23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

DOTACE: Přestaňme už socialismu říkat tržní ekonomika

Po 40 let se u nás „budoval“ socialismus. Dopadlo to bledě a naši ekonomiku to přivedlo téměř cu grunt. Po roce 1989 jsme tedy začali rozvíjet tržní hospodářství. Jenomže jsme z této cesty sešli a máme tu zpátky socialismus...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pepax 11.11.2022 9:37

R^ pokud to není socialismus, tak je to kocourkov.

V. Mokrý 11.11.2022 10:26

tak jest

F. Kusák 11.11.2022 9:26

Spíše ten náš systém z mnoha hledisek odpovídá nějakému podivnému specifickému oligarchistickému kapitalizmu bez dobře fungujícího trhu. Firmy, bankovní domy a společenské aktivity jsou řízeny většinou ze zahraničí, zájem na koncepčním rozvoji české společnosti je minimální. To lze jednoduše dokázat a já na žádné konspirační teorie nevěřím, ale toto je chování systému, který je tu nastaven. Tendence budou spíše posilovány a změnit to nelze, takže spíše chytře manévrovat, a to jsme v minulosti uměli. Jen se na tom musí shodnout ti vlivní, a to většina politiků není.

P. Sura 11.11.2022 10:13

hlavně když bude pořád dostatek lidí, kteří budou obdivovat, potažmo volit lidi typu Babiš. (a Zeman)

J. Jurax 11.11.2022 15:52

Jo. A Fiala.

V. Kuhaj 11.11.2022 9:12

Nejsem ekonom, tak bych potřeboval vysvětlit tohle: jak to, že mzdy v tržním hospodářství jen tak zvyšovat nejde, ale ceny ano?

P. Sura 11.11.2022 10:15

To je vidět, jak nejste ekonom. Že jste si nevšiml, jak dlouho se zvedaly mzdy (bez rostoucí produktivity a výkonnosti), než se začaly zvedat ceny?? Nevšiml, protože vám to vyhovovalo. Ale o tom ten článek je.

V. Mokrý 11.11.2022 10:34

Tak mzdy se zvedaly především u politiků, ve státní správě, soudcům a u těch všech nějaká rostoucí produktivita, výkonnost, není téměř žádná !!

Těm zhruba 30%zaměstnacům, kteří na ty výše jmenované vlastně vydělávají, majitelé soukromých firem, jen tak z plezíru - nezvednou plat.

P. Sura 11.11.2022 10:57

Vždycky mě pobaví, když mi oponent oponuje tím, že mi přitakává.

V. Kuhaj 11.11.2022 12:03

No tak já jsem si hlavně všiml, pane Suro, že se zvedaly hlavně ceny, a to na úroveň cen obvyklých na západě. Tam ovšem berou dvakrát až třikrát tolik. To je právě to, co mi vrtá v hlavě. Jak to, že u nich ty vyšší mzdy být smějí, a u nás ne?

I. Schlägel 11.11.2022 12:38

Protože BMW nevyrábíme a neprodáváme, pouze do nich dodáváme některé díly s nižší přidanou hodnotou. Říká se tomu produktivita práce. Ta naše v r. 1989 byla tak třetinová oproti té základní. Jak dlouho se chodí do sklepa, tak dlouho (nebo i déle v případě chromých nohou) se chodí ze sklepa. To by Vám hlava vzít mohla.

I. Schlägel 11.11.2022 12:39

...oproti té západní...

Z. Lapil 11.11.2022 13:11

Ještě mě napadá jedna věc: ne oni, VY jste ten člověk, který nakupuje tak levně, jak to jen dokáže, a bere tak moc peněz, jak jen dokáže. A trh spočívá v tom, že vám NIKDO nekecá do toho, co a za kolik jste schopen koupit či prodat. A už vůbec ne stát.

I. Schlägel 11.11.2022 13:28

Ano, to je základní podmínka fungování trhu. Stačí přidat efektivní vymahatelnost práva. Obojího se v současném byrokratickém molochu sociálního státu "blahobytu" začíná zhusta nedostávat.

Z. Lapil 11.11.2022 13:07

Chyba je ve slově smějí. Ony ty mzdy smějí být libovolně vysoké i u nás.

