Neviditelný pes

BANKOVNÍ POPLATKY: Výsledky VI. ročníku ankety

2.3.2011

Bankovní klienti v ČR a na Slovensku rozhodli:

Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu je nejabsurdnější

1. 3. 2011

Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 6. ročník ankety "o nejabsurdnější bankovní poplatek". A opět se anketa konala nejen v České republice, ale i na Slovensku. V 1. ročníku návštěvníci webu zcela suverénně zvolili za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku pak zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Ve 3. ročníku zvítězil poplatek za vedení běžného účtu. Ve 4. ročníku to byl poplatek za nadměrný vklad. A loni v 5. ročníku vyhrál poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet. Pro 6. ročník ankety jsme nezařadili vítěze předchozích pěti ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky. Dále nebyl nominován poplatek za připsání úroku (loni na 2. místě), neboť ho žádná banka nevybírá. Anketa by kromě zjištění postojů bankovních klientů měla do jisté míry vyvinout tlak na banky při změně jejich poplatkové politiky.

Do 30. listopadu 2010 měli šanci ovlivnit strukturu navrhovaných bankovních poplatků návštěvníci webu tím, že nominovali poplatek, který považovali za absurdní.Z těchto nominací jsme sestavili tabulku 15 poplatků, které byly nominovány nejčastěji. Počínaje 1. prosincem 2010 začalo dvoukolové hlasování. V prvním kole, které skončilo 31. ledna a kde hlasovalo 34 670 návštěvníků webu, vybrali bankovní klienti pět nejabsurdnějších poplatků, které získaly největší počet hlasů.

Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu pokračoval v úspěšném tažení z 1. kola hlasování a i ve finálovém kole zvítězil. "Loni vyhrál poplatek za vklad na vlastní účet. Letos hlasující jakoby navázali na loňský ročník a tak vyhrálo zpoplatnění zrcadlově opačné situace - tedy výběr na přepážce z vlastního účtu. Toto osvobození od poplatku nemusí být absolutní, klientům ale vadí, že nemají alespoň jednou v měsíci možnost vybrat si ze svého účtu na pobočce banky zdarma. I přesto, že dnes lze platit platební kartou téměř všude, stejně tak, jako s ní vybírat z bankomatu. Někdy ovšem nastane situace, kdy klient potřebuje vybrat větší částku, nad limit výběru z bankomatu. A pak mu přijde absurdní, platit poplatek za to, že se chce dostat ke svým penězům. Osobně jsem spíše favorizoval poplatek za zjištění zůstatku na účtu přes bankomat. Jde o bezhotovostní operaci. Paradoxní pak je, že je tato operace často dražší, než samotný výběr peněz z bankomatu", říká provozovatel www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher

Z výsledků navíc vyplývá nevídaná konzistence v názorech bankovních klientů, kromě loňského vítěze (poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet), který se letos již nemohl ucházet o hlasy návštěvníků webu a kromě poplatku za připsání úroku, který letos nebyl nominován, protože jej již banky nevybírají, všechny ostatní loňské finálové poplatky se dostaly do finálové pětky i letos.

Výsledky finálového hlasování:

1. Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu

 (5426 hlasů) 29,06%

2. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

 (4 232  hlasů) 22,66%

3. Poplatek za vložení variab. symbolu do příkazu k úhradě

 (3 824 hlasů) 20,48%

4. Poplatek za předčasně splacený úvěr

 (3 033 hlasů) 16,24%

5. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

 (2 157 hlasů) 11,55%

V prvním kole hlasovalo celkem 34 670 lidí. Z ČR přišlo 33 658 hlasů a ze Slovenska jen 1 012 (i přesto je to 2x více než loni). Finálová pětka byla v obou zemích shodná.

Ve finálovém kole se ankety zúčastnilo 18 672 respondentů (z ČR hlasovalo 18 282 lidí, ze Slovenska přišlo pouhých 390 hlasů).

Nicméně hlasy ze Slovenska jsou tentokrát méně relevantní, protože v určitém okamžiku došlo k tomu, že odkaz z partnerského webu (HNonline.sk) směroval přímo na stránky bankovnipoplatky.com, nikoliv přes speciální iframe odkaz, který sbíral hlasy ze Slovenska zvlášť.

Celkem v 6. ročníku hlasovalo 53 342 bankovních klientů.

Všechny tabulky s výsledky najdete na adrese:
http://www.bankovnipoplatky.com/2kolo10nejabsurdnejsi.html

provozovatel www.bankovnipoplatky.com



zpět na článek