19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

DANĚ: Proč nemáme děti?

Přechod od daně ze mzdy na daň z příjmu fyzických osob ve svých důsledcích drasticky postihl především rodiny vychovávající děti. Jak se to stalo?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 15.8.2022 0:09

Pokles porodnosti je důsledkem emancipace žen. Tento trend probíhá ve všech zemích, kde k emancipaci žen dochází, včetně islamistického Íránu. Ženy jsou dnes ekonomicky nezávislé na mužích a samotná touha po dětech u některých z nich není dostatečná k zajištění demografické reprodukce. Většina lidí nechce akceptovat skutečnost, že ženy mají všeobecně více dětí, než si ve skutečnosti přejí. Emancipace žen znamená respektování přání žen a tedy i konec tradiční rodiny a málo dětí. Ani iránští duchovní s touto tendencí nedokázali nic udělat.

J. Janotová 15.8.2022 10:46

Hmm, a není to dobře, že se tenhle trend začíná šířit i do islámských zemí a nebylo by dobře, kdyby právě tam se šířil hoodně rychle? Zeměkoule nás neomezené množství neuživí, zvlášť bude-li v populačně nejrychleji rostoucích zemích úroveň civilizace na stupni roku raz dva?

M. Grundmann 15.8.2022 10:56

Tento trend se nešíří všude. Írán je mezi islámskými zeměmi výjimkou. Tento trend pouze povede k výměně národů a civilizací, národy s emancipovanými ženami budou nahrazeny národy s neemancipovanými ženami. Emancipace žen vede rovněž ke ztrátě motivace a bojovnosti mužské populace.

Životaschopné populace nahradí ty méně schopné. To je také základní důvod politických úspěchů Tálibánu, proti jejich programu nemají západní hodnoty sebemenší šanci.

L. Novák 15.8.2022 23:37

Rv ;-D ... Opravdu?

M. Grundmann 16.8.2022 0:04

Tato demografická válka již probíhá v některých západních zemích a hlavním bodem konfliktu mezi místními a potomky přistěhovalců je emancipace žen. Potomci přistěhovalců tuto emancipaci odmítají a vlády se ji snaží všemi způsoby těmto komunitám vnutit.

J. Vintr 14.8.2022 16:38

To, že se dnes rodí méně dětí, není problém finančnío, ale společenský. Mít více dětí není společensky "in", nemít žádné děti není nic, co by člověka společensky nejak snižovalo. Přitom by každý člověk, který může, měl mít aspoň dvě děti, aby splatil "dluh", ktery má k předcházející generaci. Jinak by se vůbec nenarodil.

H. Rybnická 14.8.2022 12:45

Pane autore, Vaše argumentace je přinejmenším ponižující. Mít děti a kolik je výlučně soukromou záležitostí páru nebo jedince a věcí, do které by se neměl stát na základě nějaké ideologie vůbec míchat. Měli bychom být rádi, že je dnes možné se ve věci rozhodnout a nenechat ji na pospas náhodě, jaké ještě v 19. století.

V. Církva 14.8.2022 14:03

Tak z hlediska společnosti to samozřejmě jedno není. A v zemích kde pracující generace platí důchody starým už vůbec ne. Můžeme samozřejmě razit pravicový přístup nízkých daní a svobody lidí, pak ale i v tom, že nelze platit důchody těm co nevytvořili novou generaci.

Problém ekonomiky dnešního Západu není jen byrokracie, ale především podivné splácání levicového a pravicového pojetí ekonomiky.

Navíc taky, totéž co pro rodiny by pak mělo platit pro podnikatelské odvody. Podnikat a dělat zisky je výlučně věcí podnikatelů a proto ať nemají žádné daňové odpočty natož úlevy. Přitom většina zemí nějak podnikání podporuje, rodiny už mnohem méně.

Sice si nemyslím, že by se u nás porodnost vyřešila ani velkorysou finanční podporou rodin. Na druhé straně, pokud chce někdo řešit důchodový sytém, měl by začít u porodnosti, podpory rodin (i nefinanční) a teprve když prostě není, je nutné řešit důchodový systém.

L. Novák 14.8.2022 14:58

Vy ten komunizmus máte taky v hlavě hluboko...

"...nelze platit důchody těm co nevytvořili novou generaci..."

Nejsme chovná stanice! A komu na důchod vlastně platí ti bezdětní? :-P Mimochodem, žádnou smlouvu se státem, že důchod se nevyplácí na základě peněz státem vytahaným nám z kapes, ale podle počtu zplozených dětí, nikdo z nás nemá. Tak tady neplácejte hlouposti!

