25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DANĚ: Proč nemáme děti?

Přechod od daně ze mzdy na daň z příjmu fyzických osob ve svých důsledcích drasticky postihl především rodiny vychovávající děti. Jak se to stalo?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Gamrot 14.8.2022 8:24

Autor má v pravdu. Vychovával jsem 90-tých létech 3 děti a byl to docela oříšek - uživit, ošatit, zajistit kroužky atd. Ze začátku jen z jednoho platu při půjčce na byt. Hypotéky tehdy nebyly dostupné, pokud ano, tak administrativně a úrokově náročné.

A potkával jsem spoustu lidí, kteří se podivovali, že máme, světe, div se - AŽ 3 děti. Vedle u sousedů měli dokonce 4. A paní odvedle se musela sakra otáčet.

Ono zde je ještě jeden aspekt, autorem nezmíněný - že péče o děti přešla pod ministerstvo sociálních věcí, zkrátka sociálku což bylo a je naprosto špatně. Z rodin se vyrobily sociální případy. Místo these, že je to do jisté míry záslužná věc, jste byl najednou zasazen do ponižujícího postavení. Za bolševika, resp. do onoho 93 roku spadala pod ministersvo jiné a nemluvě o tom, že dětské přídavky nebyly tehdy skoro valorizovány. Jinými slovy, pokud jste chtěl či dokonce potřeboval přídavky, páč mzda i přivydělky nestačily - musel ses postavit do fronty na sociálku a každé tři měsíce vyplňovat lejstra kvůli cca 500 kč/dítě za měsíc. Byly tam ještě další dávky, odstupňované podle životního minima. Někdy jste dostal peněz méně tedy skoro žádné, neboť zrovna vaše firrma vyplatila větší vánoční bonusy. Celá ta procedura byla poměrně složitá a doprovázena komentáří bezdětných, že jste si neměl nasekat tolik harantů a nechodil na sociálku jako nejmenovaná minorita, kde mnoho žen k ní přináležících doslova dělohou vydělávaly a dodnes vydělává. Místo ocenění, že vychováváte další daňové poplatníky, jste se dočkal odsudků, že sosáte stát, přičemž opak byl a je pravdou. Dodnes si vybavuji onen trapný pocit v čekárně páchnoucí desinfekcí s lejstry v ruce. Dokonalá demotivace k tomu, aby vychovávat potomky. Po jisté době jsem změnil práci a s úlevou jsem pak konstatoval, že na sociálku už chodit nemusím a vlastně ani nemůžu a koneckonců ani nechci.

Za Babiše se to skutečně změnilo k lepšímu, aspoň co jsem slyšel po kuloárech. Tož tak.

L. Novák 14.8.2022 9:20

Babiš ocenil, že "... že vychováváte další daňové poplatníky... " ? :-) Vážně se to povídá v kuloárech? ;-D

A. Gamrot 14.8.2022 10:05

Ale no tak ;-D Jde o to, že lidé měli více peněz. A to jsem Babiše nikdy nevolil a volit nebudu. Ovšem najednou spousta lidí šlo do toho, neboť najednou to šlo. Proberte si to, jak chcete. To jsem po kuloárech zaznamenal a ač nevolič Babišův - je nutné toto zmínit. Fialový hnus je bohužel mnohem horší. A s těmi poplatníky to nakonec je pravda ať už chcete či ne bez ohledu kdo ve Strakovce sedí :-/

L. Novák 14.8.2022 12:11

Mně ta vaše tvrzení připadají jen jako dojmologie. :-/

A. Gamrot 14.8.2022 15:07

Klidně mohou připadat, zejména když k tomu nemáte poodložen názor svůj :-P

L. Novák 14.8.2022 15:53

Nehlásám všeobecná tvrzení, která nemají žádný uchopitelný základ v realitě.

P. Kubáč 13.8.2022 23:43

Problém je daleko širší a spočívá ve lhaní a zlodějině státu ( států západního světa ) .

