Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

17.3.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 13. 3. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf_17

Názory experta:
Libor Stoklásek, Algoimperial
Volatilita roste, centrální banky stojí na rozcestí

Švýcarský banka Credit Suisse Group AS, která se ocitla v krizi, ve čtvrtek brzy ráno oznámila, že využije opci na půjčku až 50 mld. švýcarských franků (tedy přibližně 53,68 mld. USD) od Švýcarské národní banky v rámci dvou úvěrových rámců na posílení likvidity. Akciové trhy také ve čtvrtek čekalo zasedání ECB a obchodníci si nadále lámou hlavu, jak se zachová na svém příštím zasedání americký FED.

Švýcarská banka uvedla, že opce bude zahrnovat úvěry na preventivní posílení likvidity. Zástupci banky se rovněž nechali slyšet, že zahájí nabídku na odkup dluhových cenných papírů denominovaných v dolarech až do výše 2,5 mld. USD a samostatnou nabídku na odkup dluhových cenných papírů denominovaných v eurech až do výše 500 mil. EUR.

Tento krok přichází poté, co se akcie banky ve středu propadly na rekordní minimum, protože její hlavní investor, Saudi National Bank, uvedl, že není schopen poskytnout věřiteli další finanční prostředky. Tato opatření jsou důkazem rozhodných kroků k posílení Credit Suisse v rámci pokračující strategické transformace, jejímž cílem je přinášet hodnotu našim klientům a dalším zainteresovaným stranám,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Credit Suisse Ulrich Koerner.

Podporu věřiteli ve středu však přislíbila Švýcarská národní banka. Credit Suisse čelí zvýšené kontrole poté, co upozornila na podstatné nedostatky ve svých vnitřních kontrolách finančního výkaznictví. Stalo se tak rovněž poté, co banka v posledních letech zaznamenala řadu skandálů, včetně obvinění z podnikové špionáže, praní špinavých peněz a vystavení se skandálu Archegos. Banka nyní provádí restrukturalizační opatření s cílem vytvořit jednodušší a cílenější bankovní instituci. Zpráva o větší likviditě pomohla jen částečně zmírnit některé obavy z hrozící bankovní krize.

Šéf Saudi National Bank Ammer Al Khudairy se na aktuální dění kolem Credit Suisse dívá roztržitě. Podle něj jde o čistou paniku, která zatím není nijak oprávněná. Khudairy dále poznamenal, že aktuální dění kolem kolapsu amerických bank v čele s SVB je značně odlišné od poslední finanční krize. Kroky amerických regulátorů ve směru ujištění ochrany vkladů by měla zastavit možnost dalšího šíření problémů.

Trhy zůstávají velmi volatilním módu a připravují se na dnešní zasedání ECB a blížící se jednání americké centrální banky. Snad ještě před týdnem nikdo nepochyboval o tom, že ECB na čtvrtečním zasedání zvýší sazby o 50 bazických bodů. Prezidentka Lagardeová to vzhledem k inflačním tlakům označila na poslední tiskové konferenci za velmi pravděpodobný krok. Nicméně po pádu americké Silicon Valley Bank se nervozita přesunula i na evropské bankovní trhy. Problémy Credit Suisse představují pro Evropskou centrální banku velmi horké akutní dilema. ECB již dříve signalizovala záměr zvýšit své klíčové sazby o 50 bazických bodů a na dalších zasedáních je dále zvyšovat. Přinejmenším druhá polovina tohoto výroku se nyní zdá být sporná. Velkou otázkou nyní je, zda ECB bude pokračovat podle plánu, nebo své utahování měnové politiky přibrzdí, aby nechala odeznít současnou volatilitu, nebo zda se vydá směrem mezi těmito dvěma možnostmi se zvýšením o 25 bazických bodů.

ECB se tedy může zdát lehce v úzkých – na jedné straně se inflace stále pohybuje vysoko nad jejím dvouprocentním cílem a podle jejích nových prognóz to tak zůstane ještě dva roky. Na druhé straně si představitelé banky budou bolestně uvědomovat svou chybu, když se do finanční krize v roce 2008 pustili se zvyšováním úrokových sazeb, čímž ji ještě zhoršili.

Libor Stoklásek – AlgoImperial
Jan Němeček – BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci – Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka – Kurzy.cz
Aleš Charvát – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.



zpět na článek