25.4.2024 | Svátek má Marek


BIG Expert – zahraniční trhy

13.1.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 9. 1. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

Názory experta:
Libor Stoklásek, Algoimperial

Banky zahajují výsledkovou sezónu, trhy čekají na inflační data

Tento týden začíná výsledková sezóna společností z indexu S&P 500 za čtvrté čtvrtletí, přičemž podle údajů IBES společnosti Refinitiv se počítá s tím, že celkové zisky firem meziročně poklesly. Největší americké banky, včetně JPMorgan Chase, Wells Fargo a Citigroup zahajují výsledkovou sezónu koncem tohoto týdne. Dnešní zpráva o americké inflaci určí sentiment pro obchodování druhé poloviny ledna.

Očekává se, že banky vykáží nižší čtvrtletní zisky, protože se zvyšuje riziko recese v důsledku zpřísňování měnové politiky. Odborníci připisují očekávaný pokles zisků řadě faktorů, včetně pokračujícího napětí ohledně vývoje inflace, zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem a celkové ekonomické nejistoty ohledně stále dokola omílané recese. K poklesu zisků měly přispět i volatilní podmínky na akciových trzích během posledních měsíců minulého roku.

Americké akciové trhy ve středu prudce vzrostly, přičemž indexy S&P 500 a Nasdaq posílily o více než 1 %. Trhy hnal výše optimismus před dnešní zprávou o inflaci, která by mohla dát Federálnímu rezervnímu systému prostor k přenastavení agresivního zvyšování úrokových sazeb.

Očekávaná zpráva, která má být zveřejněna před otevřením americké seance, podle odhadů ekonomů ukáže, že spotřebitelské ceny v USA v prosinci meziročně vzrostly o 6,5 %, což je mírnější růst než v listopadu, kdy činil 7,1 %. Inflace, která měří tempo růstu cen zboží a služeb, je klíčovým ukazatelem zdraví ekonomiky. Podle banky Wells Faro inflace za měsíc prosinec by měla vykazovat další známky zmírnění a do konce roku by mohla klesnout na 2,2 %, což by pomohlo akciím ve druhé polovině roku výrazně posílit.

Zatímco trh očekává značný meziroční pokles indexu spotřebitelských cen od listopadového do prosincového údaje, analýza banky naznačuje, že inflace do konce letošního roku klesne na 2,2 %, uvedla ve středu před prosincovou zprávou o inflaci banka Wells Fargo ve své poznámce. Odvážný odhad inflace vyvolal na Wall Street určité pozdvižení, protože inflace by se podle prognózy měla v prosinci ochladit na pouhých 6,5 %, což je stále ještě poněkud daleko od odhadu Wells Fargo. Zdá se však, že Wells Fargo má na své straně historii. Za posledních osm hospodářských cyklů - až do přelomu let 1969 a 1970 - činil průměrný pokles tempa inflace 70 %, uvedla banka.

Naděje, že by FED mohl brzy zmírnit své agresivní zpřísňování poté, co v roce 2022 sedmkrát zvýšil sazbu federálních fondů, podpořila trh v posledních několika seancích, i když komentáře některých představitelů centrální banky pomohly názoru, že předseda Jerome Powell musí zůstat ostražitý při dalším zvyšování sazeb a nepřestřelit úrokový strop.

Naopak investoři spíše předpokládají, že jsme blíže konce výprodejů a i představitelé prestižních amerických bank zmiňují, že kdykoli máte za sebou rok poklesu, není mnohokrát překvapivé, že na začátku nového roku dojde k opětovnému silnému růstu. Očekává se, že FOMC s 75% pravděpodobností v únoru zvýší základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů.

Vzhledem k tomu, že Fed je odhodlán potlačit prudce rostoucí inflaci, bude očekávání výrazného poklesu inflace pravděpodobně hrát hlavní roli při podpoře rizikových aktiv. Zveřejnění údajů o inflaci je proto pozorně sledováno investory, ekonomy i pozorovateli trhu. Tento měsíc se trhy na údaje o inflaci obzvláště soustředí, protože jsou klíčovým prvkem při určování dalšího směru měnové politiky.

Libor Stoklásek - AlgoImperial
Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler - CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.