Neviditelný pes

DOPRAVA: Nevýhodný a nakonec nezákonný

7.3.2007

Za nevýhodný byl prohlášen dodatek smlouvy s firmou KAPSCH na dodávku zařízení pro výběr mýtného, za nezákonný prohlásil tento dodatek (podepsaný bývalým ministrem Šimonovským), Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Není divu. Za zcela nesmyslnou bychom mohli pokládat, my občané, celou tuto transakci po informacích z ministerstva dopravy, které oznamuje, že v podstatě přejde na satelitní systém a mýtné na silnicích první třídy už bude vybírat tímto způsobem. Rozhodnutí o satelitním programu ministra dopravy Řebíčka je logické, málo logické je však vypořádání se systémem, který natropil Šimonovský a jeho tým, a to i přesto, že již před časem si Policie ČR pro příslušné dokumenty na ministerstvo dopravy ČR osobně došla.

Pro pořádek uvedeme známé skutečnosti:
- byl vybrán dodavatel jako jediný uchazeč, když ostatní zájemci byli ze soutěže vyloučeni
- byl vybrán dodavatel, jehož cena byla druhá nejvyšší, s tím, že vyšší cenu nabídla firma AŽD, která však s firmou KAPSCH má velmi úzké obchodní vztahy v jiných oblastech
- byl vybrán uchazeč, jehož cena několikráte převyšovala obdobné nabídky
- byl vybrán uchazeč, který nemohl předložit žádné reference takové dodávky, pouze spoluúčast na rakouském projektu ASFINAG, který v samotném Rakousku není hodnocen jako příliš úspěšný
- byl vybrán systém, který už v době soutěže byl technicky překonán a který oproti satelitnímu byl výrazně nevýhodný. (Pozn. autora: srovnání systému jsem provedl v listopadu 2005 zde na těchto stránkách.)

Za systém koupený ministrem Šimonovským za neuvěřitelné desítky miliard korun odpovídalo ministerstvo dopravy a těžko najdeme ve vyjádření odborné veřejnosti s tímto postupem souhlas. V té době vládnoucí ČSSD však projekt posvětila a nezbývá než si klást otázku, proč stínový ministr dopravy ČSSD prof. Moos tehdy mlčel a dnes evidentně prosazuje (správně) přechod na satelitní systém jako vedoucí odborného týmu ministra dopravy Aleše Řebíčka. Stranická disciplína vyžadovaná Jiřím Paroubkem prokázala opět špatnou službu naší zemi a věřme, že tandem Řebíček-Moos dosavadní špatný stav napraví ku prospěchu všech občanů. Náprava chyb je jedna část, trest viníkovi by ale měla být druhá část. Pan Šimonovský, který prokazatelně obhajoval svůj dodatek v televizních médiích, by se tedy měl domáhat u soudu, aby rozhodnutí ÚOHS bylo zrušeno. Pokud však soud potvrdí rozhodnutí ÚOHS, měly by vyšetřující orgány postupovat podle zákona, neboť o úmyslu ze strany Šimonovského není pochyb. Lze-li vydat senátora Čunka, jistě lze vydat i poslance Šimonovského. Zametení kauzy KAPSCH se škodou, která prokazatelně vznikla, není možné. Vlastně za vlády ČSSD to možné bylo, tak uvidíme, jak tomu bude dnes.


zpět na článek