Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

2.9.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 29. 8. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

big

Názory experta:

Libor Stoklásek, Imperial Finance

Powell u kormidla aneb nervozita a ztráta optimismu

Zámořské akciové trhy zakončily osmý letošní měsíc čtyřdenním poklesem v řadě, čímž zaznamenaly nejslabší srpnový výkon za posledních sedm let. Po pátečním vystoupení Jerome Powella nadále přetrvávají obavy z agresivního tempa zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému Spojených států.

K prodejnímu tlaku přispěly také výprodeje technologických titulů a to zejména v sektoru výrobců čipů po slabých výhledech společností Seagate a Hewlett-Packard. Všechny tři hlavní americké benchmarky utrpěly v srpnu největší měsíční pokles od roku 2015. V polovině srpna dosáhl hlavní americký index S&P 500 čtyřměsíčního maxima, v posledních týdnech však klopýtl a během středečního závěru zapsal souhrnný letošní pokles o více než 17 % a propadl se pod několik ostře sledovaných technických podpor.

Prodejní tlak zrychluje po pátečních jestřábích poznámkách předsedy americké centrální banky Jerome Powella o udržení kormidla přísné měnové politiky. Powell velmi rázně zmařil naděje na mírnější tempo zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech a podle analytiků jde nyní FEDu pouze o to, aby se snížila inflace růstem sazeb. Vše ostatní bude akomodativně určeno z vývoje makrodat.

Mezi investory převládá obava, že dosavadní krátká růstová rally byla pouze součástí medvědího trendu. Vzhledem k výhledům ohledně recese není vyloučeno, že podzim letošního roku bude spíše strastiplnou cestou, než klasickou podzimovou euforií. Prezidentka Clevelandské Federální rezervní banky Loretta Mesterová ve středu uvedla, že centrální banka bude muset do začátku příštího roku zvýšit úrokové sazby mírně nad 4 % a držet je na této úrovni, aby se inflace vrátila zpět k cíli centrální banky. Rizika recese podle představitelů FEDu časem pominou.

Za měsíc srpne průmyslový index Dow Jones klesl o 4,06 %, nejširší americký index S&P 500 ztratil 4,24 % a technologický Nasdaq propadl o 4,64 %. K nervozitě investorů se přidává i to, že akcie míří v září do historicky slabého období. Září je obvykle nejhorším měsícem v roce - je to jediný měsíc v roce, kdy trhy prokazatelně častěji klesly, než rostly.

Data z amerického trhu práce ukázala, že soukromé mzdy ADP se v srpnu zvýšily o 132 tis. pracovních míst, což podle průzkumů zaostávalo za prognózou ve výši 288 tis. Údaje o pracovních místech z ministerstva práce budou k dispozici během páteční obchodní seance a očekává se, že minulý měsíc vzrostly mzdy mimo zemědělství o 300 tis. poté, co v červenci zaznamenaly nárůst o 528 tis. Čtvrteční počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti poklesl na 232 tis. ve srovnání s 243 tis. z minulého týdne. Další případné silné výsledky pravděpodobně upevní očekávání, že FED bude pokračovat ve zvyšování sazeb po třech přímých zvýšeních o 75 bazických bodů.

big

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.



zpět na článek