19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

DRAHOTA: Z téhle krize se neprožereme

Rozhovor s hlavním ekonomem Generali CEE Holding ve střední a východní Evropě Miroslavem Singrem. Hlavní téma interview, jak z toho ven?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Němec 20.5.2022 15:05

Dobrý den, prosím o zprostředkování kvalifikované odpovědi - věc: CENA ELEKTŘINY - předpokládám, že náklady výroby plus přiměřený zisk a plus všechny následné koncovým spotřebitelům/domácnostem fakturované položky jsou stále celkem přibližně stejné jako byly do nedávna tj. před uplatňováním toho nehorázného zvýšení. Elektřina se vyrábí u nás, a to v dostatečném množství, přebytky se vyváží, tedy v zásadě nepotřebujeme nakupovat jinde. Nejsme také nuceni nakupovat na burze (v Lipsku ?), i když někdo tvrdí opak, čemuž absolutně nerozumím. Eventuelní spotřeba dražšího plynu v plyn.elektrárnách přece nezdůvodňuje oprávněně takový nesmyslný nárůst ceny pro spotřebitele, jaký zažíváme. Kdo a proč vlastně profituje z nastalé situace??? ;-(;-(;-(

Děkuji za odpověď.

Miloslav Němec

M. Pivoda 18.5.2022 13:53

Dnešní zpráva ze Seznam.cz: Nečekali jsme, že reakce koruny bude tak rychlá, říká viceguvernér ČNB.

Ekonomové-bankéři tedy nejednají proaktivně.

J. Plzák 18.5.2022 11:21

Největší škůdcem je Čína. Zavřením Šanghaje nás chce zrujnovat.

To co jim doposavad sloužilo k jejich rozmachu, má nyní posloužit k likvidaci našeho hospodářství.

Existují tisíce věcí, které můžeme sami dělat lépe než Číňani a za srovnatelné ceny. Hlavně za přispění nových, levných pracovníků, Ukrajinců, Cikánů, Mongolců atd.

D. Bowman 18.5.2022 11:29

Za srovnatelné ceny to dělat nemůžeme. Je tady příliš drahá práce a energie. Jsou to sice uměle vytvořené obstrukce ale k jejich zrušení není politická vůle.

K. Wágner 18.5.2022 11:11

Zestátnění části ČEZ by státu usnadnilo regulační kroky. Ministerstvo průmyslu připravuje založení státního obchodníka s energiemi, který má uzavírat přímé kontrakty na nákup plynu a elektřiny u výrobců. Obešla by se tak burza s jejími cenovými výkyvy, české firmy a domácnosti by se mohly snáz dostat k levnější energii. Roli obchodníka by mohl převzít zestátněný ČEZ.

D. Bowman 18.5.2022 11:24

Státní nákazy a zákazy nás do této situace dostali. Že nás z toho může dostat zase jen stát si může myslet jen socialista.

A. Nový 18.5.2022 12:59

Ministerstvo financí ČR – 69,78 %

ČEZ, a. s. – 0,47 %

Ostatní právnické osoby – 17,47 %

Fyzické osoby – 12,28 %

J. Plzák 18.5.2022 11:10

"Ano, některé firmy to nezvládnou a..."

Jde o užitečnou destrukci, kterou zde, kromě jiných, opakoval i prezident Klaus a nebyla to ani jeho myšlenka.

Ta věc je mezi ekonomy známá a obecně příjímaná, už dávno. Viz také Šichtařová.

D. Bowman 18.5.2022 11:20

Ta destrukce ale musí vycházet z neschopnosti firem a ne od toho, kdo má blíže k penězovodům ČNB nebo lepší lobbisty.

CB se již minimálně 10 let snaží zachránit své kámoše před tou destrukcí. A platí to ti ostatní.

D. Bowman 18.5.2022 11:05

Tenhle expert by měl vrátit plat a chodit kanálama. A to doupě makroekonomických šamanů kartelu kolem centrální banky taky rozpustit.

Evidentně nadělají víc škody než užitku.

J. Plzák 18.5.2022 10:52

"O. k., ale jestliže je pro mne příliš náročné vyplnit jednou za dva měsíce nějaký dlouhý formulář, tak asi na tom nejsem tak špatně."

