Neviditelný pes

BIG EXPERT: Zahraniční trhy

2.4.2021

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 29. 3. 2021.

Odhad

Názory experta:

Petr Pelc, CYRRUS

Svět grafických procesorů

Technologický pokrok jde nezadržitelně vpřed. Ani současná ekonomická krize nepřinesla zpomalení dosavadního rostoucího trendu. Právě současná náročná doba všech možných druhů omezení nutí část populace trávit více času ve svých domovech. S tím souvisí i rostoucí zájem o únik z každodenní reality v podobě světa počítačových her. Vývojáři nových herních produktů se předhání ve svých propracovaných simulacích virtuální reality. S tím roste také tlak na stále výkonnější hardware. V oblasti vývojářů a výrobců grafických procesorů dominují tři osvědčené firmy: Advanced Micro Devices (AMD), NVIDIA Corporation a Intel Corporation. Nejmladším z těchto tří hlavních hráčů na poli grafických procesorů je společnost NVIDIA Corporation. Tato společnost se specializuje na výrobu grafických procesorů pro herní a profesionální trh a systémů pro mobilní zařízení a automobilový trh. Aktuálně se zabývá také vývojem 3D čipů, které se široce využívají ve spojitosti s umělou inteligencí.

Grafické procesory společnosti Nvidia jsou také hojně využívány v oblasti kryptoměn, mimo jiné při zpracování transakcí a generování bitcoinů v procesu známém jako „těžba“. Nvidia aktuálně pro těžaře chystá speciální karty s jejich nejvýkonnějším GPU Ampere, 7nm čipem GA100, který byl doposud určený pouze pro servery a sektor HPC. Jedná se o prakticky nejmodernější výstup společnosti Nvidia, který se ani do grafik GeForce (které jsou vyráběné se slabším 8nm procesem Samsungu) nedostal. Nvidia 7nm GPU GA100 se doposud prodává jen jako poměrně drahý výpočetní akcelerátor. Tento model by měl být dvakrát výkonnější proti doteď nejvyššímu modelu CMP 90HX. Čipy CMP (Cryptocurrency Mining Processor) nebudou provádět grafické zpracování. Na rozdíl od grafik GeForce zaměřených na hraní také chybí výstupy pro displeje, což umožňuje lepší proudění vzduchu při těžbě. CMP mají zároveň nižší napětí a frekvenci jádra, což zefektivňuje energetickou účinnost těžby kryptoměny.

Technologie společnosti NVIDIA Corporation hrají svou roli a na poli automotive. NVIDIA DRIVE zahrnuje hardware softwarových komponenty, jenž umožňují palubním systémům kombinovat služby audia, videa, navigace, konektivity a online služby propojených vozidel na bázi umělé inteligence. Nvidia spolupracuje s několika producenty elektromobilů. Technologie s autopilotem Nvidia AGX Xavier je určená pro model elektromobilu Xpeng P7, který je vymezen pro čínský trh. Sportovní sedan Xpeng P7 nabízí propojení nejmodernějších technologií společnosti Xpeng a grafických procesorů společnosti NVIDIA Corporation.

Z investičního hlediska je akcie společnosti NVIDIA Corporation stále velmi atraktivním titulem. V posledních letech akcie Nvidia roste enormním tempem a dostala se prakticky na dvacetinásobek za posledních pět let. Současný trend nasvědčuje pokračování tohoto výrazného růstového trendu.

Jan Němeček - BH Securities
Petr Pelc – CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Libor Stoklásek – Imperial Finance
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.
Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.
 

Petr Pelc


zpět na článek