25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DANĚ: Nové a ještě novější

Přestavte si, že byste za každou knihu, kterou máte doma, museli každý rok, zaplatit ještě speciální knižní daň. Její výše by se počítala podle počtu stran a ratingu kvality autora. I když jste již předtím knihu samozřejmě koupili za zdaněné peníze. Absurdní?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 8.2.2023 10:53

Přestože nejsem daňař, neodpustím si poznámku. Jak známo, výše daně z nemovitostí se sice za poslední dobu nezměnila, tedy tzv. základní sazba, tuším ve výši 4 %, ale zato se mění tzv. koeficient, který tuto základní sazbu významně ovlivňuje. A ten je v kompetenci obcí. Některé obce ho za poslední dobu změnily dost zásadně. Je to taková trochu demagogie, v podstatě každé vlády, my daň z nemovitosti neměníme, ale že vám vrostla, za to mohou obce a vaše zastupitelstva. To, že tuto pravomoc obce mají, nekritizuji, to jen uvádím věci na pravou míru.

M. Valenta 8.2.2023 10:52

Strany se zbytkem odpovědnosti jsou nuceny nejen zvedat věk odchodu do důchodu, ale v rámci snížení státního dluhu, jehož razantní navýšení způsobil jistý Babiš při honbě na voliče, bohužel zvedat i daně.

F. Kusák 8.2.2023 10:40

Nevzrostl pane Kindle, zůstal cca na úrovni 42 % HDP v době, kdy AB vstoupil do vlády. A to jsme prošli nejtěžší celosvětovou covidovou krizí. O čem lze diskutovat, je tempo zadlužování při pandemii. Jenže bez znalosti strukturování naší ekonomiky, je to zase jen plácnutí do vody. Dnes prožívá naše ekonomika, podle mého soudu, nejhlubší ekonomickou krizi, srovnatelnou jen z dobou druhé republiky. To proto, že je extrémně závislá na exportu subdodávek do dalších zemí, hlavně Německa a pak, že výrobky jsou náročné na suroviny, energie i lidskou práci. Hlavní parametr růstu HDP, jako spotřeba domácností a obchodní a platební bilance jsou tristní. Zajímalo by mě, jakým zázrakem se to dá překlopit k výraznému růstu průmyslové výroby, který bychom nutně potřebovali. Nechci být za pesimistu a vláda Andreje Babiše je v tomto směru marginální a epizodní záležitostí, ale jak z toho ven, bez totální změny ekonomiky, to fakt nevím. Hodně se sice o tom mluví, i Fialova vláda si to napsala do hezkého programového prohlášení, které dosud platí, a které se zatím nezměnilo (nebo o tom nevím), ale tako hlubokou změnu provést je podstatě sci-fi, zejména na související pochody v EU.

J. Rybník 8.2.2023 10:39

Stávající pětihnus sliboval, že se ŽÁDNÉ daně zvyšovat nebudou.

O. M. 8.2.2023 10:27

Jenom pár detailů:

1) snížila se daň z příjmu ze závislé činnosti (daň ze mzdy), a to celkem výrazně. Bohužel, těšit jsme se z toho mohli jen krátce, protože během roka nám to sežrala inflace, ale ta by nám užírala i při dani nesnížené.

2) Nemovitost není knížka na poličce. K nemovitosti obec poskytujejejím obyvatelům určitý civilizační servis, který považujeme za samozřejmý - stavba, opravy a údržba komunikací, veřejné osvětlení, údržba a úklid veřejných prostranství, provoz školy a školky, někde dobrovolní hasiči, městská policie, odvoz odpadu... Zdrojem financování těchto činností je právě daň z nemovitosti.

3) Sazba daně z nemovitosti se desítky let neměnila, navzdory inflaci.

