24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

DANĚ: Proč nemáme děti?

Přechod od daně ze mzdy na daň z příjmu fyzických osob ve svých důsledcích drasticky postihl především rodiny vychovávající děti. Jak se to stalo?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 13.8.2022 16:15

R^R^R^

R. Langer 14.8.2022 6:23

To si jenom naivně myslíte... :-P

D. Bowman 13.8.2022 14:10

Problém je, že neni koho oholit. Těch pár suprbohatejch se v pohodě zdejchne nebo se na to vyprdne. A tak holíme tzv. střední třídu. Jinak nebude z čeho rozdávat...a tak se udržet u moci...případně mít pohodový ryto přisátím na erár a jeho obsluhu.

A že si to průměrný občan nechá líbit, protože mu dvorní šarlatáni vykládají, jak by bez dvora zemřel hlady, to je smutná tragédie všeobecného volebního práva.

;-(

R. Tichý 13.8.2022 13:35

Ne. Lide nemaji deti, protoze jsou lini a sobecti.

D. Bowman 13.8.2022 14:12

Společnosti, kde jsou práva žen výrazně omezena, se furt rodí o 106. Od Amišů, přes ultraortodoxní muslimy až po Muslimy a dokonce i vlažní katolíci.

D. Bowman 13.8.2022 14:12

ultraort. židy

V. Petr 13.8.2022 17:21

R^R^R^R^R^R^

J. Janotová 14.8.2022 0:00

A není to náhodou o tom, že v těchto kulturách je ženská antikoncepce buď neznámý nebo přímo ZAKÁZANÝ pojem? Jak je to tam s užíváním kondomů nevím. Chceme v Evropě začátkem 21. století právě toto?

D. Bowman 14.8.2022 5:08

A nejen antikoncepce je ženám zakázaná. Taky nevěra, rozvod nebo rozhazování peněz.

Chceme toto? Nevím. Ale pokud chceme, aby se rodilo víc dětí, tak je to cesta.

Druhá cesta je, že se moderní společnost postupně vyřadí z evolučního souboje. Nakonec zbydou jen ti, co navzdory lákadlům moderní doby, byly schopni odrodit a vychovat zdravé potomky, nezatížené rozvody apod. Takže budoucnost patří Amišům.

R. Langer 14.8.2022 6:23

Cesta DO PEKEL! ;-€

J. Janotová 14.8.2022 10:44

Osobně bych doost odmítala stát se Amiškou...

Během několika generací- hup zpátky na stromy.....Jen do středověku nebo až do doby kamenné? "Lákadla moderní doby" jako traktor a Aspirin zmizí... No, hlavně, že rozvody a nevěra budou zakázány....

D. Bowman 14.8.2022 13:51

No uvdíme. Třeba lidi dostanou rozum sami od sebe...ha ha.

A nebude to ani Idiokracie (ten film jak přežili jenom ty s nízkym IQ) ani Amiš-land.

Zatim to vypadá, že díky Zelenejm-zpátky na stromy - budeme mít obojí.....a ještě u toho budem konverzovat rusky, čínsky nebo Semitsky.

R. Tichý 14.8.2022 7:51

Ne. Lide v nasi civilizaci jsou lini a sobecti. Zenam jsou vymyvany mozky, ze byt matkou je trapne a ponizujici.

Vsichni ve vsem jsme navzajem nahraditelni a postradatelni, krome jedine veci-schopnosti zen rodit deti.

J. Jurax 13.8.2022 16:05

A protože antikoncepce! ... :-)))

V. Petr 13.8.2022 17:24

R^R^R^

J. Janotová 14.8.2022 1:49

Jistě, a já jako ženská si její roli dovoluji pokládat za možná důležitější než daňovou politiku....

D. Bowman 14.8.2022 14:17

To nehlašte, to je jasný. Ale pak se nedivme, že se nerodí děti. Nebo je mají ženy tak pozdě, že je to nedonošený.

Antikoncepce je tolik, že je pro chlapa nebezpečný pít vodu z kohoutku. A co to dělá s hormonálním systémem žen, lze jen spekulovat - přinejmenšim se chovaj furt jak těhotný.

J. Janotová 15.8.2022 10:39

Doporučuji vám zeptat se vaší drahé polovičky, zda by chtěla návrat do časů, kdy by se každý měsíc klepala zda není "v tom". Já ty časy ještě zažila a děkuji, nechci. Byla to veelká úleva, když bolševik těsněna konci 60. let povolil antikoncepci i pro studentky VŠ (předtím byla jen pro vdané ženy s více než 2 (3?) dětmi). Děti jsme pak v klidu a pohodě (relativní- neb jsme potom stavěli družstevní byt svépomocí) měli 2-zdravé a donošené....Podle vás by asi bylo lepší, kdybych neplánovaně otěhotněla, nejlépe vícekrát za sebou, ani jeden z nás studia nedokončil a živili neustále se rozrůstající rodinu prací u pásu....

Není jen hormonální antikoncepce...Relativně spolehlivou, bezpečnou i pohodlnou metodou je třeba nitroděložní tělísko. Proč není rozšířenější? Možná se ptejte pharmafirem,,,,,

Z. Lapil 13.8.2022 10:42

Nějak se momentálně necítím číst diskusi, tak už to tu možná je, ale všimněte se: celý ten článek předpokládá, že klíčový důvod, proč mít děti, jsou peníze, notabene peníze ještě nevydělané. Opravdu si tohle někdo myslí?