Že je máme nižší, je samozřejmě smutné, ale všimněte si jedné věci: koupit si v Německu někdy v polovině 90. let zmrzlinu znamenalo podstatný zářez do dovolenkového rozpočtu a bez řízku v batohu na ten výlet člověk ani pořádně neměl. Dnes si bez velkého rozmýšlení dáte v hospodě večeři. Ano, je drahá, ale ne o moc dražší, než na Václaváku.

D. Hrubý 11.11.2022 8:52

Socialismus náhodou tržní byl. Říkalo se - urvi si co můžeš. Ale lidi byli skromní a když si urvali jen kousíček, připadali si jako hrdinové. :-) Ten systém byl jiný. Mně vždycky bavilo, jak se pyšnil tím, že je beztřídní, ale původ dělnický byl lepší... :-) Ale nebudu souhlasit, že nás přivedli na buben. Byl pravda plný paradoxů. Na počátku bylo převzetí silou. Znárodnění. Tedy musel se nejdřív někdo okrást. Pak se musel systém vypořádat s odpůrci. Západ měl z toho systému osypky a v globálním měřítku se jo snažil, aby byl demokratický. A byl. Kdysi... Zkrátím to. Není to názor pro neobolševiky. Dnes se dává rovnítko mezi komunisty a Hitlera. Věděli jste, že Adolf pronásledoval komunisty? A stejně intenzivně jako Židy. Proč asi? Totalita neznamená vždycky komunismus. Nebo socialismus. Dnešní totalita bude tvrdit, že komanči byli zlí. A lidi budou nenávidět komanče, aniž by si vůbec všimli, že už upadají do totality ještě horší. Komanči nepředali rozkradenou republiku. Po komančích zůstal majetek a nulový dluh. ČSSR byla věřitel. Hospodařilo se s tím, co bylo. V menším měřítku to funguje v rodině. Jste zodpovědní a nezadlužujete se. Přišel by exekutor. Půjčte si 3 mega a žijte si v luxusu. Nikdo nebude vědět, že žijete na dluh, ale každý bude říkat, jak se máte dobře. Pak přijde exekutor. To nechcete. Vlády po listopadu zadlužují systematicky. Kdyby nezadlužovaly, nebude to tu lepší než za toho komanče. A nová totalita už má mechanizmy, jak tyhle názory zarazit. Označí je jako proruskou propagandu. A idioti tomu uvěří. Každá totalita potřebuje definovat nepřítele a lidi jsou fakt pitomí. To si uvědomte vy, co Lhotské tleskáte. Neříká čistou pravdu. Manipuluje s pravdou vytrženou z kontextu. Mně ta atmosféra dneška silně připomíná předválečné Německo. Ale třeba je to jinak.

F. Kusák 11.11.2022 9:14

Nejsem advokátem současného všestranného rozvratu společnosti, ale chvalozpěvy na minulý režim bych silně revidoval. A pokud vznikaly i dobré věci, a že vznikaly, nebylo to díky tehdejší tupé ideologie, ale za to můžeme být vděčni chytrým a prozíravým lidem, kteří, a to bez ohledu na stranickou příslušnost, dobré věci prosadili a dokázali je realizovat.

D. Hrubý 11.11.2022 11:44

Kde vidíte chvalozpěv? Tam, kde píšu o tom, že nejdřív museli ukrást? Nehrabe vám?

P. Sura 11.11.2022 11:58

Musíte si dávat pozor, na koho můžete vybalit ironii bez upozornění....

V. Kuhaj 11.11.2022 12:04

R^!

K. Kubů 11.11.2022 9:32

Totalita neznamená vždycky komunismus nebo socialismus. V tom máte pravdu. Na druhou stranu, komunismus nebo socialismus je vždycky totalita, bez které tyto ekonomické systémy nemohou fungovat.

Paní Lhotská s ničím nemanipuluje ani nic nevytrhává z kontextu. Její sdělení je jasné: přestaňme předstírat že je v EU tržní hospodářství, protože není. Pokud by se tak stalo, možná by více lidem došlo, co jsem uvedl nahoře. Že socialismus bez totality neexistuje a že stejně jako EU přišla o svůj přívlastek "tržní" v oblasti hospodářství, tak postupně ztratila lesk demokracie v oblasti politického systému.

