16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pytel 20.4.2009 21:39

pro doplnění

Pro doplnění by bylo fajn uvést, že ten parlament a "stát", který byl Bastiatovi tolik proti srsti, nebyl parlamentem a státem socialistů, natož komunistů. Byl zbytků šlechty, církve - a především - buržoazie větší a mocnější, než mohl maloburžuj Bastiat unést.

Čí je dnešní Evropa a Česká republika?

Finist 20.4.2009 22:03

Re: pro doplnění

Kdy dáte na net druhý a třetí díl Kapitálu? Hlavně ten třetí by se mi docela hodil. (Překládám teď něco, kde je z toho dost citací)

Antonín Hrbek 20.4.2009 15:23

Jednoduché propočty

V ČR je cca 4 mil. domácností. Ty jsou z 70% vybaveny osobními automobily. Při předpokládané ekonomické životnosti 10 až 12 let je třeba ročně obměnit cca 230 až 280 t. osobních automobilů. Takže automobilový trh pro domácnosti (nová auto + ojetiny) se blíží nasycení a nic mu příliš nepomůže. Podobně je tomu i u firem. Pokud se více prodá nyní, později se prodá méně se všemi důsledky. Ale to nikdo nechce vidět.

123 20.4.2009 16:34

Re: Jednoduché propočty

Jistě. Šrotovné nejenže oddálí problém, odsune ho za datum předčasných voleb, ale navíc dožene většinu chudých domácností, které mají dnes ty staré "šunky" nikoli ze záliby, ale proto, že auto potřebují a na nové nemají, k tomu, že sáhnou do posledních úspor nebo si vezmou úvěr, aby dorovnali to, co jim po nabídnutém šrotovném bude chybět, a až na ně dopadne krize naplno - ztratí práci,onemocní, děti nastoupí na školu - nebudou mít žádnou finanční rezervu, ale navíc mnohé ještě dluhy, jejichž vymáhání se chopí věřitelé prostřednictvím exekutorů - a to teprve bude krize. Šrotovné je právě k těm nejchudším tím nejnemravnějším, co může nemyslící politiky napadnout.

Antonín Hrbek 20.4.2009 17:42

Re: Jednoduché propočty

Moje stanovisko je jasné - jde o nemravnou podporu jednoho odvětví a nucenou neekonomickou likvidaci výrobků které mohly ještě sloužit. Jenže drzost mocných nemá meze.

Cumbuch 20.4.2009 14:23

Tohle pošlete Paroubkovi,

šrotovné a tyto věci jsou přeci jeho doména a hlavní vykřikovaný požadavek.

Sid 20.4.2009 12:53

Nepruchodny navrh.

Jinak dobry a dobre vysvetleny napad je nepruchozi predevsim kvuli poslednimu odstavci:

"Zvolte si jednu z těchto alternativ, ale řiďte se logikou"

Dobre vime, ze prave absence elementarni logiky je vstupenkou do parlamentu. A logika naruby je znakem socialistu. Takze, jak rikam, neprojde to.

občanka 20.4.2009 11:29

Ještě jeden argument

Šaty nosí každý i ti, co auto nemají. Ti by měli přispívat z daní těm, co na auto v podstatě mají? To už je oblekovné sociálně rozhodně spravedlivější. Jen bych dodala, že k výrobě by mělo být použito obnovitelných zdrojů. Tím dodáte i argument enviromentalistický.

Zdravému rozumu zdar!

žibřid 20.4.2009 12:41

Re: Ještě jeden argument

Konopí je zakázáno kvůli bavlníkové lobby a len u nás řízeně zkrachoval. Moc environmentalistického by nás při oblekovném stejně nečekalo:-(.

VL 20.4.2009 16:20

Re: Ještě jeden argument

Jako za války - použití vlákna z kopřiv.

