25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DRAHOTA: Z téhle krize se neprožereme

Rozhovor s hlavním ekonomem Generali CEE Holding ve střední a východní Evropě Miroslavem Singrem. Hlavní téma interview, jak z toho ven?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 17.5.2022 11:46

To je lež. Komunismus je totalitní nesvobodný režim pod vládou komunistů, který nikdy z principu nemůže fungovat jinak. Další řeči jsou zbytečné, ty naše malá hloupoučká UI. :-P

P. Diviš 17.5.2022 15:13

Pepík montovna Pivoda má diplom nejlepšího mladého zlepšovatele (designéra) ve velkém strojírenském podniku , vědeckou hodnost CSc, na papíře vytištěnou, v oboru Teorie řízení a je těhotný myšlenkou. :-P

M. Pivoda 17.5.2022 18:20

Vězte, že česká montovna není ledajaká montovna.

To je totiž akreditovaná montovna!

V. Kuhaj 17.5.2022 12:01

Víte, pane Pivodo, ono to "předělání" člověka probíhá plynule od pravěku. Problém nastává tehdy, když to vezmou do ruky odborníci, a snaží se ten proces urychlit.

M. Pivoda 17.5.2022 12:27

Hlavní problém je v tom, že člověk má od přírody (v průběhu evoluce vyvinuté) fyzické mozky dva. Ten starý, spodní mozek (orientovaný na savcovo přežití a předání genů) a pak i ten evolučně nový, horní (zvaný neocortex), tzn. spíše intelektuální mozek.

Toto je ale diskuze pod článkem ekonoma, bankéře. Víme, že ekonomové získali neadekvátně vysoké rozhodovací pravomoci.

R. Langer 17.5.2022 12:56

Zase samé nesmysly... ;-D

P. Sura 17.5.2022 12:21

To čumim pane Pivodo, jakej dokážete být šprýmař.

V. Petr 17.5.2022 13:41

Komunismus je tak nesmyslný, že to není ani třeba dokazovat. Vyžaduje totiž, aby lidé byli něčím jiným než lidmi.

(c) Karel Havlíček Borovský.

Komunismus plně prokázal, že je pro lidskou společnost naprosto nevhodný. Je uskutečnitelný pouze v nebi, kde ho nepotřebují nebo v pekle, kde už ho mají.

(c) Ronald Reagan

Reagan pouze shrnul, co se už po více, než 100 letech stalo jasné. Havlíček pochopil zrůdnost této ideologie už na začátku.

Že se humanoidi budou pořád snažit o nějakou nesmyslnou utopii, je bohužel fakt.

M. Pivoda 17.5.2022 17:57

Vaňura Petr shrnuje pravdivě minulost. Nejsme ve sporu, pokud tedy jde o minulost.

Já ale hovořím o budoucnosti. A v tom je mezi námi podstatný rozdíl.

K nahlédnutí do budoucnosti, tzn. technologické budoucnosti 21. století, by Petr Vaňura potřeboval absorbovat, měřeno klasickou vysokoškolskou metodikou, nejméně jeden semestr studia. Takže mu musí být naprosto jasné, že takový rozsah výuky se nemůže vejít do diskusního odstavce.

J. Jurax 17.5.2022 14:04

Ehm ... taky názor. Ovšem hodný dosud nedokonalé UI.

L. Žaloudek 17.5.2022 17:11

Jen technická: komunismus není odvozen od slova komunita, ale komuna, tj. určitý samosprávný druh komunity.

M. Pivoda 17.5.2022 18:16

Souhlas. Nepodíval jsem se před psaním svého diskusního příspěvku do Wikipedie.

Všiml jsem si, že svým chováním nejblíže ke komunismu se dnes blíží náboženská komunita lidí Amish v USA (cca 200 tisíc). A dle sdělení jednoho pána Amish, emigrují z jejich komunity do většinové americké společnosti jen asi dva lidé z padesáti. Tzn., ani tato náboženská komunita nemá výchovu svých potomků zcela pod kontrolou.

