25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sidlichovsky 21.3.2021 17:39

Trošku off-topic, ale snad nevadí

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Jak jinak chápat hrozbu pí Ursuly Von der Leyen zkonfiskovat výrobní podniky, nebrat v úvahu patentová práva a zakázat export vakcín do Británie, pokud se Boris Johnson nevzdá britských vakcín ve prospěch EU

Spíše byste něco takového čekali od diktátorského režimu někde v Africe, kde právě zvítězila vojenská junta.

reagovat

S. Sidlichovsky 21.3.2021 17:40

Sledujte ukazatel Foreign Direct Investment (nejlepší ukazatel důvěry v ekonomiku každé země), jakmile ta covidová hrůza pomine. Takové výroky si budou světoví investoři dlouho pamatovat

J. John 21.3.2021 11:37

Absurdní závěry. Skoro stejná "úroveň", jako jsou sdělení Tomáše Sedláčka, který učí na VŠE. Už se nedivím, že to i u nás jde od 10 k 5. Pobavilo mě zejména: "...V době přesunu kapitálu z Evropy do USA se zvláště zranitelnými stávají menší evropské ekonomiky, jako je ta česká. Česko je menší ekonomikou než třeba Polsko, a zejména než eurozóna...". Velikost není garance nezranitelnosti ani rychlého zotavení po krizi. nopak €-zona je na cestě vedoucí k bankrotům jižních států a nikdo tomu nezabrání. Proto v ECB připravují přechod na digitální €.

Napopak ČR má v porovnání s EU nízké zadlužení a může si samo přizpůsobovat měnovou politiku.

P. Milan 21.3.2021 15:11

V porovnání s EU, některými zeměmi EU zvláště.

Ale trend nárůstu dluhu je dost hrozivý.

J. John 21.3.2021 16:09

Na odkazu níže je stav ke 3.Q.2020 Nezapomeňte si rozkliknout spodní část méně zadlužených států. €-zona je na tom daleko hůř než zbytek EU. Netuším, z čeho autor vyvozuje, že je na tom velká ekonomika lépe než malá, která navíc může sama ovlivňovat úrokové sazby dle toho v jaké části ekonomického cyklu se nachází.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/163692/umfrage/staatsverschuldung-in-der-eu-in-prozent-des-bruttoinlandsprodukts/

P. Milan 21.3.2021 17:01

Jo, zatím ještě jsme zadluženi méně než mnozí v EU, s tím souhlas. Ale trend zadlužování, hlavně mandatorní, není dobrý.

Autor tam má různé divné věci, mně je nejvíc divná ta představa, že se tiskem peněz brání inflaci.

V. Čermák 21.3.2021 19:38

Tak trendy zadlužování jsou varující všude v pokrokovém světě, u nás pak méně než jinde. A co se týče vašich ekonomických znalostí, zastydnul jste v době Klaus-Kalouska, takže vaše nechápavost je pochopitelná. Ale v ideologii naopak vynikáte, Šebesto...;-D

L. Novák 22.3.2021 1:55

Blbe nevzdělaný, zalez někam do kouta nebo Babišovi do konečníku a mlč!!!

M. Grundmann 21.3.2021 19:05

Ekonomové většinou nerozumějí tomu, co to jsou peníze a kapitál. Jsou často přesvědčeni, že se jedná o něco podobného zboží, které se dá vyrábět a převážet z jednoho místa na druhé.

Kapitál se v zásadě vyvážet nedá. Peníze jsou pohledávky a pouze mění svého majitele. Pokud peníze v určité měně obíhají pouze v dané zemi, jsou v podstatě nepoužitelné v zahraničí. Výjimkou jsou některé měny jako USD, které obíhají i v zahraničí, ale v žádném případě se to netýká české koruny. Českou korunu prostě vyvést do zahraničí není možné, vždy se bude jednat o vklad v české bance a měnit se bude pouze majitel tohoto vkladu. A použitelné budou tyto peníze zase pouze v České republice a nikde jinde. K vývozu kapitálu v české koruně prostě nikdy nedojde z toho prostého důvodu, že to není technicky možné.

Jiná situace by mohla nastat, kdyby v české ekonomice obíhaly jiné měny než česká koruna, k odlivu eur skutečně může nastat. Z tohoto důvodu je eurozóna reálným rizikem pro členské státy a vytváří trvalou závislost menších států eurozóny na větších státech. A tato závislost může být a rovněž je využívána k vydírání těchto států. Společná měna rovněž usnadňuje vývoz ekonomických problémů větších a bohatších zemí do menších a chudších zemí. Vstup do eurozóny je tedy z tohoto pohledu pro stát jako je Česká republika naprostým nesmyslem.

