Neviditelný pes

BANKOVNÍ POPLATKY: Velký přehled

8.9.2011

Kolik stojí vítězné nejabsurdnější poplatky z jednotlivých ročníků soutěže ve vaší bance?

V průběhu letních měsíců jsme vám na stránkách www.bankovnipoplatky.com přinášeli seriál článků mapující současnou kondici bankovních poplatků, které v soutěži o nejabsurdnější bankovní poplatek hlasující poslali na první místo jednotlivých ročníků. Unikátní výstupy jednotlivých dílů čtenářsky velmi atraktivního seriálu pro vás shrnujeme v tomto souhrnném materiálu.

Klientsky nejpřívětivější vítěz? Fio banka!

Pokud bychom měli vyhlásit banku, která je z pohledu nejabsurdnějších bankovních poplatků ke svým klientům nejpřátelštější, byla by to jednoznačně FIO banka. Ta totiž všechny služby, jejichž zpoplatnění čtenáři našeho serveru pasovali v jednotlivých letech na nejabsurdnější bankovní poplatek, poskytuje svým klientům zdarma, a to včetně nejabsurdnějšího poplatku z ročníku 2010 za výběr hotovosti na přepážce (pokud je tato hotovost nad 1000 Kč).

Slovo "zdarma" hojně nalézáme i u dalších nízkonákladových bank, tedy u ZUNO banky a mBank, avšak ty na svých obchodních místech neposkytují hotovostí transakce, jejichž zpoplatnění je mezi bankovními klienty, a speciálně mezi čtenáři našeho serveru, velmi "oblíbené".

Zajímavé jsou však i výsledky ostatních bank. Některé banky, které mají obecně pověst bank pro náročnější klientelu (např. Citibank či GE Money Bank), z cenového srovnání služeb vycházejí relativně dobře. U největších českých bank jsou stále problematickými a tvrdě kritizovanými položkami poplatek za příchozí platbu a poplatek za výběr hotovosti na přepážce.

Samozřejmě že jde jen o shodu náhod, ale je nutné konstatovat, že výše některých poplatků u tuzemských bank je až "kartelově" podobná. Podívejte se sami v následující tabulce a do textu pod ní, kde jsou jednotlivé položky vysvětleny. A pokud máte nějaké zajímavé zkušenosti s vaší bankou, ať pozitivní či negativní, dejte nám o nich vědět v diskusi pod textem…

Věnujte pozornost doplňujícím informacím v textu pod tabulkou:

ABSURDNÍ POPLATKY VÍTĚZ 2005 VÍTĚZ 2006 VÍTĚZ 2007 VÍTĚZ 2008 VÍTĚZ 2009 VÍTĚZ 2010
Banka Příchozí bezhotovostní platba na účet klienta Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky Vedení běžného účtu zdarma Poplatek za nadměrný vklad Vklad hotovosti na vlastní účet Lze na přepážce vybrat z vlastního účtu zdarma
Česká spořitelna 7 Kč zdarma / 6 Kč zdarma zdarma Zdarma 65 Kč
ČSOB 6 Kč zdarma / 6 Kč 20 (30) Kč 0,10% Zdarma 60 Kč
Komerční banka zdarma / 5 (7) Kč zdarma / 5 Kč 50 Kč 75 Kč Zdarma 60 Kč
UniCredit Bank zdarma / 6 Kč zdarma / 5 Kč zdarma / 50 Kč zdarma Zdarma 55 Kč
GE Money Bank zdarma / 5 Kč zdarma / 15 Kč 59 Kč zdarma Zdarma zdarma / 60 Kč
Raiffeisenbank zdarma / 5 (7) Kč zdarma / 9,90 Kč 75 Kč zdarma Zdarma 1x v měsíci zdarma / 60 Kč
Poštovní spořitelna zdarma 5 Kč zdarma / 34 Kč zdarma zdarma / 9 Kč 35 Kč
Citibank zdarma zdarma / 19 Kč info v textu zdarma Zdarma 49 – 3.000 Kč
mBank zdarma zdarma / 9 Kč / 35 Kč zdarma neposkytuje Neposkytuje neposkytuje
LBBW 2 Kč 6,50 Kč zdarma 1.500 Kč za každý 1 milion Kč Zdarma zdarma / 55 Kč
Volksbank zdarma 3 Kč zdarma / 47 Kč 0,1 %, maximálně 1000 Kč Zdarma 60 Kč
Fio banka zdarma zdarma / 6 Kč zdarma zdarma Zdarma zdarma / 30 Kč
ZUNO zdarma zdarma / 18 Kč zdarma neposkytuje Neposkytuje neposkytuje
Equa bank zdarma 6 Kč zdarma nad 1 mil. Kč a do 3 mil. Kč 0,1 %, nad 3 mil. Kč 0,2 % Zdarma zdarma / 0,1 % / 0,2 %

