20.4.2024 | Svátek má Marcela


BIG Expert – zahraniční trhy

16.9.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 12. 9. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf16

Názory experta:

Jan Němeček BH Securities

Inflace nepouští akcie výše

Inflační tlaky nepřestávají děsit akciové investory, srpnová zpráva o inflaci v USA byla totiž vyšší, než trh očekával. Index spotřebitelských cen za srpen ukázal, že inflace se oproti červenci zvýšila o 0,1 % navzdory poklesu ceny benzinu. Meziročně se inflace zvýšila o 8,3 %, přičemž očekávání byla na 8,1 %. A to poslalo akciové trhy hluboko do mínusu. Výprodej zasáhl zejména technologické akcie, když například Apple Inc. klesl o téměř 6 % a Microsoft Corp. o více než 5 %.

Rostoucí inflace vytváří tlak na FED, který dle odhadu peněžního trhu zvýší sazby o 75 bazických bodů (90% pravděpodobnost). FED je odhodlán inflaci zarazit i za cenu, že ekonomiku dostane do recese. Zmíněný pád akcií přišel po částečném zotavení trhu, avšak nyní se hladina 200denního klouzavého průměru opět vzdálila. Od začátku roku je například technologický index Nasdaq ve ztrátě 25 %.

Pražská burza je na tom také bídně. Od začátku roku ztrácí (bez dividend) index pražské burzy PX 13 %. Pod tlakem jsou hlavně banky, akcie Komerční banky obzvláště. I když se jejím akciím od 8. 9. do 14. 9. podařil mimořádný kousek, když získaly 17 %. Uvidíme, zda se českému akciovému minitrhu bude dařit i po zveřejnění konkrétní výše sektorových daní.

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.