A. Gamrot 14.8.2022 15:19

žádná hloupost. Nebudou plátci, nebudou důchody. Snadné. Méně plátců, nižší důchody nebo pozdější odchod do penze. To s komunismem nemá co dělat a s chovnou stanicí taky ne. Pokud nemyslíte doufám, že se lidé budou množit v chovných stanicích jak v Brave New World Huxleye;-D Nebo jste toho názoru - ony plátce dovézt odněkud z Tramtárie? :-/ s výsledkem více než diskutabilním?

L. Novák 14.8.2022 15:45

Stát likviduje inflací úspory, vlády dělají dluhy, které nemá kdo splatit.... V tomto prostředí jediný "udržitelný" systém penzí je jen státní, který má alespoň tu vlastnost, že stát z vybraných daní (nebo na dluh) nějaké (byť mizerné) důchody vyplatí.

Socialistické až komunistické přerozdělování nepřináší nic dobrého, a tisíce miliard státem (vládami) rozházených do černých děr typu OZE a "náprav klimatu", zatěžování všech subjektů příšernou byrokracií a nesmysly nutně vede ke státnímu bankrotu.

Současný šílený systém inflační ekonomiky a "tištění" peněz rozhodně nenapraví nějaké "shánění plátců daní". Demokracie tak, jak je uplatňována v praxi, k bankrotu vede přímou cestou bez oklik. Peněz zdarma chtivá většina voličů si ten systém vedoucí k bankrotu stejně odhlasuje...:-P

H. Rybnická 14.8.2022 15:12

Vidím to jinak, ale to by bylo na delší diskuzi.

H. Rybnická 14.8.2022 12:43

Pane autore, Vaše argumentace je přinejmenším ponižující. Mít děti a kolik je výlučně soukromou záležitostí páru nebo jedince a věcí, do které by se měl stát

A. Gamrot 14.8.2022 15:04

Však ano, autor to v podstatě i říká - předtím to bylo ošetřeno tak nějak automaticky a nikdo nemusel nikde nic přes sociálku prokazovat, maximálně na mzdovce. Důstojnější. Nyní paradoxně stát strká čumák do tohodle daleko více.

Mně by stačilo, kdyby rodiny s dětmi měly nízké daně a malé takzvané důchodové pojištění, což je taky daň a další blbiny být už nemusí. (snad kromě mateřské u maminek) Možná by to stát vyšlo levněji, než transfery přes sociálku. Ovšem to by bylo zřejmě moc jednoduché a úřední šiml musí přece z něčeho žít :-/

L. Novák 14.8.2022 15:47

Zabýváte se (už duplicitně) naprosto okrajovým problémem...

O. M. 14.8.2022 15:51

Já dítě prokazoval akorát na personálním, resp. na berňáku. To, že někdo prokazuje existenci dítěte na sociálce, když na něj chce pobírat příspěvek, je naprosto normální a je to "daň" za to, že jde o příspěvek cílený, niki plošný jako za komunismu, kdy všichni (nebo aspoň většina) měli stejný kulový.

Smiřte se s tím, že za sociálního kapitalismu je mnoho lidí, kteří se dokážou a chtějí postarat sami, aniž by jim stát do levé kapsy strkal peníze (příspěvky), které jim předtím vytáhl z pravé kapsy (daně), přičemž jich mezitím pár poztrácel.

Ano, můžeme diskutovat o tom, zda by odpočet na dítě neměl být vyšší.

Z. Lapil 14.8.2022 16:27

Trochu OT, ale přesto: na maminkách bych tak nebazíroval. Stalo, žádná městská historka, to dítě existuje a je mu patnáct, Nějak se nepodařilo platit zdravotní pojištění (pojišťovna nedala vědět jakýsi organizační nedoplatek či co, takže se pojistka dostala pod nulu; je to jedno). Výsledkem bylo, že se ukázalo, že maminka nemá tu správnou pojistku, aby mohla na mateřskou.

Takže se o příslušné příspěvky přihlásil manžel a tatínek, a protože se formálně jedná nikoliv o mateřské dávky, ale o příspěvek na péči o dítě, mohl dál chodit do práce a péči o dítě zajistit prostřednictvím manželky a matky.

Nemluvě o tom, že existují důvody, proč se o dítě musí postarat otec.

E. Tkadlec 14.8.2022 8:52

Vysvětlení příčin nízké porodnosti nelze hledat ve vztahu k příjmům. Představa, že stačí zvýšit přídavky na děti, je mylná. Kdyby tomu tak bylo, tak by se lidem v Africe, kde je vysoká plodnost, musely příjmy naopak snížit, abychom růst snížili. Tato lokálně-specifická vysvětlení o tom, co jedna vláda dělala a druhá už ne, zkrátka neobstojí, protože demografické procesy v celé Evropě, a nejen tam, se ubírají stejným směrem bez ohledu na to, co jednotlivé vlády dělají. Problém je prostě širší a obecnější povahy.

