zasypávat.

R. Langer 17.5.2022 12:00

Máte pravdu, že efektivita je u nás jiná. Bude tady tak minimálně o 25 % vyšší, než u těch neschopných Němčourů, o tom nepochybuji. Spíš ještě vyšší. :-P

M. Šejna 17.5.2022 9:05

Já bych řekl, že krize do roka zmizí, navzdory vládě.

V dubnu v Česku vzrostly tržby o asi 6 procent, ale inflace o 14 procent. Takže už teď klesá poptávka. A to je první signál pro budoucí snižování cen.

Nakonec I ten ruský plyn zlevní, když po něm klesne poptávka.

J. Janotová 17.5.2022 11:44

Ruský plyn jistě zlevní, ale jen pro země, které ho budou ochotné kupovat. Pro nás, kteří bereme jen ten "demokratický" naopak jeho cena vzroste, ánžto bude moc kupců na málo "demokratického" plynu (a pro příští topnou sezonu zcela určitě)....Tím pádem některé věci přestaneme vyrábět a vyvážet vůbec protože jejich ceny nebudou konkurenceschopné. Čili ten pravý sešup nás teprve čeká. Navíc je česká úroda obilí už z velké části "nastojato" prodaná do zahraničí. Vyhlídky na příští léta fakt sqělé.....

V. Novak 17.5.2022 11:57

Přesně tak - dnes vykládat o krizi je nesmysl. Až krize skutečně přijde - to bude fičák! To určitě nikdo nepřehlédne.

R. Kobliha 17.5.2022 12:30

Dřív spíš zmizíte vy, než že by zmizela krize.

D. Polanský 17.5.2022 8:56

Když nalejete do ekonomiky peníze nepodloženy prací, tedy výkonem, je vždy zle. To ale neplatí jenom pro covid, prudké navyšování mezd v státním sektoru v minulých letech, to mohou být vysoké platy i tam kde, vlastně jde o tunelování státního rozpočtu skrze abnormálně vysoké platy, pan Singr také coby guvernér ČNB patřil také do této kategorie, což jistě ví, ale to jsou i další státní instituce, které nic společnosti nepřináší a přitom stát stojí značné finance. Nemluvě o armádě poradců apod. Prostě se nešetří, ale rozhazuje, a žádná vláda nechce šlápnout na brzdu především v provozních výdajích. Teď se rozjela kupříkladu armáda, že vlastně v minulosti nákupy nebyly optimální, což prý teprve teď ukázala válka na Ukrajině, a že je potřeba fest nakupovat.

P. Diviš 17.5.2022 9:29

Ten začátek jo, prostě se do ekonomiky dostalo moc peněz. Což je problém ve státním sektoru, v soukromém to řeší konkurence.

A Bureš sice teoreticky šetřil, v praxi rozdával a vyžíral rezervy.

F. Kusák 17.5.2022 10:44

Za tzv. Bureše klesalo trvale zadlužení státu a rozpočet byl víceméně vyrovnaný, tedy až do pandemie. Tehdy se řešily základní problémy s nízkými platy učitelů, vojáků nebo policistů. Zdravotníci neustále hrozili stávkou. Musela se znovu zahájit příprava investic do infrastruktury. Za AB se mnoho věcí vyřešilo, něco nikoliv a některé problémy se podcenily, ale celkově to byl obrovský skok dopředu. Jestli měl stát více šetřit než rozdávat, zejména v oblasti zdravotnictví nebo na podpoře firmám, je do diskuze. Nic takového ovšem nebylo zpracováno, tedy kromě politických proklamací a aktivistickému blábolu, s kterým přišel NKÚ. A pak, kdyby na ANO s Babišem včele nedělali novináři s opozicí štvanici, choval by se mnohem racionálněji. Jenže v oné dusné atmosféře to moc nešlo. Já považuji AB za mimořádně úspěšného člověka, na rozdíl od nýmandů, kteří nic nedokázali a ještě mají tu drzost jen špinit a pomlouvat.

J. Dekar 17.5.2022 11:22

R^

J. Brunner 18.5.2022 12:43

R^

P. Pepax 17.5.2022 8:54

Na počátku byl zelený úlet, pokud to autor ekonom nezmínil, tak je to jen další povídání, no a ten statní příspěvek s několikastránkovým formulářem je výsměch občanům Česka.

J. Janotová 17.5.2022 10:59

Tak ten formulář je jen "nevhodně se vynořivší ukázka" jak je stát ve skutečnosti "sociální".;-D Osobně s tímto přístupem státu docela souhlasím. Kdo nezažádá prostě nemá...., tady souhlasím i s panem Singrem.

Zelení blbové jsou nesmrtelní, krásný příklad byl v neděli u Moravce-programový ředitel Svazu moderní energetiky - opět kecy o otočení termostatem u topení a o spáse pomocí bioplynek spalujících HNŮJ;-O

P. Sura 17.5.2022 12:31

To nejsou blbové, ale naopak vych(nevím jak to napsat, aby to nevymazali)aní přikrádači, kteří dokázali svou zlodějnu popsat tak, že vypadá jako pomoc chudým a přírodě.

J. Janotová 17.5.2022 12:48

Nebudou umělá hnojiva, protože ropa. Takže pro jistotu ještě budeme pálit i hnůj v bioplynkách. A budoucí úrodu obilí necháme prodat překupníkům ještě "nastojato".