19.3.2024 | Svátek má Josef


DANĚ: Nové a ještě novější

8.2.2023

Přestavte si, že byste za každou knihu, kterou máte doma, museli každý rok, zaplatit ještě speciální knižní daň. Její výše by se počítala podle počtu stran a ratingu kvality autora. I když jste již předtím knihu samozřejmě koupili za zdaněné peníze. Absurdní? Avšak na podobném principu je postavena daň z nemovitosti.

Ve světě platí, že pravicové vlády zpravidla daně snižují a ty levicové naopak zvyšují. Ne tak v dnešním Česku. Aktuální pravicová, chceme-li pravostředová pěti-koaliční vláda chce zvedat daně. A pak se v tom vyznejme, chudáci studenti a studentky politologie.

Přímo k věci - Chystá se zvýšení daně z nemovitosti, ministr Zbyněk Stanjura (ODS) aktuálně rozmýšlí a vymýšlí o kolik. Ve hře je i růst o více než dvojnásobek. A ani to nemusí být zdaleka konečná cifra. Kdo zná zdařilý britský seriál Ano, pane ministře, tak si pravděpodobně vybaví pověstnou salámovou metodu, kdy nutno daně či jinou nepříjemnou povinnost voličům kouskovat a kouskovat. A lidé si zvyknou, pane ministře.

Nesmí se na ně zkrátka a dobře moc zhurta. Ale pěkně postupně.
I v české kotlině známe přísloví o žábě ve vodě, pod kterou pomalu přidáváme plamen a najednou se žába vaří, aniž si to řádně uvědomí. Pakliže by vláda „okoštovala“ (jak říkají Moraváci) sílu plamene najednou moc rychle, tak by daňový poplatník pardon žába z hrnce zákonitě vyskočil.

Méně důvtipný spoluobčan si pravděpodobně poví, jen to boháčům zdaňte, ty jejich byty a baráky, stejně si na ně většinou nakradli nebo je zdědili po těch, co si na ně nakradli. Já bydlím s dětma v nájmu, mne se to netýká. Avšak velká chyba úvahové lávky.

Logicky majitelé nemovitostí, zde lhostejno zda fyzické nebo právnické osoby, zvýšenou daň bez zbytečného odkladu prostě promítnou do výše nájmů ve svých nemovitostech.

Podpora bydlení?
Tomu se říká aspoň podpora bydlení. Lidi si rádi za nájemní bydlení přece připlatí, ostatně již nyní neví, co s penězi.

Nepochybujme, že za pár měsíců přiběhne ministr práce sociálních věcí Marián Jurečka, s tím, že stát pomáhá s bydlením. A buď vypíše další speciální sociální dávku na bydlení anebo navýší ty stávající. Stranou ponechme, že pracovníci úřadů práce, kteří administrují sociální dávky, již nyní absolutně nestíhají. Několikrát i hrozili stávkou a byli ve stávkové pohotovosti.

A to ještě naše moudrá vláda chce přece snižovat počty úředníků a zeštíhlovat přebujelý stát. Méně úředníků samozřejmě vyřídí lidem dávky a podpory rychleji, to dává smysl.

Navíc se opravdu vážně uvažuje, že část z navýšené daně z nemovitostí půjde do státního rozpočtu, a nikoliv ze sta procent do obecních rozpočtů, jak tomu bylo doposud. Zmíněný fakt také možná vysvětluje náhlou ministerskou aktivitu v této oblasti.

Sečteno a podtrženo – je velkým a nepochopitelným paradoxem, že po zvýšení daně z nemovitosti dříve volaly jen marginální levicové či spíše ultra-levicové entity blízké například časopisu Alarm nebo Deníku Referendum. A nyní, čerte zde máš kropáč, údajně pravicová vláda, do toho šlápla více než dřívějších deset socialistických ministrů…

Pro pět ran do Strakovy akademie, jak tohle budou vysvětlovat svým voličům? Možná si budou muset najmout profesně osiřelého krále politických marketérů Marka Prchala, který má nyní prý čas.

Autor je právník a VŠ pedagog

(Publikováno v Lidových novinách, 7.2.2023)