Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

3.3.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 27. 2. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

cyr

Názory experta:
Leoš Strnad, CYRRUS

Umělá inteligence není jen další buzzword
Akcie technologických firem se přes nedávné zotavení stále nacházejí desítky procent pod svými historickými maximy. Gravitaci úrokových sazeb zkrátka nedokázaly vzdorovat ani „nepotopitelné“ firmy z Big-Tech jako je třeba Apple, Amazon, Microsoft či Google.

cyr

Špatný rok měly i „čipové“ akcie typu AMD, Nvidia nebo Micron. Akcie kromě růstu sazeb potápěla i nižší poptávka spotřebitelů po nových počítačích.

cyr

Nyní se zdá, že těmto firmám svítá naděje na nový investiční příběh. Tím by mohla být umělá inteligence a s ní spojená vyšší poptávka po cloudu i velmi výkonných čipech.

Podle jedné z definic je umělá inteligence „schopnost strojů napodobovat lidské schopnosti jako je uvažování, učení se, plánování nebo kreativita.“ Umí také řešit problémy a dosahovat určitých cílů.

Samořiditelné vozy nebo algoritmy sociálních sítí již pár let známe. Příchod ChatGPT však dal konceptu umělé inteligence mnohem konkrétnější rozměry. Ano ten ChatGPT, o kterém i Elon Musk prohlásil, že je tak dobrý, až z toho mrazí.

cyr

Microsoft ani ne před měsícem vybavil touto technologií svůj málo známý vyhledavač Bing. CEO firmy to komentoval slovy, že jde o „nové paradigma“ celého internetového vyhledávání.

Microsoft si bude chtít ukousnout větší kus koláče, který v současnosti na poli vyhledávání patří z 90 % Googlu. Microsoft měl v roce 2022 příjem z digitální reklamy 18 mld USD, zatímco Google měl jen za poslední kvartál příjem 59 mld USD.

Hozenou rukavici postupně zvedají další firmy. Bariéry pro vstup nových hráčů nejsou velké, proto lze brzy čekat explozi startupů se zaměřením na umělou inteligenci.

Na závěr – s ChatGPT si může popovídat nebo jej využít ke své práci každý. Sám autor tohoto článku jej nejednou zkoušel, s podobnými pocity, jaké vyjádřil Elon Musk. Umělá inteligence mnoha lidem výrazně zjednoduší práci. To se o mnoha jiných technologických projektech z éry levných peněz říci nedá.

Libor Stoklásek – AlgoImperial
Jan Němeček – BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci – Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka – Kurzy.cz
Aleš Charvát – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.



zpět na článek