Takže nás nesmí ani překvapit migrace někdejších členů KSČ (tzv. paté kolony) k českému kapitalismu, pod příslibem privatizační náhrady po listopadu 1989. Jejich předchozí přísaha doživotní věrnosti ideálům komunismu byl pro ně jen takový nezávazný potlach. A jak tedy asi mohl dopadnout polistopadový český mafiánský kapitalismus?

Ano, kapitalismus je skutečně produktivnější než někdejší neproduktivní reálný socialismus, ale pouze tehdy, pokud se opírá o morálně pevné jedince. Hledej šmudlo, hledej!

T. Diblík 17.5.2022 21:01

Pane Pivodo,

dokázal jsem si představit, že přijdete s tím, že komunismus bude v brzku. Umím si představit argumentaci komunitou Amišů i kibucy v Izraeli. Ale dnes vyslovený požadavek na "genetické předělání lidstva" jsem neregistroval ani u největších fanatiků. z katedry vědeckého komunismu, nebo jak se to jmenovalo.

Jako bývalý zootechnik vás ujišťuji, že váš 4. návrh nelze realizovat bez selekce. Doufám, že jste bájil z neznalosti.

M. Pivoda 17.5.2022 21:43

Vážený pane Diblíku:

1. Dnes je technologický vývoj již podstatně dále, než v době vašeho studia. Čtu práce ze spolehlivých informačních zdrojů o vývoji v genetice.

2. Já jsem žádný konkrétní odhad doby možného příchodu budoucího komunismu zde neprezentoval. Já zde za nic neagituji, já zde pouze informuji. A pouze spekuluji, zda by v principu to bylo možné, pokud by po tom komunistickém stavu společnosti další generace lidí silně toužila.

3. Podívejte se zpět do již proběhlé historie, jak dlouho trvalo lidem od dokumentovaných teoretických výpočtů budoucího letu do vesmíru raketou (viz výpočty fyzika Ciolkovského v carském Rusku) a fyzickým letem prvního kosmonauta Gagarina. A kolik let pak trvalo k následnému prvnímu přistání Američanů na Měsíci. To vše zdarma najdete ve Wikipedii.

4. Já jsem původem inženýr, nikoliv pracovník ústavu vědeckého komunismu. Ekonomy, jako je bankéř Singer, zajímají peníze (odraz reality), nikoliv realita samotná.

T. Diblík 17.5.2022 22:03

Pane Pivodo, trvám na tom, že není možno ani za použití genetické manipulace předělat člověka (homo sapiens) bez selekce. Hardyho–Weinbergův zákon je přírodní zákon.

M. Pivoda 17.5.2022 22:53

Je to možné, toto není můj obor. A řešit to nebudu. Takže se zde ani hádat nebudu. Máte-li zájem, napište mi na "e-mailovou adresu "m.pivoda zavináč google.com" a já vám dám nějaký odkaz.

Já jsem výše napsal tento obezřetný text: 4. A pak je zde největší problém: Zřejmě pomocí genetické manipulace bude třeba předělat od přírody soupeřivého člověka (homo sapiens). ...

T. Diblík 18.5.2022 6:01

Nehádám se. Eugenika je Pandořina skříňka. Je lhostejné, jestli se otvírá z neznalosti, nebo ze zlé vůle. Konec.

M. Pivoda 18.5.2022 6:43

1. Nemohu zde (v tomto zlomyslném prostředí české demokratury) prezentovat konkrétní jméno, odborníka, protože k tomu nemám jeho výslovné svolení. Mohlo by mu to v daném prostředí způsobit potíže. Číhají zde totiž lidé, kteří se ani nedokáží představit vlastním jménem v diskuzi.

2. Pandořina skříňka byla již otevřena a nejde zavřít. Nebo, metaforicky, jinak: Rozjetý vlak technologického pokroku už nelze zastavit.

