19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ČÍNA: Tah a protitah

Do západních států zakázala vývoz technologií na výrobu křemíkových plátků, které jsou potřebné do fotovoltaických elektráren. Jistí si tak svůj monopol – její produkce pokrývá 96 % celosvětové spotřeby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 10.2.2023 4:56

"...stejně se může docela dobře stát, že si Evropa svůj Green Deal bude moci nabouchat do kecek. Do čínských, samozřejmě."

;-D R^ Skvělý závěr. !!

V. Kolman 10.2.2023 0:13

Ohebné amorfní FV panely asi v sobě moc křemíkových desek nemají;-D

L. Novák 10.2.2023 4:34

A čím to, že těch pružných fólií s amorfním křemíkem napařeným na podklad, se zatím moc nevyrábí? Tam je taky zase potřeba germanium... :-P

"... Podobně jako je tomu u vzácných zemin, produkuje dnes většinu germania Čína. Roční objem produkce opravdu není velký, pohybuje se kolem 165 tun. Pokud byste si ho chtěli koupit, stojí germanium na dnešním trhu kolem 2000 dolarů za kilogram. Cena neustále stoupá."

https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=573074

J. Zeman 9.2.2023 22:55

Evropa natlačila do občasných zdrojů neuvěřitelné peníze. Naprostou většinu komponentů, tedy solárních panelů, akumulátorů i měničů dodává Čína. Hnaná fosilními palivy je ráda vyrobí. Sama sází na jistotu. Kdyby byly tyto peníze investovány do jaderné energetiky, měli bychom stabilní čisté zdroje a nestávali se rukojmím dvou ne příliš přátelsky nakloněných velmocí. Vliv závislosti na plynu z Ruska právě zakoušíme. Nebýt ho, tak je elektřina v některých částech Evropy možná na příděl nebo jen od do. S Čínou to bude horší. Nebo lepší? Nastane probuzení ze zeleného snění do reality. Utopené peníze se už nevrátí. Ale zacouváme ze slepé uličky zpět na hlavní cestu pokroku, po které zase chvíli půjdeme vyhlížet ústí další z mnoha slepých uliček.

J. Majzlík 9.2.2023 22:31

Pokud se tyto a další a zejména profesionálně zpracované rozbory příčin současné ekonomické situace nedostanou do veřejné informační sítě, tak je vše marno. A nečekejme na nápravu stavu věcí veřejných od A. Babiše nebo P. Pavla či od P. Fialy.

P. Brecík 9.2.2023 18:22

Kdo neví, že bez Ruských energií a spolupráce s Čínou NIKDO ekonomicky nepřežije je: A - Hlupák B - Zabořen do USA zadnice nevidí, neslyší a poslouchá. PS: Další příklad - do konce r. 2023 se nám tak trochu rozsype Autoprůmysl. Ze stejných důvodů ;-D

P. Molík 9.2.2023 13:09

Zahraniční politika USA je pochopitelná, snaží se zachránit co nejvíc materie z prošlého amerického 20. století, dál uchovat svůj vliv na globální mocensko-politické šachovnici atd. Ovšem zahraniční politika nizozemského premiérského mudrlanta je, slušně řečeno, podřadnější než devótní křepčení prodejného lokaje ve službách Bruselu. Současné Nizozemí má tvrdě našlápnuto k velké autodestrukci, a to i na základě požadavků prosazovatelů dogmat z gretensko-klimatické zelené věrouky. Nadšení nizozemského premiéra pro různé zhoubné novoty mně připomíná nadšení nacistických pohlavárů pro tehdejší zhoubné novoty. Evropská civilizace se nadále nechává vodit za nos největšími hlupáky a škůdci.

L. Volf 9.2.2023 13:08

Slavná EU se zase střílí do vlastní nohy. Jako obvykle. V[>-]

P. Brich 9.2.2023 11:59

"Evropa se tak nebezpečně blíží situaci, kdy nebude mít z čeho vyrábět OZE ..." Tak zrovna toto bych považoval za veliké plus!!

