16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ČEZ: Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 28.7.2022 21:09

Mezi ODKUPEM akcií minoritních akcionářů ČEZU a KRÁDEŽÍ majetku straně nepohodlných statkářů je SAKRA VELKÝ rozdíl!

I. Schlägel 28.7.2022 18:34

Nezbývá než opětR^.

I. Schlägel 28.7.2022 18:33

R^

M. Vaněk 28.7.2022 9:29

Fuj! Takové ošklivé slovo - cenzurní. Používejme eufemismy; daleko lepší je "Hlídač demokracie"- zní to lépe, a ofčané nejsou pak tak vyděšeni. Krádež nazvěme privatizací, restitucí, odklonem..., korupci "lobbismem", justiční mafii "nezávislou" atd. - a hned je všude kolem havloidní ráj.;-D

L. Novák 28.7.2022 0:14

Hlas, který jsem dal neparlamentní straně, dostali jiní. Takže chodit k volbám pro mě ztratilo smysl.

L. Novák 27.7.2022 23:15

A proto vláda připravuje levnější tarify pro elektřinu a vytápění, že? :-/

L. Novák 27.7.2022 23:08

Já tuším, co chtěl říct, ale to by cenzurní robot asi nepustil ke zveřejnění...

L. Novák 27.7.2022 23:03

Kdy to bylo přesně, víte?

L. Novák 27.7.2022 23:01

Sociální bouře kvůli dopadům hloupého a direktivního prosazování nesmyslů pod pláštíkem "EKO"bla, bla, už tady jsou. Srí-Lanka (Ceylon) kvůli dopadu zákazu používání umělých hnojiv a celkově hloupému řízení země.

No a v Holandsku se bouří farmáři proti násilné státem (pod dozorem Greenpeace) nařízené likvidaci cca 30% stavů skotu, prý produkují moc dusíku bla, bla, "EKO"... (Česká televize o událostech informovala snad až s týdenním zpožděním, nejspíš aby se nálada občanů proti blbostem EU/EK nešířila dál...).:-)

Tisíce nesmyslů, které vnucuje EU/EK svým členům, pomalu ale jistě působí rozvrat a prudí obyvatelstvo, které se s těmi nesmysly už setkalo a mělo problémy.

Takže dočkej času jako husa klasu. Neříkal náhodou Lenin (nebo Marx to byl? ;-D), že nejdřív musí vzniknout revoluční situace a pak teprve může nastat revoluce...

Frans Timmermans, hlavní ideolog zelené fronty EU, už se lekl, že bude defenestrován, a slovně podpořil výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách, "klimatická katastrofa" prý bude muset počkat... :-P

J. Vintr 27.7.2022 22:58

Fiala a ta jeho takzvaná vláda ani omylem nezastupuje zájmy České republiky. Proto jsou jim problémy českých občanů ukradené. Oni jen poslušně plní rozkazy z Bruselu. A ten zase rozkazy globalistů. V tomto případě přivést vysokými cenami elektřiny a plynu co nejvíce občanů do dluhů a posléze do exekucí. Tak se splní představa globalistů, že obyčejný sprostý člověk nebude nic vlastnit....

J. Vintr 27.7.2022 22:50

Před časem takzvany Energetický regulační úřad určoval monopolnímu výrobci elektřiny maximální ceny, které si může účtovat. Tato funkce tohoto úřadu nějak záhadně zmizela...

P. Diviš 27.7.2022 22:46

Dost emocí, ano.

Ale důvodně.

J. Vávra 27.7.2022 20:16

Tak neplácejte a jděte se poradit se soudružkou Konečnou, jestli nežvaníte příliš. Konečná - jak přiléhavé jméno pro předsedkyni zbytečné strany.

J. Křivánek 27.7.2022 20:15

Zapoměl sis vzít léky, že?

J. Vávra 27.7.2022 20:12

Šichtařová přehání jako obvykle.

L. Žaloudek 27.7.2022 19:54

ČEZ a.s. je mateřskou společností Skupiny ČEZ. To znamená, že je majitelem (nebo aspoň většinovým akcionářem) v ostatních společnostech skupiny.

M. Vaněk 27.7.2022 19:46

Odpočiňte si... :-)

J. Krásenský 27.7.2022 19:42

Můj dědeček, podnikatel a zaměstnavatel za první republiky, nesměl vykázat zisk větší než 20%, zisk vyšší byl trestným činem. Podobně to platilo i s úroky. To by dnes mělo též platit o přes inflaci. Uskromnit se mají všichni, ne jen zaměstnanci. To je princip solidarity - silnější pomáhá slabším.

J. Vávra 27.7.2022 19:02

Šichtařová by mohla o svých omylech a přifukování problémů už sepsat knihu, takový je to expert. Podle některých těchto expertů už měly být sociální bouře, teď po posouvají na podzim. Potom...

J. Vávra 27.7.2022 19:00

Ježišmarjá! Zlatá vejce! Jste snad z Marsu? Spíš teda přízemní komoušský blb. Můžete nějaká ta zlatá vejce vyjmenovat? A Budvar raději nejmenujte, to bych hned věděl, že se neorientujete.