A. Gamrot 14.8.2022 10:12

Ano, ale to je jeden z faktorů. A taky to, o čem píšu níže. Mít děti najednou znanenalo být sociální případ - což je dehonestující. On reálný pokles příjmů pro rodiny s dětmi zde byl a je a k tomu ona "docházka" na sociálku nebyla a není zrovna propopulačním gestem. Naopak. Mnoho lidí se tím cítilo ponížených a nedívím se tomu. Samozřejmě otevřelo se mraky možností po listopadu, což přimělo mnoho rodin k odložení mateřství nebo rovnou si pořídili .. psa. Bylo to a je pohodlnější a přes astronomickjé platby za veterínu - i levnější. :-/ K tomu ona atmosféra ve společnosti, kde člověk s více než dvěmi dětmi byl vnímán podezřele - jako sociální případ a házen na úroveň ehm ... nepřízpůsobivých:-/

L. Novák 14.8.2022 10:57

Vaše vývody nelze brát příliš vážně. Tady neplatí, že když nasypete slepicím víc zrní, budou mít víc vajec. Nakonec i ten propagandistický pojem "Husákovy děti" se ukázal být falešný a silně zavádějící, protože skutečné příčiny vyššího počtu dětí toho období byly popsány vědci a s Husákem moc společného nemají... O boomu pořizování psů v 90. letech náhradou za děti ani nemluvě. ;-D

A. Gamrot 14.8.2022 11:27

Já netvrdím, že je to jediná korelace či závislost. Zmíňuji i ony možnosti po Listopadu, počítám s tím - ty působily spíše de-populačně.... A pejsky si skutečně lidi pořizují místo dětí a podobně se k nim lidé i chovají. Hlavně na sídlištích, je to ... výživné :-/ A ještě jedna věc, zde chybí, není zmíněna - ono lidé přestali vnímat potomstvo jako dar, ale spíše jako určitou zátěž, což lze dát do souvislosti s konzumem a odstupem od (křesťanské) víry.

Máte lepší vysvětlení, než nic neříkající posměšné něco? :-/:-P. To si můžete strčit, však víte kam:-/

L. Novák 14.8.2022 11:38

Pejsky místo dětí a nebo k dětem? To vám jen tak slina do úst přinesla, nebo máte výsledek nějakého průzkumu? Podle mých pozorování už je "pejskařský boom" dávno pryč. Majitelé prvního psa už pochopili, co to znamená mít ho doma a starat se o něj... a po jeho smrti (v řádu 10 let od pořízení) už dalšího nechtěli. Nebo je k tomu přinutil tlak okolí, které nechce šlapat v psích hovnech a čuchat psí chcánky...;-)

A. Gamrot 14.8.2022 14:56

Vidím to ve svém okolí. První pes a pak až za dlouhou dobu (možná) dítě. Někdy je tomu tak, že pšího miláčka lidí pořizují kvůli dětem, to nerozporuji

L. Novák 14.8.2022 15:01

Vaše okolí ovšem není reprezentativní vzorek občanů ČR... Zobecňování vašich zkušeností není namístě.

A. Gamrot 14.8.2022 15:05

A vy máte nějaké ... ehm zkušenosti, nebo jen tak volně tlacháte/trolíte:-/

L. Novák 14.8.2022 15:50

Nehlásám hlouposti, že něco, co se stalo v mém okolí, platí automaticky pro všechny občany ČR.

D. Bowman 14.8.2022 14:00

Práva žen...omezena buď režimem nebo tlakem okolí v nějaké třeba náboženské komunitě...to je ta hlavní korelace.

D. Bowman 14.8.2022 13:57

Jaké byly ty vědecké závěry?

D. Bowman 14.8.2022 13:55

Máte recht. O příjmech to až tak není. Chudina bez vyhlídek se množí jak za starejch časů - někdy sponzorovaná, někdy ne.

Ale jedna metrika Vám i autorovi furt uniká. Práva žen. Tam kde nejsou, se rodí víc....a může to být třeba ve Stockholmu....ale v ve čtvrti, kde ženská musí kušovat.

J. David 14.8.2022 8:49

Jisté etnikum má dětí habaděj, nikolivěk ale budoucí berní poplatníky. Pouze akademiky. https://www.youtube.com/watch?v=519uWuofSJc&ab_channel=OsranaRit.