4) Sazba daně z nemovitosti - uvažujeme-li nemovitosti k bydlení, které budou lidi zajímat nejvíce, po vynásobení nejrůznějšími koeficienty činí max 12 Kč za čtvereční metr ROČNĚ (neuvažuji nemovitosti v národních parcích, kde je další přirážka). Obyvatel běžného panelákového 3+1 tak ročně na dani z nemovitosti zaplatí necelou tisícovku - to jedna krabička cigaret měsíčně vyjde dráž.

Z toho titulu se domnívám, že nějaké navýšení daně z nemovitosti je namístě, protože zejména údržba komunikací leze do peněz, a pokud je podfinancovaná a tím pádem zanedbaná, projeví se např. děravými silnicemi a padajícími mosty.

Nelibě nesu, že by si z toho chtěl uhrábnout stát, ale o nějaké mírné pevné částce nezávislé na místních koeficientech by se uvažovat dalo.

J. Rybník 8.2.2023 10:24

Babiš kradl? Tak to víte víc než soud, Karle Šebesto. Proti vám jsou Delfy pouliční drbny.

Z. Lapil 8.2.2023 10:13

Neodváží?! U nás můžete uvažovat podobně, jedna kandidátka, devět lidí (7 zastupitelů; rozhoduje kroužkování) tvoří 5% obyvatel obce. Existuje oponentní skupina z místní hospody. Volby co volby slibují opoziční kandidátku. Zatím ji nikdy nepostavili a nabídku kandidovat na kandidátce "obecní" taky nikdy neakceptovali.

A co je úplně nejlepší - nechodí ani na jednání zastupitelstva, které je ze zákona veřejné. V našem případě bych o politické žumpě opravdu nemluvil, řeší se opravdu jen a pouze obecní problémy.

Z. Lapil 8.2.2023 10:05

Ono je to docela nepodstatné. 80% státního rozpočtu jsou výdaje mandatorní, v naprosté většině tedy sociální dávky. Vláda hospodaří z těmi zhruba 20% z celkové výše kolem 1600 miliard.

Vláda tedy hospodaří se zhruba 330 miliardami (ostatní si žijí vlastním životem), což je jen o málo víc, než plánovaný schodek.

Deset miliard sem, deset miliard tam, pokouším se ukázat, že těch několik miliard ošetřených na případném podstatném omezení počtu úředníků není zásadní položka, nýbrž ono pírko, pro které babička přes plot skočí.

P. Diviš 8.2.2023 10:00

Jenže značnou část té státní agendy po nás chce EU a taky místní voliči.

P. Diviš 8.2.2023 9:59

To se v poměrném volebním systému stává často, že je nesourodá koalice nebo menšinová vláda (oposmlouva) jediným reálným řešením.

P. Diviš 8.2.2023 9:55

Bureš názornou ukázkou.

J. Rybník 8.2.2023 9:55

Tenhle spolek spojuje lhaní, kradení a koryta. A českové si to nechají všechno líbit.

M. Grundmann 8.2.2023 9:52

Majitel ztrátové nemovitosti nepřenese ztrátu na nájemníka, ale bude se nemovitosti snažit zbavit. A tím její cena poklesne.

M. Grundmann 8.2.2023 9:51

Ale to právě není pravda. Majitel stanovuje cenu nájemného bez ohledu na své náklady. Pokud mu to situace umožní, nájemné kdykoliv zvýší. Náklady nemají přímý vliv na nájemné, ale na cenu nemovitosti. Pokud se nemovitost nevyplácí, její cena klesne, protože o ni není dostatečný zájem. A pokud se vyplácí, její cena stoupne.

R. Gramblička 8.2.2023 9:41

Tak ať ten zákon pětikolka zruší. Anebo zruší tu spornou část

R. Gramblička 8.2.2023 9:39

Jo

R. Gramblička 8.2.2023 9:37

jednou z cest je osekání státní agendy a snížení stavu státních zaměstnanců. Kolik státních institucí pětikolka zrušila, se ptám? A kolik státních zaměstnanců propustila?