Kdo je tak líný, že ani tohle neudělá - v okolí každého se vždy někdo najde, kdo by mu pomohl - ten si nezaslouží žít dobře.

M. Vaněk 17.5.2022 23:53

Není to náhodou ten, který vedl tu, bůhví proč se říká "českou" národní banku, která rozkradla náš zlatý poklad z 90%? Dal bych vysmátého smajlíka, ale k smíchu to rozhodně není, spíše na téma provazy a kandelábry...

T. Diblík 18.5.2022 5:53

To byl ve Švýcarech žijící nejlepší bankéř Evropy Tošovský.

M. Pivoda 18.5.2022 6:45

Singer byl jen výkonná ruka ekonoma Václava Klause.

M. Vaněk 18.5.2022 9:35

Mám v těch loutkách trochu hokej... :-)

P. Szirotný 17.5.2022 21:41

Vykašlete se na Singera jako osobu a čtěte co říká. Pokud je někomu zatěžko vyplnit jednou za dva měsice dlouhý formulář, aby dostal podporu,není na tom tak zle. A to bych podepsal 100%.

J. Rybník 17.5.2022 13:42

Pana Singera jsem rád poslouchal, protože není suchopár. Dokonce bych s ním i rád seděl v hospodě, protože je s ním psina. Ale k prachům bych jej nepustil, protože ty jeho vlastní góly si musí z jeho působení v ČNB pamatovat každý ve stáří nad 30 let.

F. Zrcek 17.5.2022 13:27

Pana singera neznám, ale co si pamatuju, s jeho guvernérskou funkcí byly jakési problémy už v éře ekonomického růstu v době předkovidové.

Navrhuju, aby pan ekonom dostal příležitost své stanovisko plně osvětlit nevzdělanému lidu při nejbližší demošce.

P. Molík 17.5.2022 12:44

Pamatuji si na singerizaci (znehodnocování) koruny, kterážto koruna česká byla soustavně, programově a cíleně oslabována, aby soustavně snižovala životní úroveň většiny občanů...Singer coby bývalý guvernér ČNB se rychle otřepal a aspoň zaplaťbůh již nemůže tolik škodit, ale o to více využívá svůj nevyčerpatelný škůdcovský potenciál k udílení hraběcích rad. Celý bankovní sektor je nahnilý a snažící se o stále větší intervence do politické a občanské sféry naší společnosti. Vláda Fialy dopřává nejvíce sluchu právě oním darebákům resp. zlým našeptávačům z bankovních kruhů, což svědčí o tom, že současní zástupci stávajícího establishmentu nechtějí vystřízlivět ze svého opojení mamonem a mocí, kteréžto opojení působí tolik existenčních trampot velké množině chudých lidí. Systém je u nás nastaven tak, aby bohatí ještě více bohatli a chudí ještě více chudli.

M. Pivoda 17.5.2022 17:59

Poslední větu P. Molíka lze říci elegantněji následovně: "Systém je nastaven tak, že jeho funkce je dlouhodobě neudržitelná (sustainable)".

J. Plzák 18.5.2022 11:04

"Celý bankovní sektor je nahnilý..." co tady se člověk může dočíst, to je prostě otřes. Kdejaký pošuk si myslí, že je ekonom.

Oslabování koruny vedlo ke zlepšování situace vývozců. Jejich lepší situace zase zvyšovala poptávku po pracovní síle: více zamněstnaných platí více daní - státu i všem ostatním se vede lépe. Cestovat, platit více za pohonné hmoty a v cizině vůbec, to je druhá strana mince, ale rozhodně ne tak významná, jako shora uvedené.

R. Kobliha 17.5.2022 12:28

Je to drzost neviditelného psa, dávat tady Singerovi prostor. Pamatuji si ho ještě z úvěrového oddělení, jak natahoval ruku pod stolem. Není to dlouho, co oslaboval korunu a dělal cílenou inflaci. Až budete hledat někoho, koho zavěsit jako prapor na benzínku, tak Singer se nabízí jako první.

V. Kain 17.5.2022 12:35

Tošovský byl ze stejného vrhu.Toho bych tam také pověsil.

