28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

CESTOVÁNÍ: Na okraj krachu další cestovky

V tržní ekonomice, nota bene stižené neblahými vnějšími okolnostmi, se takové věci stávají. V těchto dnech ukončila činnost cestovní kancelář Sunflower Tours, specialista na Egypt, jak čteme na jejím webu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Stanovský 24.8.2022 19:48

Plný souhlas.

1. individuálně vs. cestovka - ano správně, pobytový zájezd může být jednodušší s renomovanou cestovkou. Poznávací - to je otázka, na co se cítím. Samozřejmě individuální cestování je logisticky složitější, musím se předem připravit a zjistit milion věcí. Na druhou stranu si mohu dělat, co chci. Někomu ale podřizování se ostatním nevadí. Asi tak.

2. Proč jezdit do Egypta - asi tak milión důvodů. Proč jezdit do Egypta k moři - nevím. Proč vůbec jezdit k moři - já tam nejezdím, nejezdím ani k Mácháči, ale někomu to dělá dobře. To bych nekomentoval.

Ale jsou lidi, kteří jezdí třeba rádi do Ruska. Ostatně jako správnej dobrodruh bych jel taky, ale takovou radost Putinovi neudělám.

P. Vencovský 24.8.2022 15:59

Do Egypta jezdím hlavně nejratší cestou na korály a podmořský život. Ten v atlantilu nebo v středozemním moři nenajdete.

P. Hák 24.8.2022 13:16

Cože? Pan Stejskal doporučuje nahlížení na jiné země věcné a bez předsudků? A na všechny, nebo jen na Egypt?

Jinak co se týká Egypta, já bych tam jel - ale v zimě, kvůli památkám. Jo, vím, že většina lidí miluje vedro a sucho, ale já ne, takže počasí považuju za NEvýhodu Egypta.

Pokud na dovolenou zásadně létáte letadlem a na místě si najímáte auto s řidičem, pak zbytek ani nečtěte - neměl by pro vás smysl.

Výhody CK jsou i na zájezdech nepobytového typu - poznávacích, vlastně hlavně na nich. Tedy pokud nejste dobrodruh cestující zásadně na vlastní pěst a jedete tam třeba s partnerkou nebo dokonce s rodinou. Mám na mysli situaci, kdy má CK zájezd zvládnutý a průvodce je znalý místních poměrů. Ušetříte spoustu času při hledání věcí, nemusíte hledat správnou odbočku, zařizovat ubytování atd. No a ještě jedna velmi nezanedbatelná výhoda - túry. Autobus vás vyloží, vy přejdete kopce a na druhé straně autobus zase čeká. Jedete-li autem, musíte se vrátit stejné místo, což často obnáší jít jednu cestu tam a zpět, nebo jeden ze členů o túru přijde a místo toho trčí za volantem. Další výhodou je to, že během cest v cílové oblasti klient CK může relaxovat, v autě přinejmenším jeden pracuje.

Dobrodruhové typu cestovatele Půlpána, kteří si vše umějí a chtějí řešit sami, mají mé upřímné uznání, ale pro člověka, který má 14 dní dovolené a dost to tak úplně není. I když nejedete stopem do Číny, nemusíte na dovolené trčet v hotelu s bazénem nebo ji strávit za volantem.

J. Chalupnik 24.8.2022 10:08

Polozim demagogickou otazku: "Kde byli muslimové, když staří Egypťané (Koptové) budovali svoji civilizaci?" ;-D

D. Stirsky 24.8.2022 10:05

V Egyptě jsem byl třikrát a chystám se na čtvrtou cestu. Je to krásná země. Už od mládí se o egyptské dějiny zajímám. "Může" za to pan Zamarovský. Viděl jsem i památky, kam se normálně nejezdí (např. pyramidy ze Střední říše, některé měně často navštěvované chrámy). Nyní se chci podívat na nové muzeum v Káhiře a nebyl jsem v El Amarně (Achnaton). Takže za mě Egypt ano! Já jezdím s CK specializovanou na dějiny umění. Sám bych vůbec na některé lokality, kde už jsem byl, nepřišel. Módou nyní je dehonestovat ty, co s cestovkami jedzí. Že jde o strašpytly, nepodnikavé lidi atd. Což je hloupost.

D. Rajninec 24.8.2022 8:03

Proti gustu žiadny dišputát !

Strávil som svojho času v Iraku 2 roky , preto nechápem čo láka ludí hlavne v lete do týchto krajín!

Ale na druhej strane verím kolegovi , že dovolenka bola úžasná , iba týždeň strávil v bitke o WC s manželkou a dcérou!

To čo je v Egypte vhodné na obdiv , pyramídy, treba obdivovať v zime . A kto chodí do Egypta v zime ? Asi nikto.

K tomu krachu cestovky . Každý koho to postihne by sa mal radovať, že konečne bude mať perfektný servis.

KAždá cestovka musí byť poistená , každý cestovateľ "by mal byť " dostatočne poistený , lebo nevie čo sa mu môže stať . Ochorie , umrie a nakoniec ho zahrabú v púšti ako psa! Nebudú peniaze na dôstojná prevoz a pohreb doma....

R. Meišner 24.8.2022 7:47

1. myslím že Dana Tenzler neměla na mysli ani památky, ani hotelové služby, když to psala.

2. já naopak znám spoustu lidí, kteří po návratu řekli: už nikdy víc.

3. ale proti gustu žádný dišputát, samozřejmě.

R. Langer 24.8.2022 5:39

Též nevidím jediný důvod, proč jezdit do takové země. A na spoustu dalších míst na světě. A nevím, co je na tom nenormálního, každý ať si jezdí, kam chce. Jenom ať si pak nestěžuje. :-P

J. David 24.8.2022 4:47

Průjem si mohu lacinně uhnat doma u potoka, tak proč ausgerechnet zrovna draze v Egyptě u Rudého moře (v potoce máme čudly, ty pouze žužlají, ale v Hurgádě mají žraloky a perutýny, ti nežužlají). Všade dobře, doma nejlépe. A pak, svěřit se cestovce, toť dobrodružsví otrlých jedinců. Můj názor, oponenti mi snad prominou, nejsem Daria Alexandrovna.

T. Kohout 24.8.2022 1:38

Klíčový je postřeh a názor na konci příspěvku. A to je ten "pohled bez předsudků". To je vlastně to, co většině lidí zcela schází. Články, ale hlavně většina příspěvků v diskusích jsou fakticky "pohledy s předsudky", pohled bez předsudku má zanedbatelné množství lidí. A celé ty "diskuse", "názory" vedou jen k většímu fanatismu přispěvatelů, ne k menšímu. Ty diskuse vedou k tomu, že se lidi/skupiny rozhádají ještě více. Den za dnem, hodinu za hodinou.