29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ČNB: Vytrvalost jedné iluze

Centrální banka oznámila, že si za svými devizovými intervencemi stojí a současný kurz koruny vůči euru udrží alespoň do roku 2016. Čeští turisté se tak mohou těšit na dva další roky dražších dovolených.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 31.8.2014 18:55

Stezovani si na politiku

zde politiku financni, kdyz se nejde ke korenu problemu, jen pro hovada dobre jest.

Kdyz centralni banka devalvuje menu stabilne, po malych kouskach, zaby se neozyvaji, zacnou kvakat jen kdyz dojde ke skokove zmene kursu, zde menoveho i menove politiky.

Panove, ci zaby, kdyz v prve rade prijmete, ze mena bude socialisticka, tedy centralne, netrzne kontrolovana, a zacnete si stezovat, kvakat, az kdyz vas to zacne palit, jakoze to palit zacne drive nebo pozdeji, pak vam neni pomoci. Rika se tomu nevidet si ani na spicku nosu.

J. Plzák 31.8.2014 16:48

Domnívám se,

že pan Urban a jeho Ústav práva a právní vědy, je trochu zmatený a hlavně že žije z evropských peněz.

Zde vedená diskuze přesně odpovídá kvalitě autora, je zmatená.

B. Rybák 31.8.2014 20:01

Re: Domnívám se,

Ano. Ty evropské peníze budou zřejmě v této záležitosti podstatné. Souvisí s nimi totiž úkol zdiskreditovat ČNB, abychom ji nebránili před pohlcením její velkou DEU sestrou!

P. Skřivan 30.8.2014 16:26

Článek mnoha slovy popisuje prostý fakt,

že k deflaci dochází hlavně proto, že na trhu je nadbytek zboží, které nikdo nechce, tj. blíží se krize z nadvýroby. Řešení v podobě zlevnění peněz trikem sice existuje, ale v podstatě problém jen odsune. Skutečná příčina spočívá v krizi elit, kterým došla invence a mylně se domnívají, že ideální svět je ten, kde zrovna oni jezdí v Bentley.

J. Kadeřábek 30.8.2014 16:04

A ještě poznámku k té psychologii prodeje.

Nakupuji zboží, které potřebuji. Těžko odkládat nákup chleba jen proto, že za týden bude levnější. Také prát prádlo potřebuje nyní a ne za dva roky. Pokud se mě pokazí lednička jdu si ji koupit hned a ne až Singer zavelí. A zcela jistě si těch ledniček nekoupím 5 jen proto, že ČNB devalvuje moje úspory. Jasné je to snad každému občanovi mimo finančních analytiků a členů rady ČNB.

B. Uhlich 31.8.2014 1:15

Re: A ještě poznámku k té psychologii prodeje.

To máte tak, pan Singer a jeho parta se tak vzdálili normálním lidem , že už možná ani nevědí jak to mezi normálními lidmi chodí... pan Singer zjevně nakupuje pozemky a diamanty a nějak mu nedochází, že se to většiny lidí, která mé příjmy na urovni dvoudeního kapesného pana Singera, víceméně netýká... :-(

Myslím, že největší iluzí současné doby je představa, že běžní lidé doma sedí na penězích a s čiré prasečí radosti je nohodlají utrácet... :-(

M. Zdobinský 31.8.2014 13:23

Re: A ještě poznámku k té psychologii prodeje.

Osobně si myslím, že je to spíš nějaká masivní korupce. Jistě se na tom, že někdo přes noc rozhodne o devalvaci koruny, dá pohádkově vydělat. A nejen dvoudenní kapesné Singera...:-)

B. Rybák 31.8.2014 20:22

Re: A ještě poznámku k té psychologii prodeje.

Při deflaci si ale nepůjdete koupit novou ledničku nebo nové auto... jenom proto, že poněkud vyšly z módy (což se v inflační ekonomice normálně děje)! S deflací, která je "sestrou" blbé podnikatelské a spotřebitelské nálady bojuje marně (za cenu astronomického zadlužení) už 15 let Japonsko. Jeho naděje teď vzrostly, protože nový premiér nekompromisně (bez ohledu na "vrčení" USA) devalvuje! To by mělo přesvědčit i Vás když který nemá znalosti a možnosti finančního analytika ČNB!

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/215606-financni-svet-na-pokraji-valky-devalvace-meny-je-prilis-lakava/

J. Plíva 30.8.2014 11:06

Dobře napsáno

Jenže bankéřům ČNB nejde o ekonomiku. Koryto jim zatemnilo mozek.

F. Žůrek 30.8.2014 10:35

Kvalitní a zajímavá úvaha

Singer, šéf ČNB, rozjel u nás inflaci. Komu to pomáhá? Pravděpodobně dlužníkům a státu, který nás neustále zadlužuje, a potom také je to ve prospěch těch, kteří mají svá finanční kona v zahraničních bankách. Česká koruna je pro ně levná, tak mohou rádi z Monaka jezdit domů do Česka.

Jsem důchodce a bez konta. Inflace mne bezpochyby postihuje, takže z takové bankovní politiky nadšen opravdu nejsem.

V. Ondys 30.8.2014 10:34

:))))))))))))) Proč bychom se netěšili

když děláme všechno pro to, abychom si nadělili :)))) podobné elity?

M. Mýval 30.8.2014 9:09

zajímavá souvislost

Ještě loni v létě se banka prsila, jak drží pevnou korunu. na podzim přišel Babiš, známý tím, že se s oponenty nemazlí a prohlásil, že by měla koruna zlevnit. Do týdne se tak stalo.

Bankovní rada je nezávislá. k čemu je ale nezávislost zbabělců?

B. Hamáček 30.8.2014 7:01

Za loupež .

Za loupež a krádež patří pachatel za mříže. Komu devalvace prospěla ? Určitě ne těm pro , které ji proklamovali ! Takže Singr a spol. , do tepláků !

J. Skála 30.8.2014 3:38

Tohle přece každý ví.

JEDINÝM důvodem cílené inflace je umořování státního dluhu. "Zdroje jsou".

J. Plzák 31.8.2014 16:43

Re: Tohle přece každý ví.

Takže deflace působí opak a je nežádoucí?

Proč a koho chtějí centrální bankéři, guvernér, poškodit?

Deflace znamená nižší vydání jak občanů, tak státu. To znamená spolehlivý pokles státního zadlužení a tedy dosažení kriterií pro přijetí eura.

To by ale naši ekonomiku jen poškozovalo. Vydání na záchranu bankrotujících zemí (Řecko, Itálie, Španělsko, Francie), závazky postupovat bez ohledu na naše vlastní specifické potřeby, podřizovat se naprosto nedemokraticky dosazeným evropským byrokratům, to jsou argumenty proti přijetí.

Co vlastně chce autor, zjevně finanční genius, říci. Pro mne je jasné jediné. Instituce zamněstnávající takovéto myslitele žijí jen z eurounijní podpory. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!