Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

4.11.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 31. 10. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

cc

Názory experta:
Leoš Strnad, CYRRUS

Naděje, zklamání a opět naděje.
Měsíc říjen je již minulostí a do statistik se zapíše zelenou barvou. Blue-chipsový index Dow Jones si nárůstem o 14 % připsal nejlepší měsíc od roku 1976. Je příznačné, že v pondělí na Halloween se poblíž svých maxim obchodovaly akcie výrobce sladkostí Hershey. Nasdaq si v říjnu polepšil o 4 % a širší index S&P pak o 8 %. Navzdory tomu zůstávají oba indexy v medvědím teritoriu.

Leitmotivem tohoto týdne bylo zasedání americké centrální banky. Americké akcie zakončily volatilní středeční seanci výrazným poklesem (S&P -2,5 %, Nadaq -3,36 %). Fed oznámil čtvrtý skok v růstu sazeb (“jumbo hike“) za sebou. Naznačil sice možné zpomalení tempa na příštím zasedáním, ale holubičí pasáž byla vyvážena prohlášením z jestřábího ranku. Fed považuje za „velmi předčasné“ vyhlížení konce růstového cyklu sazeb a naznačil, že konečná výše sazeb může být vyšší.

Do toho řada velkých hráčů jako Amazon, Microsoft, Alphabet nebo Meta reportovala výsledky pod odhady. Výsledný mix tak není nijak příznivý. Navzdory tomu nepředpokládám, že sázky na brzký obrat (Fed Pivot) na trhu ustanou. Zdrojem optimismu bude fakt, že s každým zvednutím sazeb se přibližuje toužebně očekávané snížení inflace a ochlazení ekonomiky.

Může nás navzdory všemu potkat další růstová rally? Ano. Cena akcie se totiž odvíjí od budoucích očekávání. Divergence mezi akciemi a reálnou ekonomikou tak může mít racionální jádro. Právě toho si všímá analýza od JPMorgan. Akcie (přerušovaná čára) mají tendenci po dosažení dna růst dříve, než se fundamenty v ekonomice otočí k lepšímu.

cc

Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler – CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Libor Stoklásek – Imperial Finance
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.



zpět na článek