3, Nalejme si proto čistého vína: Teď už bude rozhodovat jen ta dobrá, nebo ta špatná lidská vůle. Využít, nebo zneužít? To je ta kritická otázka, v takovém vývojovém stavu se teď právě nacházíme.

T. Diblík 18.5.2022 9:06

Neověřitelné argumenty jsou kecy, kecy, kecy.

M. Pivoda 18.5.2022 13:28

Například probíhající válka na Ukrajině určitě nejsou kecy.

Nebude-li dobrá vůle, může tato "hra" skončit vyhubením lidstva na planetě Zemi (technologické prostředky dostupné k tomu už des existují), nebo alespoň příchodem dnes silného a vyčkávajícího světového hráče na toto evropské teritorium. A ten hráč také určí, jaké zde bude budoucí politické uspořádání.

T. Diblík 18.5.2022 19:27

Pane, návrh na genetickou manipulaci lidstva nemá nic společného s válkou na Ukrajině . Posledně jste se vymlouval na jakéhosi odborníka. Buď publikujte, tedy uveďte zdroj, nebo kušujte. Vaše kecy nedávají smysl.

D. Bowman 18.5.2022 11:16

Takže z lidí udělat dokonalé kolektivistické altruisty tj. hmyz po vzoru včel, či mravenců. To by odpovídalo. Bezduchý drony, řízený královnou.

M. Pivoda 18.5.2022 13:19

Vážený pane Bowmane: Já zde nedělám politickou propagandu za žádný systém.

Já jsem výše v diskuzi pouze, jako projektant, uváděl vše, co by bylo třeba udělat k trvale udržitelnému budoucímu komunismu.

D. Bowman 18.5.2022 14:36

Já Vás taky z ničeho neobviňuju. A jestli to tak vyznělo, tak sorry jako.

P. Dvořák 17.5.2022 10:56

Na druhé straně jistě budeme rádi, že snížíme spotřebu el. energie a zachráníme svět před CO2.

A když možná nebude ani topná sezóna . . . .

V. Mokrý 17.5.2022 10:59

;-D;-D;-D

J. Ptáček 17.5.2022 10:29

Inflace v celé Unii, ale obrovské rozdíly mezi členy. Maláčovou, která si "splnila svůj sen", tím že zadlužila republiku na desítky let, jsme měli jenom my. Za mlčení Schillerové, která jí měla zarazit blábolení a pod oteckom Babišem. I pan Putin si plní své sny na ovládnutí bývalých ruských kolonií, včetně nás. A potom další sen: Ruská říše od oceánu (Lisabon) po oceán (Vladivostok). Sen Petra velikého se nápadně shoduje se snem Vladimíra Velikého (vlastně mrňavého).

P. Černý 17.5.2022 10:45

Když se u nás v komunistických elektrárna vyrobí za desetníky, pak je zcela logické nakupovat elektrickou energii na německé burze třeba i za 10 Kč.

A proč nakupovat plyn za 5 Kč jako Maďaři nebo za 12 jako Slováci, když ho můžeme kupovat od Němců za 25 Kč.

Tyto položky se promítají do den prakticky veškerého zboží a služeb. Tak proč se jimi zabývat?

A to se ještě neprojevily plně důsledky výpadku vyroby potravin na Ukrajine a toho, že letošní úrodu už naši zemědělci z velké části vyprodali do zahraničí.

Tak tohle všechno na Maláčovou nehodíte, i když socani na tomto stavu věci mají nepochybně svůj podíl.

F. Kusák 17.5.2022 11:00

Mně vadí, když blbečci bez ekonomického vzdělání nás školí, že se máme chovat tržně, ale zapomínají na to, že momentálně, v extrémně přeregulovaném a konkurenčně rozvrácené stavu ekonomiky o žádný pozitivně fungující trh nejde. Socan nejsem, ale pindat takové nesmysly, že za vše může Maláčová, je samozřejmě blbost.

V. Mokrý 17.5.2022 11:02

R^