J. Vávra 27.7.2022 18:55

P.S. Ty Vaše řeči o lipské burze a německých obchodnících s plynem už jsou trapné. Zjistěte si k tomu něco víc. Cena je tvořená burzou ať tam jste nebo ne a když tam ČEZ prodává za dobré ceny levně vyrobenou energii, tak je to přínos na dividendách do státního už tak těžce zkoušeného rozpočtu. Když naši obchodníci v příznivých dobách čekali, až cena plynu spadne pod úroveň dlouhodobého kontraktu s Gazpromem a němečtí obchodníci museli s cenou dolů, aby se plynu zbavovali, protože proud neustával, tak to bylo v pořádku, když se situace změnila, dlouhodobé kontrakty při přípravě Ruska na agresi nebyly obnovovány, přiškrcováním dodávek drží cenu vysoko, a ceny stoupají, tak jsou Němci (ne němečtí obchodníci) najednou fuj. Přitom je známo, že cena elektřiny na burze je nejméně ze 40% tvořená cenou plynu a ano, EU hloupou politikou prodeje emisních povolenek k vyšší ceně taky přispěla, ale podstatná je ta cena plynu. O tom, že být jako de facto malý odběratel bez německé střechy přímo zasunutý do ruské řiti, by znamenalo se bát jestli si medvěd chce říhnou nebo ulevit jinak a snášet pak smrad a platit politicky za prašivou ovci si snad nemusíme dlouze vyprávět. Nám by ten kohoutek v klidu Putin zavřel jako Bulharům nebo Finům. Taky by to znamenalo se plazit do Kremlu jako Orbán, kterému, všeho do času, se ten jeho postoj vůči Evropě jednou vrátí, to jejich imperiální cítění Maďary ještě nepustilo a jednou se jim vymstí.

J. Vávra 27.7.2022 18:53

To jsou neskutečný mindráky, co tu předvádíte. Prostě jsme po komoušském hospodaření na tom byli tak, že po jejich čerpání z podstaty a postupné ztrátě kontaktu se špičkou ve většině oborů, jsme se uplatnili po převratu jen jako subdodavatelé a ti nikdy nedosahují těch marží, co finální dodavatel. Nepomohlo ani šafárení Bureše a spol., které prožráním konjunktury místo investic nás neposunulo. Pracoval jsem v oboru, kde jsme si mysleli, že udržujeme kontakt, pracovali i s moderní technikou - ale třeba z Japonska a ne od nás. Stačilo pak po otevření hranic vyjet za hranice do Bavorska za kolegy, se kterými jsme na dálku spolupracovali a rychle jsme byli z hrušky dole. Nás na stejnou činnost bylo minimálně 5x víc, střediska, kde u nás to bylo minimálně 30 lidí a kde byl vedoucí, podvedoucí a činnosti až po svačinářku a uklízečku, bylo tam max . 5 lidí. Stačilo vidět organizaci a technologické vybavení výrobního závodu, abych lidem z naší obdobné výroby řekl, že nejsou konkurenceschopní a jestli se radikálně neobrodí, tak jejich provoz má cenu pozemku, na kterém stojí. Byl jsem prohlášen za ťululum a jejich nepřítele, ale dnes je to místo zplanýrované a probíhá tam výstavba čehosi, ale ti soudruzi z vedení socialistické továrny, co to zprivatizovali a přivedli ke krachu určitě škodní nebyli. A nejspíš teď vyprávějí něco o zlých Němcích a skvěle organizované a špičkové práci za socíku, kde měl každý nárok na práci.

L. Novák 27.7.2022 18:47

Dnes se tady ;-O rojí komunisti? ČEZ vznikl po II. světové válce (1945). Takže je otázkou, kde vzal kapitál a výrobní prostředky. Sdružením většího počtu soukromých firem nebo jejich násilným zestátněním? Zkuste to zjistit... ;-)

L. Zídek 27.7.2022 18:32

Ano Šichtářová, přes všechny vaše argumenty a názory, kterých si vážím si myslím, že energie a voda by měla být v majetku státu. Z čích peněz vznikl ČEZ a jeho elektrárny ? V drtivé většině z peněz daňových poplatníků, kteří je čumí, jak s jejich majetkem minoritní akcionáři s přispěním vlastizrádné vlády cvičí a obohacují se.

V. Kučer 27.7.2022 18:28

Dotace do fotovoltaiky mají stát dalších 150 miliard.

M. Vaněk 27.7.2022 18:17

Sice asi ani vy netušíte, co jste to chtěl vlastně sdělit, ale alespoň jste si ulevil... ;-)

A. Nový 27.7.2022 17:45

Elekrifikace + vláda sovětů = komunismus, I.V.Lenin. Čo to tárám, M. Vaněk. ;-D

B. Pešek 27.7.2022 17:43

Chtěl bych se zeptat, jestli tu někdo z diskutujících vlastní akcie nebo aspoň podílové listy.

A. Nový 27.7.2022 17:32

S tím děkováním bude problém. Museli by poděkovat sami sobě, neb jsou to soudruzi komouši tělem i duší. Je to v nich jako v koze.

J. Jurax 27.7.2022 17:09

No jo, další "cílené" dotace. A co průmysl?

Celé mi to připomíná drbání se za levým uchem pravou rukou podvlečenou pod kolenem.

Levně, tedy relativně, vyrábíme, draze prodáme přes lipskou burzu s cenami zkur√enými německým zeleným magořením a akcionáři ČEZu včetně státu si mnou ruce, jak to sype. Stát se milostivě uvolí upustit almužnu některým z těch, které vysoké ceny energií drtí. To nejsou jen lidé, ale taky firmy, jež si zvýšené ceny energie promítají do cen. A celý ten kolotoč financují spotřebitelé, co nemají úniku - od účtu za elektřinu po drahé potraviny.

A stát, který svou pitomou vlezdobruselskou politikou (mj. pořád akceptuje povolenky!!!) tohle zavinil, na řešení nemá. Tahle eurohujerná vláda zaručeně ne.

Prostě zkur√ili jsme to všem, tak některé vybrané zadotujeme, abychom nevypadali jak moc velcí blbci a aby se lidi nena$rali ještě víc a nenakopali nás do konečníku.

Haj hou ... :-(