J. Vorlický 9.2.2023 11:15

Když čtu, že 96%, tedy de facto všechny, solárních panelů vyrábějí soudruzi v Číně, a my je od nich za naše peníze kupujeme, říkám si lidská blbost (myslím ta naše) fakt nezná mezí. Máme svoje elektrárny, ale to je nám málo. Ne, my si opravdu nezasloužíme než nakopat do prd ele.

O. M. 9.2.2023 9:47

Evropa samozřejmě nepotřebuje od Číny ty technologie na výrobu panelů (sama je tam dodala), Evropa potřebuje ty panely.

Ta fabrika se samozřejmě dá za nějakých 5 let postavit, jen ty panely nebudou tak levné, jako od Číňanů (proto si je tam Evropa nechává vyrábět). Největším dilematem pro zelené mozky v EU bude skutečnost, že taková fabrika potřebuje spolehlivý stálý zdroj energie, tedy nějakou tu fuj fuj jaderku nebo fosilku, žádné slumečníky a větrníky.

M. Marek 9.2.2023 8:51

Snad nechcete říct, že křemík je důležitější než obhajoba lidských práv! :-(

L. Harvánek 9.2.2023 9:46

A k čemu Vám budou lidská práva? Myslím, že k těm nejzákladnějším patří právo na důstojný život. Takže je důležitější mít právo svobodně vyjádřit svoji nelibost nad tím, že nemám co jíst, kde bydlet? Tak to asi křemík, jehož prostřednictvím lze vše potřebné zajistit, důležitější.

J. Vorlický 9.2.2023 11:45

Se vší úctou, tvrzení, že máme právo na důstojný život, považuji za stejně hloupé, jako představu, že nám to pomůže zaručit křemík.

Cožpak není zřejmé, že pakliže to nebudeme my, kdo si důstojný život sami zařídíme, že na něj žádné právo nemáme? Nebo čekáme někoho z Marsu nebo z Venuše, aby se ženy necítily podřadné, že řekne tady vám vezem důstojný život, protože ho máte v zákoně?

Ano, právo vyjádřit nelibost je důležitější než právo na důstojný život. Ta svobodně vyjádřená nelibost nám pomůže pochopit, co pro důstojný život potřebujeme a jak toho docílit. Opačným směrem to nefunguje. srdečně

L. Harvánek 9.2.2023 12:05

Asi jste nepochopil souvislost mezi křemíkem a lidskými právy. Ale kdo tohle nechápe, je zbytečné se mu to pokusit vysvětlovat. Když budu bydlet pod mostem a vybírat popelnice, tak svobodně vyjádřená nelibost nad trímto způsobem života mi bude houby platná.

M. Marek 9.2.2023 12:56

Já jsem to tak myslel. Pokus o ironii.

F. Navrátil 9.2.2023 7:28

Sankce a protisankce pouze křiví trh, který si svoji cestu najde. Jako zregulovaný potok při povodni.

P. Hák 9.2.2023 6:44

No, jo. Poroučet všem okolo můžu, když na to mám. Jenže ti okolo mezitím vyrostli a na rozdíl ode mne plánují dlouhodobě.

R. Langer 9.2.2023 7:19

Obávám se, že to ještě zdaleka všem nedošlo. Ale přijde to hodně brzy, a bude to kruté vystřízlivění... :-(

P. Hák 9.2.2023 9:02

Většině lidí, myslím. Oni to třeba i vidí, ale nepronikne to ze zrakových center do analytické části mozku.

K. Baziková 9.2.2023 9:24

Myslíte, že nějakou takovou část mozku mají? Mně připadají jako jednobuněčné organizmy reagující pouze na světlo.

P. Hák 9.2.2023 13:01

Já myslel lidi, kteří v něčem reagují celkem inteligentně, ale v tomhle podléhají mediálnímu mámení a předsudkům. Je to divný rozpor.

R. Langer 9.2.2023 5:39

Kdyby jenom křemík. :-(

J. Novak 9.2.2023 0:20

Ano.