žibřid 20.4.2009 22:19

Re: Ještě jeden argument

Kopřiva, kopřiva, kopřiva, / nemačká se a je slušivá:-)

chk 20.4.2009 11:28

Vynikající

A tuto pasáž podtrhuji:

"...jaký název máme použít. Vaši teorii? To ne, nic není tak klamné jako teorie. Vaši doktrínu? Vaši ideologii? Váš princip? Vy však nemáte rádi doktríny, máte hrůzu z ideologií, co se týče principů, vy přece věříte, že v politice neexistují žádné principy. Použijeme proto název: vaše praktiky; vaše praktiky bez teorie a bez principů..."

liberal shark 20.4.2009 10:48

malý nedostatek

Postrádám v té jinak bezvadné argumentaci environmentální aspekt :-D.

tich@dohoda 20.4.2009 7:33

soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

si v modrem koutku precetl Bastiata , potom jej polibila grafomanska muza a sesmolil patlama patlama. Drahy soudruhu, Bastiat je jiste hoden respektu, nicmene je to navod, posleze se ten navod musi prizpusobit podminkam a dobe, misto obleku jste mohl zminit vyrobce svicek, ci uzitkove sklo etc. Uz jsem to zde napsal mockrat, "srotovne" je ekonomicky nastroj vynuceny krizi , primarne ma za ukol udrzet obratky ekonomiky v chodu, udrzet zamestnanost. Z tohoto pohledu je automobilovy prumysl a zejmena stavebnictvi nenahraditelne, obe odvetvi maji vysoky multiplikacni efect , jednotka vlzena do techto oboru generuje mnoho jednotek. Vedlejsi produkty srotovneho/zateplovani jsou snizene emise a snizena energeticka spotreba. Problem vas bolseviku /modrych i rudych/ , spociva v tom, ze Bastiata/Hayeka/Friedmana nebo Marxe/Lenina berete jako mantru a to je vzdy spatne. Cest :-)

HIHI 20.4.2009 7:51

Re: soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

Blábolíš! Je to jen zvýhodnění úzké skupiny zákazníků a dovozců aut ze zahraničí. Nebo myslíte, že by se "šrotovné" zavedlo jen u aut z produkce škoda? Pak by asi mělo smysl, ale toho jekotu o jakémsi zvýhodňování. Zkuste myslet! Ale pokud vlastníte vrak typu Š120 nebo Favorit pak na tom vyděláte, protože to zaplatí ti, kteří si už nové auto koupili a ti ostatní, kteří řádně platí daně. Zkuste mě vysvětlit, proč bych měl přispívat na zisk jakékoli automobilky, nebo komukoli přispívat na nákup auta. Ubezpečuji Vás, že mě nepřidal nikdo! Taky by mě vyhovovalo, kdyby mě někdo přidal na rekonstrukci koupelny a potřeboval bych opravit střechu na chalupě. Že by se zvýšila poptávka po krytině a práci pokrývačů. A taky ................... Ale co! Stejně to nepochopíte, že šrotovné je jen zástupný populistický úkon, jehož následky budou vyšší než je současná krize. Přeji Vám, aby jste se brzy uzdravil a pochopil!

BOMBON 20.4.2009 8:10

mila ticha pohodo

ta zahorklost a agresivita, kterou prezentujete ve svem prispevku, je zcela zbytecna.

napiste, ze podle vas je normalni, kdyz vlada jednomu obcanovi ukradne penize a da je jinemu. napiste, ze nespravedlnost, majici "pozitivni ekonomicky efekt pro celek" je podle vas ospravedlnitelna (jen doufam, ze nikoho nenapadne, ze pozitivni ekonomicky efekt pro celek by bylo me zabit a rozdelilt si muju majetek), napiste, jak pekny multiplikacni efekt mely jednotky, vrzene do stavebnictvi v usa...

napiste-li cokoliv, sebevetsi blabol, jsem presvedcen, ze finist a dalsi vzdelani lide na vas nebudou sprosti - je to totiz zbytecne.

vzdycky se totiz muzeme dohodnout na jedne veci - ze se neshodneme.

Pepek 20.4.2009 8:34

Re: soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

Vy čtete asi jen Paroubka, a z něj si berete jen to, co se vám hodí. ;-P

sam 20.4.2009 9:21

Re: soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

Mam par znamych co se tesi na srotovny. Koupi si Dacii Logan. Takze cela jejich stimulace bude stimulovat Rumunskou ekonomiku. Predpokladam, ze nejsou jediny, Dacia je nejlevnejsi auto na trhu pokud vim, takze takovych chytraku bud hafo. Navic si toho logana nechaji 15 let, takze celej efekt srotovnycho bude akorat ze zmizi nejaky ty vraky ze silnic, coz je sice chvalyhodny, ale dost neumerny nakladum.