Zdroj: sazebníky bank, zpracování: www.bankovnipoplatky.com

Česká spořitelna
2005: Česká spořitelna svým klientům účtuje 5 Kč za příchozí platbu a navíc 2 Kč clearing ČNB v případě, že jde o platbu z jiné banky. Poplatek za příchozí platbu se neplatí u účtů Xkonto, cena není stanovena ani pro účty založené do 30. 9. 2006 s názvem Xtra konto, ani pro Šikovné spoření České spořitelny, Šikovné spoření České spořitelny Plus a Internetové spoření České spořitelny.
2006: V rámci produktů a služeb Standard je možné výběry z bankomatů ČS paušálně předplatit. Pro Osobní účty Absolvent, Student a Junior za 0 Kč měsíčně (tedy automaticky zdarma), u Osobního účtu ČS za 29 Kč měsíčně. Výběry z vlastních bankomatů zdarma pro soukromou klientelu jsou také u Exklusive konta (10x v měsíci, nezakládá se od 1.7.2011), u X konta (2x, nezakládá se od 31.10.2006, platí i pro účty Xtra konto), u Výhodného programu 2x, od 8.8.2007 se nezakládá), u Komplexního programu (5x, od 8.8.2007 se nezakládají) a u Senior účtu (1x, od 8.8.2007 se nezakládají).
2007: Jedná se o Osobní účet České spořitelny, který je zcela zdarma.
2008: Banka "nadměrný vklad" svým klientům v segmentu fyzických osob - občanů neúčtuje, je zdarma.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je v ČS zdarma.
2010: Za výběr hotovosti v bance s největším počtem klientů zaplatíte 65 Kč.

ČSOB
2005: V ČSOB platí klienti po 6 Kč za každou příchozí platbu, ať jde o transakci tuzemskou, nebo o transakci plynoucí ze zahraničního účtu.
2006: U dětských a studentských kont lze z vlastních bankomatů vybírat neomezeně. U ČSOB Konta dostanete 2 výběry zdarma, u ČSOB Aktivního konta 5x zdarma, u ČSOB Exkluzivního konta jsou výběry zdarma z ATM ČSOB neomezené.
2007: V bance běžný účet pořídíte za 30 Kč měsíčně. Již nenabízené ČSOB Osobní konto vyjde majitele na stejný poplatek.
2008: Příplatek za zpracování hotovosti připisované na běžný účet v souhrnném objemu větším než 1 mil. Kč je ve výši 0,1 % vkládané částky. Klient platí za každé zpracování hotovosti, pokud souhrnný objem hotovosti na jeho všechny běžné účty vedené v Kč i cizí měně během 1 měsíce přesáhne 1 mil. Kč nebo ekvivalent 1 mil. Kč. Do souhrnného objemu není započítávána hotovost zpracovaná prostřednictvím vkladového bankomatu.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Na přepážkách ČSOB vyberete hotovost za 60 Kč.

