19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

12.8.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 8. 8. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

graf12a

Názory experta:

Jan Němeček, BH Securities

České banky pod palbou

Včerejší údaje Indexu spotřebitelských cen v USA naznačil, že bychom mohli mít inflační vrchol za sebou. Za červenec ceny rostly o 8,5 % proti červnovému růstu 9,1 %. Trhy reagovaly prudkým růstem růstových sektorů, včetně technologií. Nadšení většiny analytiků mírní však někteří jiní, kteří tvrdí, že inflace ještě neřekla poslední slovo a očekávají, že ropa půjde ještě na vyšší hodnoty a to požene inflaci opět nahoru. Dnešní futures ale naznačují, že bychom mohli mít před sebou další pozitivní den. Od červnových minim přidal S&P 500 přes 15 % a přibližujeme se tak ke 200dennímu klouzavému průměru který je nyní na hodnotě 4332,17b.

Na CZ isinech leží deka v podobě sektorové… pardon, válečné daně. Pojem sektorová daň se prý nemá používat. Zahraničním (velkým) investorům je to ale jedno, jak se ta daň jmenuje. V posledních dnech je zejména na akciích Komerční banky velký souboj mezi prodejci a kupci. Prodejce zatím vyhrává. Těžko říci, kdy skončí. Ale pokud prodeje urychlí a nebude mít adekvátní protistranu, tak se akcie Komerční banky mohou dostat na daleko nižší hodnoty. Od začátku roku KB ztratila 32 %, přičemž kurzovou ztrátu kompenzuje výplata dividendy. Návrat ke 200dennímu průměru bude zřejmě hodně dlouhý. Ten se nachází až na velmi vzdálených 817,8b.

Celkově na tom ale český PX index není od začátku roku zase tak špatně. Pokud započítáme dividendy, tak je od začátku roku 8 % ve ztrátě. Je to zejména díky akciím ČEZ, které před pár dny představil vynikající výsledky a ještě zvednul výhled na tržby i zisk.

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.