Autor má jistě v každém slově pravdu, ale podle mě je to tak malá část pravdy, až je to demagogie.

Mmch - nechceme, aby se nám stát motal do výchovy dětí: povinná sexuálně sluníčkově duhová výchova a tak. Pak je ovšem nečestné a nesportovní po tom státu chtít, aby nám za děti platil.

L. Novák 13.8.2022 10:51

Sexualita je na prvním místě (pudově) jako dar přírody. Nicméně taky obecně v přírodě platí, že pokud má živý organizmus dostatek potravy a podmínky k životu, začne se množit exponenciálně, dokud nevyčerpá přebytek potravy a nenastane rovnovážný stav.

U člověka tohle platí jenom v primitivních kulturách, kde nemají dostupnou antikoncepci a žijí "přírodním způsobem" s vysokou dětskou úmrtností i nízkým věkem dožití. Jakmile se člověk dostane do civilizace s vysokým životním standardem, omezí své rozmnožování na "udržitelné minimum". Příčiny jsou složité, ale v tom je člověk v přírodě spíš výjimkou.

Z. Lapil 13.8.2022 11:21

Tak nějak.

Uvažoval jsem že připíšu ještě jednu úvahu, ale přišlo mi, že příspěvek zbytečně zkomplikuju.

Ta úvaha: redukovat příčiny množství dětí na daňové výdaje rodiny je zhruba stejný nesmysl, jako redukovat příčiny vývoje klimatu na průmyslový/lidský CO2. Klima se nepochybně otepluje, CO2 nepochybně má skleníkový efekt a jeho lidská produkce nepochybně roste, ale představa, že otočím vypínačem a bude zase dobře je stejně houpá jako představa, že si řádně promažu svůj bicykl z dětství a vyhraju Závod míru.

O. Kaucký 13.8.2022 14:04

R^

P. Hatina 13.8.2022 11:33

Víte, možná to je špatně pochopeno, je to totiž přesně obráceně.

Nikoliv že ".. důvod, proč mít děti, jsou peníze", ale že "mít děti stojí velké peníze" (což jistě potvrdí). Takže by se mohla spousta rozhodnout je nemít.

Nu a proto by tu měla být podpora státu, v tom, že rodičům část těch peněz na výchovu dětí nějak vynahradí (jak zmíněno třeba i jen slevou na daní).

A ještě znovu, ty rodiče na tom nevydělají, že by jim zbyly nějaké peníze navíc, ty už stejně utratí pro ty děti...

Z. Lapil 14.8.2022 16:13

Mně to hlavně připadá všechno strašně špatně od začátku. Celé je to socialistické v tom smyslu, že stát A/ určuje, co je pro cizí lidi dobré, a bere mi peníze, aby jim to poskytl, a B/ určuje, co je pro mě dobré, a bere cizím lidem peníze, aby mi to poskytl. To vše s prachmizernou zpětnou vazbou jednou za 4 roky skrze volby.

Ať mi nikdo netvrdí, že by nebylo lepší, kdyby jednomu každému úplně cizí lidi skrze stát nekecali do života.

P. Hatina 14.8.2022 18:34

Jo, jo právě tak státy fungujou a na celým světě ;-D

D. Bowman 13.8.2022 14:16

O peníze jde. Dřív si lidé dělali děti, aby jim pomohli na poli a postarali se o ně na důchod, například. Můžete to schovávat za bohulibé poslání apod. ale mít děti byla vždy také ekonomická rozvaha.

Stát na děti nic neplatí. Maximálně vám něco vrátí zpátky nebo vám pomůže okrást souseda.

Z. Lapil 14.8.2022 16:45

Myslím, že nejsme ve při, i když si myslím, že ekonomická rozvaha se za zcela neekonomickou větu "takhle se to dělalo vždycky" opravdu schovávala.

Stát pomáhající mi okrást souseda - skvělá formulace. Díky za ni.

V. Petr 13.8.2022 17:23

Stát ani za komunistů nikomu za děti neplatil! Pouze rodiny s dětmi platily menší daně! Kdo měl dvě děti, tak mu přídavky na děti skoro vyrovnaly daň z příjmu!

Z. Lapil 14.8.2022 17:01

Díky za upřesnění. Myslím si ale, že je to šťourání ve slovíčkách, na způsob záporného růstu a tak.

P. Hák 13.8.2022 10:26

Jak už tu psal pan Polanský, ani vysokopřjmové rodiny nemívají těch dětí nějak mnoho.

Ne že by ekonomické důvody nehrály roly, ale příčin je víc, především se řadě žen nechce rodit. Změnil se hodnotový systém, bezdětná žena není divná, naopak je terčem závisti kamarádek, že nemá tolik práce a "může si užívat".

Oficiálním ideálem je rodina, která toho hodně má. Reklama a PR cpou lidem, co vše "musí" dítěti zaplatit, aby nestrádalo - vesměs zbytné statky, ale vysvětlujte to rodičům. Než se majetek nahromadí, jde-li to vůbec, uplyne spousta času a potenciální matky už prostě nestihnou mít víc dětí. Navíc si zvyknou na život single... a zase jsme u toho, že se jim nechce měnit život. Mladý člověk je tvárnější.