19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG Expert – zahraniční trhy

13.5.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 9. 5. 2022.

Názory experta:

Jan Berka, Roklen Holding

Když se mění guvernér. Oslabení koruny donutilo ČNB k intervenci

Koruna se v posledních dnech vezla na vlně změn v České národní bance. První etapa oslabení přišla v závěru minulého týdne, kdy se objevila spekulace o příštím guvernérovi ČNB. Jmenování Aleše Michla do čela bankovní rady pak kurz připravilo o dalších více než čtyřicet haléřů. To lze spojit primárně s vyšší nejistotou. Na oslabení nakonec centrální banka zareagovala mimořádnou intervencí.

Hrubý „účet“ nového vedení centrální banky se až do zásahu na devizovém trhu vyšplhal na zhruba 90 haléřů během necelých sedmi dní. Středeční oslabení kurzu o více než procento a půl potvrdilo, že jistá část trhu se jmenováním Aleše Michla na post guvernéra ČNB plně nepočítala. Zvýšená nejistota spojená patrně se zahraničními korunovými obchodníky, kteří Aleše Michla tolik neznají, se tak projevila v posunu kurzu na nejslabší hodnoty od začátku března.

Celkové oslabení o bezmála čtyři procenta v tak krátké době jde proti trendu krocení inflace. Bankovní rada se proto na čtvrtečním mimořádném měnovém zasedání rozhodla zahájit intervence na devizovém trhu. Cílem je dle vyjádření banky nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu v situaci vysoké inflace, což ponechává prostor pro případné další zásahy. Letos poprvé ČNB intervenovala na začátku března v souvislosti s oslabením koruny v reakci na válku na Ukrajině. Dle dat centrální banky šlo o zásah v objemu 134 milionů euro. Tehdy, stejně jako včera, ČNB oznámila pozastavení odprodeje výnosů z devizových rezerv.

Samotné Michlovo jmenování nemusí být nutným holubičím obratem, kterého se korunoví obchodníci evidentně obávají. S nadsázkou můžeme říci, že osud domácích úrokových sazeb má v rukou prezident Zeman. Ten musí rozhodnout o tom, zda prodlouží mandát viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendy, kteří od loňského června hlasovali vždy pro vyšší sazby.

Oběma centrálním bankéřům končí první mandát v polovině roku. Pokud nebude prodloužen a Zeman se rozhodne obměnit radu a dá prostor pro výběr nových členů Aleši Michlovi, proces zvyšování úrokových sazeb v silně proinflačním prostředí by se mohl zastavit. Jednat by se však mělo o druhou polovinu letošního roku, kdy by sazby a stejně tak inflace měly mít dle aktuální prognózy ČNB svůj vrchol za sebou. Michlem avizovaná stabilita sazeb by tak byla v souladu s výhledem centrální banky. Jenže právě ten se může dále změnit, obzvláště v prostředí, kdy jsou rizika jasně na straně vyšší inflace.

Současné složení bankovní rady ještě jednou rozhodne o sazbách, a to na konci června. Vzhledem k trvajícím inflačním tlakům potvrzeným dubnovou inflací nad 14 % a rostoucím inflačním očekáváním předpokládáme další zvýšení úroků. Jestliže koruna zůstane slabší, než ukazuje prognóza ČNB, a také výsledek květnové inflace opětovně překoná odhad centrální banky, červnový hike by mohl dosáhnout i jednoho procentního bodu.

Tržní sazby na tříměsíčním horizontu počítají s navýšením o téměř 70 bodů. Tento časový rámec zahrnuje červnové i srpnové zasedání. Největší část navýšení, ba spíše celé, by mělo být doručeno v červnu, kdy o sazbách rozhodne rada v současném složení, tedy s jestřábí většinou. Další kroky budou záležet na příchozích datech a na (ne)obměněném složení rady.

Jestliže se bankovní rada dostane do situace holubičí většiny, stabilita úroků bude nejpravděpodobnějším scénářem po většinu druhé poloviny roku - i kdyby inflace dále překonávala výhled centrální banky. Na horizontu devíti měsíců pak tržní výhled pracuje s prvním snížením sazeb o cca 25 bodů. Nadále by se však měly držet nad hranicí 6 %, kam by se měly posunout na přelomu letošní první a druhé poloviny roku.

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.