25.4.2024 | Svátek má Marek


BIG Expert – zahraniční trhy

9.6.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 5. 6. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf09

Názory experta:
Jan Němeček, BH Securities

Sliby, chyby. A co by bylo s pražskou burzou bez akcií ČEZ?
Příští týden nás čeká zasedání FEDu, který už sazby nezvýší. Anebo zvýší? Kanaďané do toho totiž včera řízli a mají nejvyšší sazby za 22 let. Tento neočekávaný počin mírně znejistil trhy a přidal nejednu vrásku na čela mnohých akciových investorů.

Výkonnostní nůžky jsou mezi Dow Jones indexem a technologickým Nasdaqem hrozivě rozevřené. Kdo si totiž nekoupil akcie, které nemají v názvu nebo předmětu podnikání slovní spojení „umělá inteligence“, tak ten je investičně úplně mimo a v podstatě na trhu nemá co dělat. Dle mého názoru se jedná o menší akciovou bublinku, a bude následovat přiblížení k Indexu Dow Jones.

A mezitím se nad českou burzou slétají supi. Hlavně tedy nad ČEZem. V médiích bylo několikrát slyšet, že vyšťouchnutí minoritních akcionářů bude stát jenom 200 mld. Což je prý vlastně v pohodě. Také jsem v poslední době zaregistroval z řady politiků a ekonomů několikrát spojení „pražská burza“ to a „pražská burza“ tamto a jak na to vytěsnění asi zareaguje. A buďme k sobě upřímní. Za 30 let udělali politici pro rozvoj kapitálového trhu v Praze velké …málo. V předvolební kampaních ale zaznívalo něco jiného, padala slova jako „rozvoj“ atd. Když ptáčka lapají…

Ale nechci být negativní. Pořád se dají u nás najít zajímavé akcie a od září přejde trh Start na kontinuální režim, což považuji za velký krok vpřed.

Libor Stoklásek – AlgoImperial
Jan Němeček – BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci – Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka – Kurzy.cz
Aleš Charvát – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.