18.4.2024 | Svátek má Valérie


BIG Expert – zahraniční trhy

6.1.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 2. 1. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf06

Názory experta:
Jan Berka, Roklen Holding

Trhy by si měly sundat růžové inflační brýle
Začalo to ve Spojených státech, dnes to samé vidíme v Evropě. Trhy si nasadily růžové inflační brýle. I přesto, že celková inflace klesá, jádrová se k poklesu zatím nemá. A to platí na obou stranách Atlantiku. O to horší by mohlo být probuzení, jakmile nedojde na všechny spekulace o tom, která centrální banka už letos sníží úrokové sazby.

Americká inflace má svůj vrchol za sebou. Tržní doping v podobě zrychlení poklesu inflace přišel v říjnu a v listopadu, kdy se trhy naladily na vlnu „to nejhorší máme za sebou, bude jen líp“. Projevilo se to nejen na akciích, ale především na výnosech dluhopisů. Přidáme-li k tomu slabší dolar, vzniká pro Fed nežádoucí kombinace uvolnění podmínek financování. Jakmile si uvědomíme, že jádrová inflace měřená jádrovým indexem výdajů na osobní spotřebu, s důrazem na ceny služeb, zůstává poblíž pěti procent, nemůžeme se ubránit dojmu, že trhy jsou až hrůzu vpředhledící, navíc na základě ne zrovna pevných základů.

Fed dává jasně najevo, že o snížení sazeb v letošním roce nemůže být řeč. Z eurodolarových futures i přesto vidíme výhled snížení úroků ve druhé polovině roku, které by mělo být vyšší než 25 bodů. Dostáváme se tak do situace, kdy trhy, možná naladěny i na výhled hlubší americké recese, sází na nižší sazby, což přispívá k dalšímu uvolnění podmínek financování. Ty pak působí na samotný Fed, který je s ohledem na riziko obnovy růstu inflace nucen nejenže dále zvyšovat sazby, byť pomalejším tempem, ale zároveň tento scénář zvyšuje pravděpodobnost potenciálně vyššího vrcholu sazeb, které se na vyšších úrovní ustálí po mnohem delší dobu.

V Evropě se sázky na letošní snížení sazeb zatím neobjevily. ECB, která v prosinci nasadila ultra jestřábí tón, se povedlo posunout tržní výhled vrcholu sazeb na tři a půl procenta. Předběžné odhady inflace za prosinec se ale na trhu projevily úplně stejně, jako když tempo růstu cen citelně kleslo ve Spojených státech. Německá inflace poklesla, šlo však primárně o umělý posun z titulu započítání vládních opatření. Nad očekávání větší pokles jsme poté viděli i ve Francii či Itálii.

Vše naznačuje tomu, že by evropská inflace mohla v prosinci klesnout nad očekávání více. Nejcitlivější reakci na to jsme tento týden opět viděli na dluhopisech. Například u desetiletého německého klesl výnos za posledních pět dnů o bezmála třicet bodů. U dvouletého, což je střední splatnost nejvíce reflektující výhled sazeb ve střednědobém rámci, jsme viděli pokles o bezmála dvacet bodů. To je s ohledem na jestřábí ECB a úrovně inflace, především té jádrové, u které tlaky na pokles doposud nepozorujeme, citelný posun.

Sázky na dluhopisy jsou jedny z nejskloňovanějších. Když k tomu přidáme snahu načasovat trh na přesný začátek očekávané dluhopisové rally, rýsuje se nám nebezpečná situace, která by mohla skončit nepříjemným překvapením. Jakmile Fed a ECB neuvidí dostatečně silné důkazy o tom, že klesá nejen celková, ale především jádrová inflace, „all-in“ na bondy považujeme za velmi nebezpečnou sázku s vysokým rizikem možných dalších výprodejů, a tedy i ztrát. A toto riziko podle nás potrvá minimálně po celé první čtvrtletí letošního roku.

Libor Stoklásek - AlgoImperial
Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler - CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.