20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

CENY: Příležitost pro monopoly si namastit kapsu

Téměř každý den přinášejí evropské burzy ještě katastrofičtější vývoj cen elektřiny (a také plynu). Jsou pro běžné lidi méně srozumitelně ukryta v cenovce za MWh (= 1 tisíc kilowatt hodin, kWh), nyní už za 1000 eur.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 31.8.2022 11:43

Rozumím Vám, mluví z Vás hořkost a asi beznaděj. Tak to není divu. Ale vždy je nějaké řešení, tak hlavu vzhůru. A jen tak mimochodem plyn je plyn a nikoliv kapalina, tedy skupenství kapalné (kromě LNG, protože se každé plynné skupenství dá přeměnit na kapalné). Plyn i kapalina patří do kategorie tekutin. Promiňte za upřesnění, na podstatě Vašeho názoru to nic nemění.

F. Kusák 31.8.2022 11:33

Ono se to bude vyvíjet jinak, tedy pokud se cena energie nevrátí na rozumnou úroveň. Prostě to lidé a firmy nebudou platit. Pak se začne celá ekonomika hroutit. Raději nedomýšlet. O čem budete s energetickými keťasy jednat, když žádný tarif Vam nepomůže a splátkový kalendář nemá smysl, když budete s dětmi na podpoře. Že to není možné? Ale je. Židé v předválečném Německu také nevěřili.

D. Hrubý 31.8.2022 11:16

Znárodnění je jen jedna z možností, jak ukrotit neviditelnou ruku ČEZu nebo trhu, chcete-li. Když se podíváte na cenotvorbu, zjistíte, že aby se na tom dalo vydělat, vymyslely se všelijaké položky, které dřív nebyly tak okaté, protože se v tom nějak ztratily. Ten typ položek znáte všichni. ČT tomu říká koncesní poplatky, OSA si vydupala poplatky z prádných médií... Operátoři mají tarify, banky poplatky za třeba přípravu na možný kontokorent. Plyn je v MW, přitom je to kapalina a měrný objem je metr krychlový. Přesto se to přepočítává, i když zdánlivě je to jedno. Tohle by vám došlo nejspíš tehdy, kdybyste u pumpy najednou neplatili za litr, ale za tepelný výkon benzínu. Je top totéž. Dokud nebyly ceny tak drastické, v zásadě to lidi nezajímalo. Stačí, aby byla politická vůle. Chytří lidé neustále hledají způsoby, jak z lidí vytáhnout peníze. Jenže krom toho, že jsou chytří, jsou to i darebáci. To je blbá kombinace. Po nástupu covidu vyletěly ceny roušek. Taková blbost, že jo? S elektřinou je to stejný. Dezinfekční mafie to vyhrotily tak, že Babišovi známí si stěžovali na známý Hamáčka. Byla z toho dokonce vládní krize. Znárodnění ČEZu je cesta, ale kauzalita... US akcionáři ČEZu okamžitě vyvolají tlaky, které se projeví v jiných oblastech. Signál to nemá lehký. Jeho partaj prodala co mohla a mafii v pozadí to tehdy nezajimalo. Ti potřebovali rozkrást a prodat a rychle zbohatnout. Čekat, že se vzepře svým chlebodárcům je naivní. Možná by měla dostat prostor vláda nová. Složená z lidí mimo součané elity. Nazývali by je populisty, nálepkovali... Vydírali... Tam jsme po 30 letech.

L. Novák 31.8.2022 11:05

To už není šílenství, to je energetická a celospolečenská sebevražda

- takový je autorův titulek přímo na jeho blogu https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791180

Kdo je autorem titulku na NP, netuším. :-P

B. Jedlička 31.8.2022 10:24

R^

P. Diviš 31.8.2022 8:52

Rozumím-li správně titulku, autor chce vytvořit monopol, zestátněním výrobce.

Protože ceny sice jsou příšerné, ale mohou za to drahé a nedostatkové suroviny (plyn), zelené bláznění s zavíráním stabilních zdrojů, nesmyslné "odpustky" i další bruselní blázniviny, ne však monopoly, ty by byly teprve vytvořeny státními zásahy.

Nebo má u celkem rozumného článku špatný titulek.

A. Stárek 31.8.2022 7:33

Výborně! Myslím si přesně totéž. Je potřeba odmítnout a přestat se řídit pravidly, které takhle zcela nesmyslně určují cenu elektřiny.

M. Pecina 31.8.2022 7:30

Jediné řešení je z tohoto nesmyslu vystoupit. Předně z tohoto pošahaného trhu s elektřinou. A když ani to nepomůže, tak pápá EU.

R. Langer 31.8.2022 7:27

Prostě je to v Bruseli! ;-€

J. Hotzký 31.8.2022 7:12

Zcela souhlasím. Našim výrobcům hrozí krachy a propouštění.

I. Koubová 31.8.2022 6:02

R^