F. Žůrek 21.3.2021 11:33

V bankovnictví jsou dnes věci, kterým člověk nemůže snad ani dobře rozumět. Uvedu příklad:

platil jsem měsíčně nájem a to v bance. Chodil jsem do banky, kde to bylo na "jejich kontě." Dal jsem jim peníze a bylo to bez poplatku a bylo to vyřízeno.

Pojednou tuto banku pohltila větší banka. Tak jsem šel do této větší banky. A nyní zírám: Musel jsem zaplatit bankovní poplatek 70 Kč! Opravdu jsem nyní zíral! Když jsem se ozval, tak mně bylo řečeno: "Nu, platíte přece fakturu, tak musíte ještě připlatit!" Tož tak!

Tož když se asi platí faktura, tak musím ještě někomu připlatit takový "tringeld," aby dotyčný bankéř se měl opravdu dobře. A tak od té doby se vyhýbám každé bance. Dnes je nejlepší mít peníze doma, vždy po ruce a je to všechno bez "bankovních" poplatků. Můj dojem je takový, že bankéři se snaží jen bezohledně vydělávat. Tak se mně to opravdu jeví...

Zdař Bůh!

(Pane Kovando, má vnučka, ekonomka, pracuje také ve vaší bance...)

P. Milan 21.3.2021 15:13

Světe div se, nejenže ve svých bankách žádný poplatek za platby neplatím, ale před pandemií mi ještě úročili vklad (i na běžném účtu). Pokud by někdo platby chtěl, stěhuji své peníze jinam (do jiné banky, ne do "strožoku").

Chce to jen dobře vybírat banku.

V. Petr 21.3.2021 16:20

O jakou banku se jedná? Že bych k ní přešel...

P. Milan 21.3.2021 17:04

Běžný účet úročila Airbank, teď to zrušili, ale účet je bezplatný. Podobně Fio, Creditas, Hello, chce to kouknout se do jejich sazebníků.

Poplatky žádají velké banky, proto jsem odešel už dávno od ČSOB a v KB už jsem měl nohu ve dveřích, ale po mírném nátlaku se umravnili.

M. Grundmann 21.3.2021 18:14

Stát pod tlakem ze zahraničí nutí banky provádět stále přísnější kontrolu klientů a tato kontrola je velice nákladná. Náklady na platby budou tedy neustále stoupat. Klient banky musí platit svou vlastní kontrolu. Tento tlak na banky vede až k tomu, že v zahraničí banky vůbec podnikatele jako klienty nechtějí. Jediným důvodem je složitost jejich povinné kontroly.

J. Plíva 20.3.2021 11:54

Tak ECB si kupuje německé dluhopisy se záporným úrokem? Proč si tak nekupuje i dluhopisy jiných zemí?

Záporný úrok - jak je to vůbec možné? Chtěl bych vědět, kteří investoři takto půjčují, chtěl bych znát jejich jména. Před inflací taková investice neochrání, tak proč to dělají?

J. Stehlik 20.3.2021 12:02

Centrální banka není investor. Ona chce vytvořit ekonomický růst a snížit nezaměstnanost.

J. Plíva 20.3.2021 13:39

Spíš to vypadá, že CB je ve spolčení s vládci a pomáhá jim udržet jim jejich moc a bohatství. Možnost neomezeně tisknout peníze znamená neomezenou moc.

J. Stehlik 20.3.2021 14:20

Opravdu myslíte, že horní procenta co vlastni korporace , banky a reality se zajímá kolik mají na účtě? Ty spíše zajímá růst ekonomiky, aby lidé utraceli, byla nízká nezaměstnanost a měli komu prodávat. Je opravdu nezajímá zda zrovna platí kreditkou v dolarech , eurech nebo jenech.

J. Plíva 20.3.2021 16:08

Já vám rozumím. Je to představa, že když budou mít vlády dost peněz, které mohou přerozdělit tak, aby nedošlo k nějakým nepokojům a revolucím, tak to bude dobře a není se čeho bát. Tržní principy jsou zapomenuty, už je jedno, co se vyrábí, jen musíme lidi přesvědčit, aby si kupovali každou pitomost, která se díky plné zaměstnanosti bude muset vyrábět a prodat.

Já nevěřím, že to může fungovat. Ale bylo by to pěkné. Mohly by se zrušit daně. Vlastně by nebylo nutno ani pracovat.

