Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

21.10.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 17. 10. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

gfr21

Názory experta:
Jan Němeček, BH Securities

Zmatky politiků rozhýbaly burzu
Zásada číslo 2: Vnést mezi akcionáře zmatek. Na začátek jsem si dovolil parafrázovat jednu hlášku z filmu Rozpuštěný a vypuštěný. Ke středečním událostem na akciích ČEZ se to ale náramně hodí. Politici totiž včera opět tancovali jako slon mezi vázami z čínského porcelánu a nejednu vázu přitom rozšlápli. O sektorové dani jako takové je více méně rozhodnuto. Banky to z mého pohledu trochu štípne. Trochu klepne přes prsty - ale ČEZu sektorová daň ufikne 8 prstů na tři roky a pak mu možná za tři roky dorostou zpět.

Politici totiž vymysleli, že by se teda měl zdanit i zisk ČEZu za letošek, tedy za rok 2022. Akcie na to reagovaly samozřejmě prudkým propadem. Později ministr financí upravil vyjádření Jurečky a Richterové tak, že vláda z bezpečnostních (právních) důvodů nechá sektorovou daň platit v původním termínu, tedy od 2023 do 2025. Akcie tak vrátily část ztrát zpět. Ale zase se potvrdilo, že kdyby politici občas raději mlčeli…

Z pohledu technické analýzy to nevypadá pro akcie ČEZu moc růžově. Od červnových maxim spadnul o hrozivých 40 % a jsme na cenách z prosince 2021. Ke včerejšku je 224 Kč od 200denního klouzavého průměru. Korekce k akciím samozřejmě patří, žádná akcie neroste nepřetržitě do nebe. Trochu se ale obávám, že sektorová daň udělá z akcií ČEZu na tři roky nezajímavý dluhopis, který bude víceméně přešlapovat na místě a navíc odejde na dlouhou dobu spousta velkých hráčů. I vzhledem k politickému riziku.

Doufejme, že politici budou ovlivňovat obchodování s akciemi stále méně a méně. Možná by se mohli přiučit od paní Pelosi z USA a dělat si vše potichoučku a na první pohled mimo záři reflektorů. Osobně bych byl moc rád, kdyby přišla ze strany politiků podpora, osvěta obchodování s akciemi. Teď to vypadá, že ten kdo drží akcie (konkrétně ČEZ) je roven pedofilu, který navrch vykradl domov důchodců (nadsázka).



zpět na článek