Komerční banka
2005: U Komerční banky zaplatí klient za příchozí platbu (mimo připsaných inkas) 5 Kč, nadto další 2Kč příplatek za platby zpracované prostřednictvím mezibankovního platebního styku. U balíčků Můj účet a G2.2 je tato služba poskytována zdarma.
2006: U dětské Prima karty v KB je výběr z vlastního bankomatu zcela zdarma. U ostatních typů debetních platebních karet činí cena za výběr z vlastních ATM 5 Kč, avšak za každou platbu u obchodníka vám bude v následujícím měsíci odečten poplatek za jeden výběr z bankomatu KB. Pokud tedy zaplatíte v srpnu 5x u obchodníka, máte nárok na 5 výběrů v KB síti bankomatů zdarma.
2007: Bankou propagovaný balíček "Můj účet" (68 Kč) nabízí možnost získat polovinu z měsíčního poplatku zpět při splnění vymezených podmínek.
2008: Klient zaplatí 75 Kč za zpracování každého vkladu platné adjustované Kč hotovosti nad 500.000 Kč předané přes přepážku majitelem účtu nebo oprávněnou osobou a vklad mincí nebo smíšený vklad bankovek a mincí v Kč (v případě, že vklad obsahuje do 50 kusů mincí) na běžný účet fyzické osoby v Kč, stejně jako za vklad platných cizoměnových bankovek na běžný cizoměnový účet klienta fyzické osoby vedený ve stejné měně.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Výběr hotovosti z korunového účtu stojí 60 Kč, levněji může vyjít výběr Kč z účtu v cizí měně - přijde vás na 2 %, minimálně 50 Kč.

UniCredit Bank
2005: V rámci banky jsou příchozí platby zdarma, 6 Kč klient zaplatí jen za peníze, které na v bance vedený účet přistanou z jiného bankovního ústavu.
2006: Všechny výběry z vlastního bankomatu jsou zahrnuty v ceně Studentského konta, Konta Partners, Konta Mozaika, Konta Komplet a Konta Exklusive. 2 výběry zdarma mají klienti Expresního konta.
2007: Pro potřeby zúčtování termínovaných vkladů, ke spořicím účtům, pro zúčtování poplatků v souvislosti s pronájmem bezpečnostní schránky, pro zúčtování splátek úvěrů nebo pro zúčtování obchodů s cennými papíry je možné založit technický účet, na kterém jsou zdarma následující služby: otevření a vedení účtu, vklady hotovosti na účet a tuzemské příchozí platby.
2008: Banka nadměrný vklad nezpoplatňuje, vklady v Kč na účty jsou zdarma. Nicméně v sazebníku najdeme položku - Zpracování neroztříděné hotovosti - která stojí 1 500 Kč za každý 1 mil. Kč. Vnímáme to tak, že v momentě, kdy je hotovost roztříděná poplatek se neúčtuje, tudíž v tabulce uvádíme zdarma.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Výběr hotovosti z účtu přijde klienty na 55 Kč, za neohlášený výběr nad 500.000 Kč si klienti musí dost připlatit (1.000 Kč). U Konta Partners je jeden výběr měsíčně zdarma.

GE Money Bank
2005: U Konta Genius Start služba stojí 5 Kč, za položku vzniklou z inkasa došlou na účet klienta zadaného na obchodním místě GE nebo přes přímé bankovnictví pak zaplatíte 3 Kč. Banka nic neúčtuje u Konta Genius Active, Genius Optimal ani Genius Gold. U Konta Genius Student se platí pouze za položku z inkasa zadaného prostřednictvím služby přímého bankovnictví nebo na obchodním místě GE Money Bank, a to 3 Kč.
2006: Poplatek 15 Kč za výběr z vlastního bankomatu platí klienti s Kontem Genius Start. U Konta Dětský Genius jsou první dva výběry zdarma, další za 15 Kč. U kont Genius Active, Genius Optimal, Genius Gold, Genius Dual a Genius Student je neomezený počet výběrů zdarma.
2007: Zpoplatněné je konto Genius Active Start. Konto Genius Active: Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném účtu od 250 000 Kč za vedení účtu v období neplatíte. Konto Genius Gold: Při zůstatku všech vkladů klienta nepodnikatele od 1 000 000 Kč k 20. dni v měsíci, který je předmětem poplatku. Platí pouze pro nejdříve založený účet jednoho klienta. Zůstatek je stanoven automaticky jako součet všech vkladů klienta fyzické osoby nepodnikatele na běžných účtech v libovolné měně, spořicích účtech, vkladních knížkách a termínovaných vkladech v libovolné měně vedených u GE Money Bank a dále peněžních prostředků investovaných do podílových fondů v CZK v nabídce GE Money Bank.
2008: GE Money poplatky za nadměrný vklad neúčtuje.
2009: Vklad hotovosti na přepážkách GE je zdarma.
2010: Výběr v GE Money stojí standardně 60 Kč, ale u konta Genius Gold je tato služba zahrnuta v ceně. Mladí majitelé konta Dětský Genius mohou bez poplatku vybrat peníze jednou měsíčně.

