25.4.2024 | Svátek má Marek


DOKUMENT: Zlaté časy v ČSA (pro vyvolené)

21.8.2009

Ještě před tím, než piloti ČSA zveřejnili svůj dopis premiérovi České republiky, obdržela redakce Neviditelného psa faksimile dvou interních dokumentů této společnosti. V jednom jsou zaměstnanci vyzýváni k dlouhodobému neplacenému volnu, resp. k dobrovolnému zkrácení pracovní doby (a tedy k radikálně nižším výdělkům), v druhém si příslušníci "high society" Českých aerolinií naopak mají vybrat, zda si budou hrát nebo zda zvolí koupel. Pochopitelně ve své, nezkrácené pracovní době.
Protože jde o zajímavý pohled na rozdílný přístup k "obyčejným" zaměstnancům této společnosti a k členům jejího vedení, rozhodla se redakce seznámit s těmito dokumenty své čtenáře. Uveřejňujeme v doslovném přepisu, a to včetně gramatických a interpunkčních chyb:

INTRANET ČESKÝCH AEROLINIÍ

Možnost kratší pracovní doby a čerpání dlouhodobého neplaceného volna

12.8.2009

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vzhledem k přetrvávajícímu negativnímu vývoji v leteckém odvětví jsou také České aerolinie nuceny na danou situaci reagovat, a to akcelerací Akčního plánu 2009. Jednou z jeho klíčových oblastí jsou opatření na straně nákladů a výnosů, kam mimo jiné patří i úspory v oblasti personálních nákladů.

Cílem vedení společnosti je najít způsob, jak zmírnit dopady do sociální oblasti na co nejmenší míru. Mezi nástroje, které k tomu mohou dopomoci, patří i možnost čerpání dlouhodobého neplaceného volna a možnost kratší pracovní doby. V této souvislosti se na vás obracíme s nabídkou výše uvedených alternativ. Podmínky pro jejich využití jsou následující:

Čerpání dlouhodobého neplaceného volna

Zaměstnanci na jeho vlastní žádost poskytnou České aerolinie neplacené volno v rozsahu minimálně 6 a maximálně 12 kalendářních měsíců. Po tuto dobu zůstává tento pracovník v kmenovém stavu zaměstnanců Českých aerolinií (před nástupem neplaceného volna uhradí příslušnou částku pojistného na zdravotní pojištění). Pracovní zařazení zaměstnance bude po ukončení neplaceného volna řešeno individuálně v předstihu před plánovaným návratem.

Podrobný postup při poskytování neplaceného volna je uveden ve vnitřním predpisu CSA-ON-31

Kratší pracovní doba

České aerolinie nabízejí možnost úpravy pracovní doby, kdy zaměstnanec může požádat o sjednání pracovního úvazku na kratší než stanovenou týdenní pracovní dobu, tedy na méně než 37,5 hodiny týdně (ne však méně než 18,75 hodin týdně). Takto dohodnutá pracovní doba může být rozvržená na méně než pět pracovních dnů a může být rozdělena rovnoměrně i nerovnoměrně.

Konkrétní podmínky budou případně dojednány individuálně s příslušným vedoucím zaměstnancem, a to především s ohledem na charakter daného pracoviště a vykonávané práce.

Zaměstnanci se zkráceným úvazkem bude náležet mzda odpovídající této kratší pracovní době.

Budete-li mít závazný zájem o poskytnutí dlouhodobého neplaceného volna nebo o zkrácený pracovní úvazek, obraťte se prosím nejpozději do pátku 4.září 2009 včetně na svého nadřízeného.

Dušan Ryban, viceprezident pro lidské zdroje

www.czechairlines.com

*************************************************

Od: Pistelak Petr
Odesláno: 11. srpna 2009 18:35
Komu: (seznam adresátů si můžete prohlédnout na tomto obrázku - pozn.red.)
Předmět: Brainstoarming - využití společného prostoru v openspace 2 patro

Přátelé,

Jak jsem dnes avizoval na našem celopatrovém setkání, tímto Vás prosím, abyste zaslali své kreativní návrhy na využití našeho společného prostoru ve druhém patře před konferenčními místnostmi. Mělo by jít o nějakou zábavnou aktivitu, které se podle nálady může zúčastnit větší počet lidí a která přispěje k tomu, že budeme v práci o něco raději. V prvním kole vygenerujeme různé možnosti využití - kreativitě se meze nekladou, v druhém kole pak zúžíme výběr na cca pět aktivit o kterých necháme hlasovat. Na vítězný návrh se sami složíme a zrealizujeme ho. Je nás na patře více než 100 takže by to neměl být problém...

Pro inspiraci, rozatím mi došly tyto nápady:

Biliárový stůl
Stolní fotbal
Výřivka (to asi do finále nepostoupí.)
Dráha na RC modely aut
Golfový patovací trenažer

Prozatím je to vše, na vaše návrhy se těším do tohoto pátku.

Díky

Petr

Ing. Petr Pištělák

Executive Vicepresident Marketing & Product Development

Member of the Board

Czech Airlines
Kolejní 550/2, 160 00 Praha 6, Czech Republic
T: +420 220 104 111
F: +420 220 111 111
www.czechairlines.com

Your trusted partner to get you where you have to be.