28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

BANKOVNICTVÍ: Třicet českých národních stříbrných Jiřího Rusnoka

Premiér Jiří Rusnok opakovaně mluví o tom, jak by stál o místo v bankovní radě České národní banky. Co je ale na křesle v centrální bance tak zajímavého, že je kvůli němu jak za příslovečných třicet stříbrných ochotný zahodit svou dlouho a pečlivě budovanou dobrou pověst?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 12.8.2013 14:25

No, neschopnejch náměstků

se posledních tak 7  let vyskytovalo na MF dost. No  a bankovní rada. toť opravdu velký sen, A někdo se holt nedočkal, no jo. Za vším hledej člověka.

K. Luboš 12.8.2013 10:23

Tak to mi hlava nebere!

Prý by NB v zájmu ekonomického růstu měla „zlepšit přístup k úvěrům zejména pro malé a střední podniky.“ Ale proč by si měly podniky půjčovat, když už teď nemají zákazníky. A který blázen si půjčí třeba na rozšíření výroby, když už teď nemůže prodat to, co vyrobí? A když náš systém vybil zákazníky, tak čemu vůbec budou ty „investice s vysokým multiplikačním efektem“

P. Götze 12.8.2013 13:30

Re: Tak to mi hlava nebere!

To se ale bavite uplne o necem jinem. Jedna vec je, ze jako banka projednate s podnikatelem jeho business plan a usoudite, zda mu pujcite. Druha vec je, ze banky jako takove strednim a malym zaviari dvere, aniz by se s nema vubec bavili (ted trochu prehanim). To je neco uplne jineho. kdo je jaky blazena v cem rozjede svuj business, to uz je na kazdem podnikateli, bankovni sektor by to nemel dusit.

M. Starý 12.8.2013 6:58

Proč vláda bude pumpovat peníze do ekonomiky ??

"...jakákoliv vláda bude v příštích letech udržovat schodek veřejných financí okolo tří procent a zvyšovat vládní výdaje, aby pomohla znovu nastartovat zaostávající českou ekonomiku."

Proboha proč? Stát by měl pro chod soukromé ekonomiky udělat dvě věci:

1) Omezit byrokracii - ale to nejde, protože musíme implementovat legislativu EÚ a ta je založená na dotacích, což je synonymum pro přerozdělování [a to bez úředníků (ono ani s nimi) nejde];

2) Vybudovat komunikační infrastrukturu - což, jak ukazuje příklad předražených dálnic a železničních koridorů, bez korupce neumí.

Takže řešíme kvadraturu kruhu. Ale jejím řešením určitě není další přerozdělování a lití peněz do ekonomiky.

K. Frauknecht 12.8.2013 8:29

:-))) dobrýýý

V. Bok 12.8.2013 14:23

Re: Proč vláda bude pumpovat peníze do ekonomiky ??

Aha, no jo, a kolik z HDP dělaj ty dotace, že jsem tak smělej? A kolik z H|DP činí rozpočet EU? Je to víc ja 30%?

J. Vyhnalík 12.8.2013 15:19

Re: Proč vláda bude pumpovat peníze do ekonomiky ??

Záleží na tom, co počítáte a s čím to srovnáváte. Pokud se podíváte na vládní rozpočet ČR (necelých 1 190 mlrd), tak přes 80 % tvoří mandatorní výdaje, tedy výdaje, které vláda povinně platí ze zákona a nemůže je přímo ovlivnit. Vládě na investice a rozvoj republiky zbývá cca 240 mlrd. EUdotace činí ročně až 55 mlrd, tedy EU kontroluje přísun peněz do ČR ve výši 20-25 % prostředků se kterými vláda reálně disponuje. Přitom EU vyžaduje zpravidla minimálně 50% spoluúčast.

Jinými slovy EU ovlivňuje a fakticky řídí 50 % naší národní ekonomické suverenity. Přitom, když se něco nedaří, nadávají všichni na politiky, které vidí, tedy na naše a ne na EU, která je daleko a málokdo o jejím fungování a vedení ví cokoliv bližšího. Přitom ekonomická krize, která dusí naši ekonomiku je celoevropská. Podpora OZE, která zdvojnásobila ceny elektřiny je výmysl EU a EU nám také vnutila závazek OZE podporovat atd. atd.