Neviditelný pes

ČSA: Letenky za velmi nízké ceny?

14.7.2010

Ono záleží hlavně na tom, jak kliknete

"ČSA vám umožňuje online rezervace letenek, dává vám na výběr z více než 50 destinací a to za velmi nízké ceny," tato věta a spolu s ní odkaz na on-line rezervační systém ČSA na vás vyjuknou z vašeho monitoru, když si do vyhledávače zadáte slovo "čsa".

S ČSA lítám bratru 15 let. Poté, co krachla nízkonákladová slovenská SKY-Europe, zrušila ČSA i svou nízkonákladovou odnož Click4Sky, s kterou se dalo letět po Evropě za slušné čtyři tisíce. Tedy žádné stokorunové letenky a la SkyEurope, ale ani žádné přehnané ceny.

Nyní, když chcete letět s ČSA, musíte tedy sáhnout do své peněženky opět hlouběji, stejně jako kdysi před érou nízkonákladových společností. Dobrá, řekl jsem si, doba laciných letů je definitivně pryč, nedá se nic dělat a jsa připraven na vyšší ceny, mrknul jsem na stránky ČSA, abych zjistil, za kolik se letos dostanu z Prahy do Atén, případně o kolik by mě letenka stála víc, kdybych letěl už z Ostravy s mezipřistáním v Praze.

Pamatuji, že před pár lety bývala letenka z Ostravy do Prahy relativně dost drahá (okolo 6.000), když jste si ji však koupili dohromady i s dalším letem, navýšení oproti letu přímo z Prahy bylo jen o cca 2.000, což už stálo za to letět z Ostravy.

Chaotický on-line systém ČSA

A tak jsem se klikáním ponořil do systému on-line rezervačního systému ČSA a nestačil se divit.

Zpáteční letenka Praha – Atény se pohybovala od 7.715 Kč až po nějakých 10.000 podle data odletu. Potud OK. Když jsem ale do systému zadal, že chci letět už z Ostravy přes Prahu do Atén a zpět, vyskočila na mě naprosto neuvěřitelná cena 29.000!

Žádný business class prosím! Obyčejná socka, tedy economy class, to je ta třída, kde ti vyšší z nás si musí sedat do uličky, aby měli kam nacpat kolena, a kde vám nenabízejí kávu a čaj, ale zásadně kávu nebo čaj a k jídlu jednu užmoulanou bagetu. Ne, že by mi o ten jejich žvanec zase tak šlo, ale za ty prachy….? Přece jen jakousi úroveň čekáte.

Takže 29.000! No to si snad dělají pr..l, řekl jsem si a zkusil zarezervovat letenky zvlášť. Tedy nejprve Praha – Atény a zpět za 7.715 a navazující letenka Ostrava-Praha a zpět a....?

Koukejme se heleme se, byla asi za 3.000. Když k tomu přičtete 7 tisíc za letenku Praha-Atény jste na normálních 10 tisících.

No vida, to už je jiné kafe, řekl jsem si a marně si lámal hlavu, proč po mně před malou chviličkou ČSA žádalo za tytéž lety trojnásobek! Nerozumím tomu a raději ani nechci rozumět.

Překvapením ale pořád nebyl konec

Na stránce s předobjednanou letenkou Ostrava-Praha, na níž byla dole napsána garantovaná cena 3.000 (přesně 2.907, a to se všemi poplatky) jsem kliknul na „pokračovat“ a opět jsem se nestačil divit. Vyskočila na mě další stránka s tímto letem, tentokrát ale už s cenou 8.407 Kč!

Za let, který ještě před jedním jediným klikem byl garantován za necelé 3 tisíce, chtějí o jednu sekundu a jeden klik později najednou už celých osm a půl tisíce! Jaká cena by mě čekala po dalším kliknutí na „pokračovat“, jsem už raději nezkoušel a milé ČSA jsem jediným kliknutím poslal tam, kam patří, tedy velmi mírně řečeno - ke všem čertům.

ČSA patří k nejdražším dopravcům

A tak jsem raději mrknul na stránky ostatních prodejců - Student Agency, Letuška.cz , Invenia.cz a hle: Nabídnou vám zpáteční letenku z Prahy do Atén za 5.000 Kč s Lufthansou, pokud vám nevadí přestup v Mnichově či ve Frankfurtu, anebo rovnou přímou linku, pokud vám nevadí odlet z Vídně (z Ostravy je ještě blíž než Praha) za pouhé 4.000 Kč s Austrian Airlines nebo Aigean.

Všichni tito prodejci letenek vám letenky nabídnou seřazeny hezky podle ceny od nejnižší po nejvyšší. Není bez zajímavosti, že mezi první desítkou nabízených letů se lety ČSA většinou vůbec nevyskytují!

Že by soudruzi z ČSA někde zase dělali chybu? No, to nevím, ale co vím jistě, že je na čase odložit sentiment a začít lítat s někým jiným a třeba z Vídně.

Dodatek:

Nedalo mi to a znovu jsem si pohrál s on-line systémem ČSA a nutno říci, že větší chaos opravdu těžko pohledat. Systém vám nabízí ceny letenek (týchž se stejným termínem i destinacemi) téměř jako losování náhodného čísla. Ceny lítají zcela chaoticky bez jakéhokoliv řádu (při proklikávání jednou rezervační procedurou!) nahoru i dolů až o stovky procent! Doufám jen, že stejně chaoticky, nahoru a dolů nelétají také samotní piloti ČSA.

13.7. 2010, 18,30 hod. Dodatek dodatku:

Heuréka, konečně jsem přišel na to, proč ten on-line systém ČSA tak hapruje!

ČSA jsou v tom nevinně a já se jim tímto z hloubky celého svého blogu omlouvám.

Jejich softvér na on-line koupi letenek byl totiž zasažen záludným, před nikým a ničím nemájícím respekt, jemným prachem z islandské sopky Eyjafjallajokull!

Ajťáci ČSA systém usilovně ve dne v noci postupně odprašují, ale jde to ztuha. Navíc sopka stále nepřestala soptit a na softvér ČSA tak stále usedá prach nový. Buďme proto tolerantní.

P.S. Chlapi, tož jste to nemohli říct rovnou? Však sme lidi a hlavu by vám přece nikdo neutrhnul!

Se souhlasem autora převzato z Fasulis.blog.idnes.cz



zpět na článek