Raiffeisenbank
2005: Pro klienty eKonta nebo Student je příchozí platba zdarma. Pro klienty vlastnící samostatné běžné účty stojí 5 Kč (v rámci banky) nebo 7 Kč (platba z jiné banky).
2006: Raiffeisenbank nabízí svým klientům první dva výběry z bankomatu RB v daném měsíci zdarma, každý další pak za 9,90 Kč.
2007: Pokud klient vlastní eKonto Prémium, při splnění podmínky součtu příchozích plateb za měsíc min. 25 tisíc nebo úspory a investice v bance jsou min. 500 tisíc je zdarma.
2008: Ačkoliv má banka v sazebníku uveden "Příplatek za vklad hotovosti nad 500 000 Kč", majitelé eKonta, účtu Student i ostatních samostatných běžných účtů najdou v odpovídající kolonce potěšitelné "zdarma". Banka však na základě sazebníku může účtovat sankci za nedodržení podmínek smlouvy o vkladu hotovosti v uzavřeném obalu při vkladu hotovosti do 1 mil. Kč (500 Kč) a při vkladu nad 1 milion Kč (700 Kč).
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Pro majitele eKonto a konta Student platí, že první výběr v měsíci je zdarma, další výběry přijdou na 60 Kč. U samostatných běžných účtů poplatek vyjde na 60 Kč nebo ekvivalent v jiné měně. Za výběr hotovosti nad 500 tisíc Kč za den je ale vybírán poplatek 0,15 % z celkového vybíraného denního objemu připadajícího na jeden účet. Poplatek si přitom vyhrazuje požadovat už při nahlášení výběru.

Poštovní spořitelna
2005: Poštovní spořitelna poplatek za příchozí platby svým klientům neúčtuje.
2006: Poplatek za první dva výběry v měsíci neplatí klienti od 10 let do 26 let - mají je zdarma.
2007: Era online účet je zdarma pro klienty, kteří mají na účtu v předchozím měsíci zůstatek alespoň 15.000 Kč, jinak je za 50 Kč měsíčně. Era Osobní účet stojí 34 Kč měsíčně, avšak pro osoby nad 28 let, kterým ČSSZ posílá na účet starobní důchod, je za 8 Kč.
2008: Banka nic jako nadměrný vklad nestanovuje.
2009: Vklad zdarma je možné provést prostřednictvím vkladomatů, na přepážce zaplatíte je 9 Kč.
2010: Výběr v Poštovní spořitelně podražil, ale přesto je cena relativně příznivá. Místo dřívějších 26 Kč dnes přijde na 35 Kč.