J. Stehlik 20.3.2021 17:22

Asi jste nepochopil že u všeho funguje konkurence. A je rozdíl když tiskne argentina nebo usa. Zatímco v případě argentiny bude jen růst inflace, tak v případě konkurenční ekonomiky podpoříte rozvoj a výrobu a spotřebu a inflace je minimální díky konkurenci.

V. Petr 20.3.2021 19:33

V USA je inflace značně vysoká! V roce 1900 stály boty JEDEN $

I u nás je dost velká inflace, ale dolar je levnější, než v roce 1997!

J. Stehlik 20.3.2021 22:45

Ale jistě . Inflace je z duvodu aby se točily peníze . Aby lidi nehromadily peníze . Proto je vždy odkazováno na ty 2% . Jenže jako vždy realita je ruzná , jednou málo , jednou hodně . Duležité je co si za výdělek pořídíte (efektivita státu)

Proto američané investují ruzně , ale nikoliv do peněz . Je to hnusné , ale i proto odstoupili od návaznosti dolaru na zlato . Pokuď chcete tvrdou měnu spořte ve zlatě , stříbře , bitcoinech atd. Ale jak píši peníze jsou prostředkem obchodu a směny.

V. Petr 21.3.2021 16:26

Američané "odstoupili od zlata," protože Roosevelt se rozhodl majitele zlata OKRÁST. Hrozbou drakonických trestů je donutil vrátit zlato do bank a přeměnit na dolary, které jim ruče zdevalvoval na polovinu!

Nevím, zda dnes vůbec smějí vlastnit zlato!

Mimochodem, neumím si představit nejistější investici, než jsou bitcoiny.

Zlato má jedinou nevýhodu, že Vám je může někdo, třeba stát, ukrást!

P. Milan 20.3.2021 16:21

Tvrdí to. Což ovšem neznamená, že to k růstu a menší nezaměstnanosti vede, natož dlouhodobě vede.

J. Stehlik 20.3.2021 18:10

Zde je právě rozdíl mezi usa a třeba námi. U nás jsou nemovitosti chranene (zvláštní zbozi) . Tudíž je lidé hromadí a jen ceny rostou. V okolí mám třeba dost prázdných domů a bytů, ale nikdo je neprodává- uložení peněz. Naproti tomu se američané dlouhodobě stěhují z New Yorku a nebo kalifornie. Za ty ceny si jinde prostě nechají postavit větší domy a s práci také nemají problem. Většina půdy je tam totiž nevyužita a s radostí vám ji prodají . Z daně z nemovitostí totiž financujete obce. Tudíž nejen že ta nová výstavba nakopne stavebnictví, ale zpusobi rozvoj a zároveň pokles cen ve velkoměstech. U nás toto nefunguje. Nikdo nic neprodává a naopak ceny ještě více rostou, protože se naopak méně staví. Sranda je že Čnb tyto nemovitosti nezapoctou do inflace 8-o

P. Sura 20.3.2021 11:39

" .... je sice možná sympatické zůstat bez dopingu, avšak to je tak všechno. Závod nevyhrajeme. .... "

A přitom je to tak jednoduché. Stačí si uvědomit, jestli chci za každou cenu vyhrát a riskovat smrt z předávkování, nebo chci přežít, Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se! nebo to už neplatí?

Proč se mám celý život dřít jako vůl, abych krmil banky, které mě o polovinu okradou a budou mi pouštět idiotské reklamy na to, jak snadné je se zadlužit? Koupíte 10 švestek a zaplatíte "jen" jedenáct !! Úrok pouhých 10%! A zkuste si naspořit!! Úrok 0,1% až mínus 3%!!

V. Čermák 20.3.2021 11:47

Z hlediska jednotlivce, který chce zůstat chudý, ale čestný, se tak můžete rozhodnout, stát musí postupovat jinak. Stejně jako ostatní...;-D

P. Sura 20.3.2021 12:05

Děkuji za reakci. Poněkud opomíjíte skutečnost, že stát to všechno "řídí a postupuje" za peníze těch "chudých a čestných", protože ti ostatní státu nepřispívají, pouze ho víc nebo míň dojí.

V. Čermák 20.3.2021 19:03

Naznačujete, že vy jakožto chudý čestný rozumíte ekonomice státu víc než vláda byznysmana Babiše, která mimochodem postupuje stejně jako ostatní pokrokové státy? Můžete ale volit někoho jiného, opozice ale nic odlišného nenabízí, snad jen odstavení Klaus s Kalouskem...;-D

L. Novák 22.3.2021 2:02

Babiš je podfukář a ty jsi jeho věrný ocas agitující po Internetu.