Pokud se statistickými triky dostaneme do situace, kdy oficiální inflace byla dlouho vyhlašována jako nižší než 2% ale bydlení drahlo rychlostí 15% ročně - až se stalo nedostupným - to už nějaká kosmetická daňová progrese nevyřeší.

D. Bowman 14.8.2022 14:08

To máte recht. Problém je, že část té zlodějiny jde na věci tzv. zadarmo tj. úplatky pro voliče, kteří netuší, že nic není zadarmo. Připočtěte ty, co opravdu sosaj nebo takové považují za svaté viz Matky samoživitelky a sociální případy. A těch je většina, takže to nejde změnit, dokud nedojde k bankrotu...nebo reformě všeob. volebního práva.

V. Čermák 13.8.2022 18:43

Tak znovu. V současnosti je malých dětí hodně. Po revoluci se děti rodit přestaly. Bylo to způsobeno tím, že si mladí chtěli tzv. prodloužit Mládí. Potom ale zjistili, že jejich finance jsou skromné a děti se stále nerodily. Potom přišel Babiš, a mnoha lidem podstatně zvýšil Životní úroveň, aby se v EU nemuseli stydět a podstatně přidal i rodinám s dětmi. A najednou se Děti Rodit Začaly, takže nyní je jich nejvíce, než předtím. Nicméně zdejší Joudové jak slyší Babiš, Lžou o tom nárůstu Dětí za Babiše jako pominutí, s pp. Juraxem a L.Novákem v čele. Mimochodem, aby tito výtečníci netápali, já Babiše již volit nebudu, neboť svůj úkol, Zvýšit životní úroveň mnoha lidem již splnil na Výtečnou.....;-D

J. Joudová 13.8.2022 19:09

Možná by neškodilo, Vy „Jediný Zdejší Inteligente“, kdybyste si místo nemístného navážení se do Joudů/joudů něco někde dohledal o používání velkých písmen v češtině. ;-)

Co se týče samotného věcného obsahu Vašeho příspěvku, ten snad ani nestojí za komentář.

L. Novák 13.8.2022 19:41

To je Babišův AgroBot, dělí se o něj s Putinem... :-) Říkal jsem mu BlbToš, protože všude psal "toš tak."

J. Jurax 13.8.2022 16:02

Inu, děti jsou nákladný koníček. Měl by tedy stát náklady na tento koníček hradit, nejlépe plně? Ono by se i pro tohle dobré důvody našly (a proti tomu samozřejmě taky). Ono by se nemělo zapomínat, že kdo platí, taky poroučí. A stát už poroučí až moc, a semtam i hovadiny.

Jinak bych řekl, že článek zjednodušuje komplikovanou problematiku jenom na prachy.

V. Mokrý 13.8.2022 16:13

SOUČASNÉ GENERACE, BY SE MĚLI ZEPTAT

svých předků, babiček, prababiček, pradědečků, zda u svých dětí všechno kolem dětí přepočítávali na peníze.

L. Novák 13.8.2022 16:51

Možná by stačilo zeptat se, kolik ze svých příjmů odváděli na daních (včetně zdr. + soc. pojistného). Což ovšem za komunistického ekonomického absurdistánu nedává srovnatelná data.

Z něčeho lidé žít museli vždy. I když hlava rodiny byla "za odměnu" v gulagu nebo v base za vlády bolševika jako osoba "nepřátelská komunistickému režimu".

J. Jurax 13.8.2022 17:03

Opravdu se už nezeptám, kolik děda platil za první republiky jako řezník na jatkách a zemědělec na daních a dostaval-li od státu nějaký peníz na tři děti. Ale platil si na penzi, jenže to mu komunisti v třiapadesátém spolu s úsporami ukradli. A pak dělal do pětasedmdesáti, protože babička byla v domácnosti, majíc na krku vesnickou domácnost, zahradu, domácí zvířectvo a děti, a dostala důchod 350 Kčs v roce 1959.

L. Novák 13.8.2022 19:48

Já takového dědulu potkal ještě za totality v Energovodu Praha, vyměřoval stožáry VVN a zaměřovali jsme patky stožárů před zabetonováním. Bárta se jmenoval. Komunisti mu platili směšný důchod, protože zamlada pracoval v otcově živnosti a ty roky mu do důchodu nezapočítali.