P. Skřivan 8.2.2023 9:34

Konečně máme viníka je to Babiš. Sice většina "chytřejších" už od roku 2008 říká že tisk povede přesně k tomu co se zrovna děje ale když ten Babiš...

Víte že Česká republika je jedinou zemí EU, která aktuálně navyšuje své zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu a ještě jednou JEDINÁ země EU. Jak to ten Babiš dokázal?

Jak Babiš vyvolal inflaci napříč eurozónou????

Babiš je jen další kolečko v soukolí a ano určitě se o současný stav zasloužil ale ne obřím schodkem(v době kovidu to bylo všude stejné). To že se koupeme v hnoji mu vyčítejte protože neudělal nic když se rozhodovalo zda pošleme EU ekonomicky do kolen pomocí greendealu. Ale to musíte ještě více řvát na naší současnou vládu

Já Babiše nevolil ani ho neobhajuju jenže nesmysly typu antibabiš může žrát jen někdo intelektuálně nesmělý.

J. Jurax 8.2.2023 9:34

Inu, demokracie je ten nejhorší způsob správy věcí veřejných.

Nicméně ty ostatní, co se v průběhu věků zkoušely, jsou ještě horší.

J. Jurax 8.2.2023 9:31

Nebudete-li volit ty, kdož zvyšují daně, nebudete mít koho volit.

Ono je to všechno jedna pakáž rozhazující ze státního plnými hrstmi tu pod záminkou pomoci vybraným, tu pod záminkou sociálna, a dotující vyvoleným kdeco, jen aby si koupila voliče za jejich peníze.

J. Hanzal 8.2.2023 9:23

Pětilhářka by se dala nazvat pravicová jen v tom smyslu, že pravá neví co dělá levá. Prostě banda neumětelů, to už iten jalový Nečas byl přijatelnější než toto seskupení!!RvRvRv

P. Pepax 8.2.2023 9:18

Daň z nemovitosti je sama o sobě nehoráznost, 5-kolka je něco co se nikdy nemělo dostat k vládě.

J. Jurax 8.2.2023 9:16

Ano, to taky.

J. Jurax 8.2.2023 9:15

Petr Kolman.

Chybí pečlivá redakce páně Wagnerova, ale už to tam někdo doplnil.

J. Jurax 8.2.2023 9:10

Ano, přesně.

S. Rádl 8.2.2023 9:07

Tady vládě nejde o to, že jsou majitelé nemovitostí zazobaní. Podstata je v tom, že zatímco příjem zvláště některé skupiny obyvatelstva mohou zatajit nebo snížit, nemovitost je hezky zapsaná v katastru a je známý její majitel, tedy snadný zdroj daní.

J. Kindl 8.2.2023 9:06

Babišova vláda připravila a schválila takový zákon, že propustit státního zaměstnance je tařka nemožné.

J. Kindl 8.2.2023 9:05

Za Babiše se žilo, a aby se žilo, schodek státního rozpočtu vzrostl na 420 miliard korun, žádné investice. Protože na to hodování si musela vláda Babiše půjčit za masný úrok, tak spolu s tím ale Česku rostou náklady na obsluhu tohoto dluhu. Na úrocích a poplatcích se tak muselo v roce 2O22 zaplatit přes 42 miliard korun. Tato částka v příštích letech ještě poroste. a za tři roky až na 80 miliard korun ročně,“ To se nám to žilo. 80 procent státního rozpočtu jsou povinné výdaje. Aby to hodování neplatili ještě naši vnuci je nutné s tím něco dělat a to něco nás bude bolet, ale jiná cesta není

J. Jurax 8.2.2023 9:03

Pětikolka nemůže být pravicová, skládá-li se ze stran víceméně levicových, v nejlepším případě jedné strany středové.

V. Mokrý 8.2.2023 8:59

A KDY SE

podívají po světě, co stát vlastní a z čeho má také peníze ( Singapur např. ), jaké mají kde daně a jakým způsobem je vybírají ?

Kdy sníží počet zaměstnanců státní správy !!