Je fakt, ze srotovne je de facto sleva na DPH z koupi noveho vozu, ale i tak... necekejte zadny zazraky ohledne vzkriseni automobilek u nas nasim srotovnym. Hodne nasim automobilkam pomohli Nemci, to jo, svym srotovnym stimulovali nas :)

jozka 20.4.2009 10:42

Re: soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

Tak nejak, jsem osobne pro srotovne, pokud je zavedeno v jinych zemich.

V zemi Ceske je srotovne nesmysl... (jen at to zacaluji jini..)

Venca 23.4.2009 6:10

Re: soudruh autor, vysoce pravdepodobne modry bolsan :-)

Ty si se posr.l

Fleischer 20.4.2009 6:03

Petice

Až se zhroutí automobilový průmysl a jeho dodavatelský průmysl, zhroutí se celé národní hospodářství, protože právě automobilový průmysl tvoří v Česku (a nejen v Česku) podstatný díl národního hospodářství. Potom nebude kupovat obleky a motýlky prakticky nikdo. A stát nebude mít prostředky ani na sociální dávky.

BOMBON 20.4.2009 8:20

Re: Petice

az se zhrouti automobilovy prumysl, bude to znamenat, ze automobily nikdo nechce. a prave za penize, neutracene za automobily, by lide mohli kupovat to, co chteji - treba obleky, nebo jidlo, nebo nabytek... kazdy dle svych preferenci.

to, ze nekdo, kdo mi ukradl penize, lstive prohlasi, ze cast z nich mi vrati, kdyz si koupim zrovna auto (cimz me v konecnem dusledku oskube jeste vic), je prece divne... a uplne uchylne je pak to, ze nekteri okradeni (nebo jsou to okradajici?) si jeste pochrochtavaji....:-/

Pepek 20.4.2009 8:36

Re: Petice

Ne všichni, jen oVčané.

K. 20.4.2009 9:13

Re: Petice

"... bude to znamenat, že automobily nikdo nechce" - nechápu, proč by to mělo  znamenat, že automobily nikdo nechce. Daleko pravděpodobnější je přece, že na ně lidé nebudou mít.

BOMBON 20.4.2009 11:10

Re: Petice

vzdycky je to o tom, na co clovek ma, co si poridi a co si odepre. pokud dvouprocentni (sic!!) pokles HDP znamena, ze klesne nakup aut o desitky porcent, pak jde zjevne o vec zbytnou a lide ji zase az tolik nechteji, spise nez ze by na ne nemeli...

nezlobte se, ale vysvetlovat vam zaklady ekonomie zde nehodlam - neni tu na to prostor ani nejsem ucitel. preji hezky den

hexin 20.4.2009 11:13

Re: Petice

Ale jistě, ale všiměte si jak začala současná krize, někteří američané chtěli domy na které neměli,A stát upravil podmínky tak aby si na ně mohli půjčit. Já bych taky chtěl ferari :-)

K. 20.4.2009 9:25

Re: Petice

Naprosto s Vámi souhlasím, i takto je třeba uvažovat. Bohužel, tragedií českých liberálních doktrinářů je, že toho nejsou schopni, že dovedou jen papouškovat pár pouček od Smithe přes Bastiata až po Misese, ale nedovedou samostatně myslet, dívat se kolem sebe a učit se ze zkušenosti. Neustále jen "aplikují", co si někde přečetli, ale samostatně nepozorují a nezkoumají. A chtít po nich, aby uvažovali nejen úzce ekonomicky, ale také politicky a strategicky, to už vůbec nepřipadá v úvahu.

K. 20.4.2009 9:27

Re: Petice

Tohle patří p. Fleischerovi.

Honza 20.4.2009 19:26

Re: Petice

Máte naprosto pravdu.Vždiť i pan Paroubek se v televizi chlubil oblekem a botami. Zajisté tento návrh podpoří a samozřejmě s ním celá ČSSD.

R.J. 20.4.2009 5:55

Bastiat

 Kompletního Bastiata si můžete stáhnout na stránkách Liberálního institutu, kdo má zájem.Dovolím si doporučit, ani to nezabere moc místa.