Ale Energovod byl plný takových lidí, co komunisty rádi neměli, i mezi managementem. Byla tam legrace...

Ale on, navzdory vysokému věku, se tam měl dobře, vysoký plat + diety, cestování po montážích, zdravý vzduch a pohyb. Na svůj pokročiý věk byl velmi svěží...

T. Kohout 14.8.2022 6:05

Určitě ne. Ale bylo docela příjemné, když vám stát z novomanželské půjčky odečetl částku na 1. a posléze na 2. dítě. Vlastně, to 2. dítě jsme poněkud urychlili právě proto, "abychom to stihli".

V. Čermák 13.8.2022 18:51

Mluvit o Dětech jako o Koníčku nesvědčí o prudké Inteligenci...;-DRv

J. Jurax 13.8.2022 19:29

Nepochopit psaný text také... 8-oRv

V. Čermák 13.8.2022 14:57

Tak v současné době mladí lidé děti mají. Bylo to způsobeno tím, že Babiš konečně zvýšil Životní úroveň mnoha lidem s do té doby mizernými důchody a platy a přidal peníze i mladým rodinám, které této konečně příznivé situace využily. A tento prostý fakt způsobil, že Mladí se konečně odhodlali mít děti. Před Babišem tomu tak nebylo a po Babišovi tomu asi zase už také tak nebude...

J. Jurax 13.8.2022 16:04

Babiš?

Vy to s ním máte jak s Kofolou, furt to tu opakuju. Když ho miluješ, není co řešit ... :-)

L. Novák 13.8.2022 16:44

Babiš ho platí, od Putina bere jenom vedlejšák... ;-)

V. Čermák 13.8.2022 18:32

Signálův ocásku, něco k věci ale z vás zase nevypadlo..;-D

V. Čermák 13.8.2022 18:30

K věci nic, v šišce hic. Navíc se Opakujete jako slabomyslný jouda..;-D

J. Jurax 13.8.2022 19:28

Inu, dobrý muži, opakování je matka moudrosti ;-)

R. Polášek 13.8.2022 18:03

Babiš to nějakými svými příspěvky zas nijak zvlášť nezlepšil. Mnohem víc k tomu přispěl růst ekonomiky za Babiše, hlavně to, že byl u nás onen určitý nedostatek pracovních sil a skoro každý kromě personalisty a manažery firem znevýhodněných skupin dosáhl na slušné zaměstnání a pravidelný příjem. Včetně i těch málo vzdělaných jen se základním vzděláním nebo pro zaměstnavatele trochu problematičtějších, třeba méně spolehlivých pracovníků. Všichni tito lidi najednou měli pravidelný a defakto dlouhodobě zaručený příjem. Zaměstnání tak přineslo lidem každoročně statisíce Kč, zatímco zvyšování všelijakých přídavků a dávek Babišem jednotky, maximálně nižší desítky tisíc příjmů.

V. Čermák 13.8.2022 18:49

Tak růst Ekonomiky a zaměstnanost žádnou rodinu nenakoplo. Jen zaregistrovali příznivou dobu, ale Nakoplo je až konkrétní zvýšení Platů a Rodičovského přímo v rodině, obojí slušně vysoké. Tento prostý fakt popírají jen antiBabišisté a ti Mladí s novorozenci a malými dětmi mu tuto zásluhu také nepřiznají, protože v jejich pokrokářské skupině je Fuj......;-DRv

L. Novák 13.8.2022 19:52

Jasně. Peníze rozhazované z vrtulníku potěší každého blbce, který ale netuší, že později mu zase hodnotu peněz sežere inflace tím vyvolaná... :-P

R. Dubravský 13.8.2022 14:46

V době řízené depopulace chcete podporovat odchov dětí?

D. Uhlár 13.8.2022 15:48

Odchov se týká výhradně domácího zvířectva a duševních nýmandů, jako jste Vy.