23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


BIG Expert – zahraniční trhy

16.12.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 12. 12. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf_16

Názory experta:
Jiří Zendulka, Kurzy.cz

Rok 2022 přinesl splasknutí bubliny na řadě aktiv

Zatímco v roce 2020 jsme po mnoha letech díky covidu byli na akciových trzích svědky extrémního propadu s následným optimistickým nádechem, loňský rok pak vlastně přinesl pokračování až bezbřehého optimismu. A to přestože řada indikátorů ukazovala, že vše není zdaleka zalito sluncem. Před necelým rokem jsem při hodnocení roku 2021 predikoval, že se letos dočkáme jestřábích kroků centrálních bank a v návaznosti rotaci aktiv.

Růst úrokových sazeb skutečně na přesuny zapůsobil. Nutno říci, že letošní dění na finančních trzích rozhodně také ovlivnily „nečekané“ rozpínající se snahy Ruska a proti nim boj většiny světa, což každopádně přineslo na trhu nevídané komoditní a energetické vlivy. Různorodě se to projevilo na byznysu firem. A přestože poměrně velká část hospodářsky stále směřovala výše, investoři začali střízlivět. Teprve letos došlo k probuzení, které šlo u řady titulů dokonce srovnávat se splasknutím dot-com bubliny z roku 2000.

Na trhu totiž letos nejprve ještě převládal hlad po mladých společnostech, u nichž se až neskutečně hledělo na světlé zítřky. Firmy, které mnohdy ještě ani nevykazovaly příjmy, začaly být astronomicky oceňovány. A to přestože na trhu šlo vlastně spatřovat podstatně reálněji oceněnou konkurenci. V tomto ohledu je snad nejmarkantnějším příkladem automobilový sektor.

Odstartovaná transformace na elektromobilismus vyvolala investiční ofenzívu na firmy orientované pouze tímto směrem. Mnohdy ovlivněna úspěšným příběhem společnosti Tesla, která za uplynulou dekádu přinesla akcionářům nevídané zisky. Nicméně i zde se začalo ukazovat, že vše neroste do nebe a firma by měla být oceňována také v kontextu zisků konkurence. Akcie Tesla tak od maxim ztratily již přes 60 %, nicméně splasknutí bubliny lze vlastně vidět především u jejich konkurentů. Především v kontextu byznysu těchto firem, přestože hospodářsky mnohdy ani příliš nezaostávaly za svými růstovými plány.

Nejprve možno zmínit „čínskou Teslu“, společnost NIO. Tu trh před rokem oceňoval na více než 60 mld. USD. Tehdy srovnatelně například coby Ford, přestože se měsíční produkce vozů pohybovala v řádech jen tisíců vozů a dosud se nijak markantně nezvýšila. Trh už však firmu aktuálně oceňuje jen na třetinu, když navíc přitom její akcie mají za sebou od říjnových minim více než 40% nárůst. Pokud zůstaneme ještě v Číně, například hodnota konkurenční Xpeng před měsícem spadla i pod 6 mld. USD, přestože před 2 lety trh firmu oceňoval na více než desetinásobek. Ještě letos v březnu si ji investoři cenili na téměř 40 mld. USD.

Splasknutí bubliny možno zmínit ale i na amerických elektro automobilkách. A to nejen na společnosti Nikola, kde investory klamal zakladatel a dřívější šéf firmy, za což byl odsouzen. Z ocenění až takřka 29 mld. USD na jaře 2020 je aktuálně jen necelá miliarda dolarů. Z kraje letošního roku se dokonce až na 75 mld. USD vyšplhalo ocenění společnosti Lucid, která chce svými luxusními vozy konkurovat Tesle. V současnosti „stojí“ sotva 13 mld. USD. Z mediálně dále známých je na trhu nejmladší Rivian. O jejich nijak extrémně velkých růstových plánech bylo veřejně známo již loni při IPO. Přesto pár dní po vstupu na trh byli investoři ochotni ocenit firmu, která v tu dobu měla takřka nulové příjmy, i na více než 140 mld. USD. Současnost? Sotva 23 mld. USD.

Nahlédnout lze v segmentu i do Evropy. Sono Group, která se od zmiňované konkurence odlišuje zaimplementováním solárních článků do karosérie elektromobilů, má v současnosti hodnotu již jen 80 mil. USD. Loni v listopadu po debutu na trhu ji přitom investoři neváhali ocenit i na více než 3 mld. USD!

Že akcie nesměřují jen na sever, resp. že tento trend je v čase vždy nutno potvrdit generovanými firemními zisky, možno zmínit i u velkých známých jmen. Obecně, kupovat akcii za 30násobek ročního zisku vlastně příliš smyslu nedává, resp. snad jen právě ve vidině růstu byznysu/ziskovosti. Jenže u Facebooku došlo v tomto směru ke zlomu, akcie Meta Platforms tak změnily trend. Loni dolarově i více než biliónová společnost, měla před měsícem již hodnotu zhruba jen čtvrtinovou.

„Zásah“ však letos dostaly také společnosti, které fyzicky něco produkují. Covidem narušené dodavatelsko- odběratelské vztahy se do úplného normálu často nenavrátily. Navíc v kontextu nastupující recese a tedy již mnohdy se snižující spotřebitelské poptávky, začal být byznys firem negativně ovlivňován. Závěrem bych vypíchl polovodičový sektor. Výrazně kurzově totiž ztratily akcie gigantů jako například Intel, Qualcomm či Western Digital. Zkrátka zlevnění celé řady titulů otevírá šance inkasovat v roce 2023 naopak solidní zisky.

Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Libor Stoklásek – Imperial Finance
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.