P. Molík 17.5.2022 12:47

To není drzost, každý člověk i sebevětší škůdce má právo veřejně sdělit svůj názor resp. postoj. Nelze nikoho ostrakizovat. Podstata demokracie ve svobodném vyjadřování názoru.

R. Kobliha 18.5.2022 8:35

To máte hodně zvláštní logiku, proč se tedy nemohou fašisté demokraticky všude vyjadřovat?

V. Kuhaj 17.5.2022 11:56

Dobrý, pane Singere! Děkuji.

R. Kobliha 18.5.2022 8:36

Za co? Za inflaci, slabou korunu nebo prodané zlato? Omyjte se studenou vodou a potom si nafackujte.

V. Němec 17.5.2022 11:36

Když se dva lidé dívají na potok, jednomu přijde malý, druhému větší, ale alespoň se shodnou na tom, že voda teče shora dolů.

Když se do mudrování pustí dva ekonomové, tak i když má každý opačný názor, oba za to berou tučné peníze.

1. Kdyby třeba míru úrokových sazeb tahali z klobouku, vyšlo by to na stejno.

2. Padělání peněz bývalo vždy hrdelním zločinem, ale centrální banky kvantitativně uvolňují beztrestně, jako by se nechumelilo.

3. Šíleným zadlužováním, aby nás náhodou neofouklo, beze studu sprostě okrádáme naše děti, jejich děti a děti jejich dětí...

To nemůže skončit dobře. Ale třeba my už u toho nebudeme, že?

L. Žaloudek 17.5.2022 17:05

Padělání peněz bývalo hrdelním zločinem, ovšem měnu vždy kazily oficiální mincovny. V antice, středovėku i novověku. Je ale fakt, že dřív na tompotřebovaly aspoň měď.

M. Pivoda 17.5.2022 11:34

K názvu a částečně obsahu článku bankéře Singera jsem se již vyjádřil níže. Zahlédl jsem ale v diskuzi tento dotaz. Cituji: T. Diblík 17.5.2022 7:12, Prosím k věci, ne k osobě. Jak to tedy bude s tím zaváděním funkčního komunismu?

Komentář

Komunismus: Budoucnost je silně nejistá, něco k tomu nábožensky vzývanému budoucímu stavu společnosti se přece jen dá říci již dnes.

1. Nejprve lingvisticky: Výraz "komunismus" je odvozen od slova "komunita", nikoliv od direktivního autokratického stylu řízení, který byl nuceně nastolen při zavádění reálného socialismu (1948-1989 v Česku). Měl být nastolen jen dočasně, ale jak víme, oblíbenou jednotkou dočasnosti se stala "věčnost".

2. Pokud si ten vzývaný "komunismus" bude v budoucnosti žijící společnost většinově přát, pak jim do toho dnes vymírající generace už nebude kecat. Kolektivní a komunitní práce je třeba v drsných podmínkách, tzn. například i na Marsu, pokud tam první osadníci vůbec přežijí. Neffovu oblíbenou planetu Botera zde neřeším.

3. Pro zavádění komunismu bude třeba nejdříve splnit jakési dostatečné materiální podmínky. To by měly vyřešit budoucí (inovované) technologie, zejména technologie dnes nazývané jako "umělá inteligence". Prvním krokem k budoucímu komunismu bude možná již v ve 30. letech 21. století zaváděný minimální nepodmíněný příjem v USA. Lidé, kteří nikdy nežili v českém reálném (a tedy nedostatkovém) socialismu ten budoucí možný stav označili jako budoucí "technologický socialismus". To je ale jen pracovní název, než si ten stav společnosti budoucí generace sama nějak pojmenuje. Do čehož jim dnes vymírající dědci již nebudou agresivně kecat.

4. A pak je zde největší problém: Zřejmě pomocí genetické manipulace bude třeba předělat od přírody soupeřivého člověka (homo sapiens). Jak předělat? Předělat na vždy kolektivně uvažujícího a spolupracujícího člověka. A nezneužít tu technologii.

Vyčerpal jsem již povolený počet znaků, nikoliv ale argumenty. Takže již zmlknu.