P. Čech 11.11.2022 9:37

EU nikdy žádný lesk demokracie neměla. Mělo ho Společenství uhlí a železa a posléze EHS. Jejich pohrobek - EU je ryze socanským a zeleným společenstvím, klteré (ne)funguje ve prospěch občanů evropských států. Jedná se vždy o diktát Německa a Francie ve spojení s kterýmkoliv jen jedním dalším státem.

P. Sura 11.11.2022 10:21

pardon ! ....Kubů....

P. Sura 11.11.2022 10:21

Máte úplnou pravdu pane kubů. Jen nevím, jak si představujete to "že si přestaneme nalhávat". To se totiž neobejde bez toho, aby každý, kdo něco takového bude tvrdit, ihned dostal aspoň po hubě. Aníž by se ale komukoli zakazovalo to říkat.

D. Hrubý 11.11.2022 12:16

Komanči se tím nikdy netajili a naopak vždycky zdůrazňovali termín "diktatura proletariátu". A Lhotská lže už v první větě. Pochopte jednu věc. Nebo to aspoň zkuste. Když někdo říká názor a už dopředu počítá s následky, pak sám dopředu volí slova tak, aby do toho implementoval i postoj nebo zájem. Nikdy nebudu chválit komanče. Přesto jsem měl za komanče bezstarostné dětství. Mýma očima to bylo super. Jenže než jsem se narodil, komanči naší famílii sebrali statek a pole a z dědka udělali kotelníka a babi byla pomocná síla v kuchyni. Mohl bych říct, že jsem měl bezstarostné dětství a nelhal bych. Ale současně vím, co tomu předcházelo. Takže pokud madam hned zkraje zalže, pak to má svůj účel a já tomu říkám pokrytectví. Protože to, o čem píše, je definice stavu. Aston kupříkladu schvaluje narušování Babišových demonstrací "švejkováním". A současně se tváří jako demokrat. Přitom se aktivně zapojuje do boje proti demokracii. To, co se děje je plánované a plánovali to lidé mnohem chytřejší. Ti prozíraví na to upozorňovali už před vstupem do EU, ale všichni slyšeli na volný pohyb a volný obchod. Komanči, když jim v listopadu teklo do bot, nasadili Adamce a slibovali konismus s lidskou tváří. Hlavně udržet koryta. Ale věci už byly pohybu. Německo kdysi v krizi rozpoutalo válku. Makala na ně celá Evropa. Dnes na ně zase maká celá Evropa a zase a dokonce i ta Ukrajina - lebensraum je zkolonizovaná. Sice ne úplně podle scénáře třetí říše, ale stačilo narušit infrastrukturu a západ kolabuje. USA se směje. Jak víte, že Lhotská není takovej Adamec v bleděmodrým? To, co ona říká, už tady někteří opakují minimálně deset let. A stejně mlčí o plýtvání a o spoustě dalších věcí, které oslabují ekonomiku. Protože nezbytně potřebuje, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Lidi mají tu vlastnost, že co je kozou, poznají, až když je pozdě. Existuje na to jediný vzorec. Určitým lidem se prostě nesmí věřit, ani když říkají pravdy. Nejsou kompletní nebo jsou zkreslené. To je manipulace.

K. Kubů 11.11.2022 14:06

Plácáte páté přes deváté a nijak tím nepodporujete svojí tezi, že autorka lže. Což není pravda, zejména co se týká té první věty. Zkuste to stručněji a lepšími argumenty.

P. Čech 11.11.2022 9:33

Ono to asi jinak není. V púředválečném Německu si tamní občany podplácela NSDAP, u nás dnes si občany formou socanských dávek, přídavků, příspěvků, dotací a pobídek podplácejí všechny politické strany a hnutí bez výjimky. I do té války nás dnes vedou naše politické strany a hnutí STAN formou vojenské podpory Ukrajiny.

J. Majzlík 13.11.2022 22:48

R^

I. Schlägel 11.11.2022 12:44

Hitler pronásledoval komunisty, protože se nechtěl dělit o moc nad svým pískovištěm se stejnými soudruhy, jako byl on sám, byť si s písní na rtech stavěli stejnou technologií ty samé pokřivené bábovičky jako on, akorát pod jinou fanglí.

L. Žaloudek 11.11.2022 22:32

Myslím, že to zbytečně komplikujete: Hitler pronãsledoval každého, kdo dost nadšeně nehajloval s ním. A ostatně komanči, když se dostali k moci, dělali to samé (kdo nejde s námi, jde proti nám).