Citibank
2005: I v Citibank jsou příchozí platby zdarma, a to jak platby tuzemské, tak všechny platby ze zahraničí.
2006: Za vlastní bankomaty jsou brány všechny bankomaty sítě EURONET na území ČR. Dva výběry v síti EURONET mají klienti Citibank zdarma, další výběry jsou za 19 Kč. Klienti exkluzivního Citibank účtu mají zdarma výběry ze všech bankomatů na světě.
2007: Citibank, jež svým klientům nenabízí obyčejný běžný účet, ale balíčkový účet Citikonto (zdarma při splnění podmínek, či 299 Kč měsíčně), v tabulce není uvedena.
2008: Nadměrný vklad neexistuje.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Citibank má poplatky odstupňované podle objemu výběru. Do 2 milionů Kč vyjde na 49 Kč, výběr do 5 milionů Kč stojí 300 Kč, výběr do 10 milionů Kč pak 1.000 Kč, do 20 mil. Kč 2.000 Kč a nad 20 mil. Kč zaplatíte 3.000 Kč.

mBank
2005: Příchozí platby v mBank jsou zdarma.
2006: Pokud objem plateb kartou u obchodníků v daném měsíci do 1999,99 Kč: 3 výběry po 9 Kč, 4. a další 35 Kč. Pokud objem plateb kartou 2000-2999,99 Kč: 1x 0 Kč, 2. a 3. výběr 9 Kč, další 35 Kč. Objem plateb 3000-3999,99 Kč: 2 výběry zdarma, 3x výběr 9 Kč, další 35 Kč. Když objem plateb nad 4000 Kč: 3x zdarma, další 35 Kč.
2007: Oblíbené mKonto od mBank je zdarma zcela zdarma.
2008: Banka hotovostní operace ve svých obchodních místech (kioscích) neumožňuje.
2009: Banka hotovostní operace ve svých obchodních místech (kioscích) neumožňuje.
2010: mBank ve svých kioscích neprovádí hotovostní operace, poplatek 35 Kč platí pro výběr v jiných bankách v ČR (služba cash advance).

LBBW
2005: LBBW účtuje svým klientům za příchozí platbu 2 Kč. V rámci balíčku 5 za 50 lze příchozí platby zdarma zvolit mezi 5 služeb zahrnutých v ceně 50 Kč měsíčně. U Qkonta hypotéka (299 Kč měs.) a VIP konta (499 Kč měs.) jsou všechny příchozí platby v rámci ceny.
2006: Za výběr z každého bankomatu v ČR zaplatí klienti LBBW 6,50 Kč.
2007: Q konto je zdarma, při otevření na něj klient musí vložit alespoň 500 Kč.
2008: Banka dle sazebníku vklad jako takový nezpoplatňuje, ale nepřímo klienty stejně "stáhne" - za každý započatý 1 milion Kč hotovosti totiž účtuje poplatek za zpracování ve výši 1.500 Kč.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Klienty výběr hotovosti na přepážce vyjde na 55 Kč.

Volksbank
2005: Volksbank poskytuje tuzemské příchozí platby pro své klienty zdarma.
2006: Za výběr z bankomatu Volksbank zaplatíte 3 Kč, cenově zvýhodněný je i výběr z bankomatu ČSOB (6 Kč).
2007: Domácí konto u Volksbank je zdarma jen za podmínek příchozí platby v min. výši 15.000 Kč měsíčně, a alespoň 5 odchozích plateb. Standardní běžný účet získáte za 47 Kč měsíčně.
2008: Za vklad neroztříděných bankovek nad 500.000 Kč v průběhu jednoho dne banka vybírá příplatek ve výši 0,1 % z vložené částky, maximálně však 1.000 Kč.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Volksbank účtuje 60 Kč za výběr hotovosti z účtu, a pokud v průběhu jednoho dne přesáhne vybíraný objem 250.000 Kč pak dalších 0,15 % z celkové částky. Poplatky se zúčtují k poslednímu dni kalendářního měsíce.

FIO banka
2005: Ve FIO klienti neplatí za tuzemské příchozí platby a ani za platby směřující na jejich účty ze Slovenska.
2006: FIO banka nabízí prvních deset výběrů v měsíci v bankomatech Pharro zdarma, další je za 6 Kč. Zvýhodněné jsou i výběry v síti ČSOB, a sice za 6 Kč.
2007: Za účet ve FIO bance nic neplatíte.
2008: Vklady jsou zdarma. V případě, že mezi výběrem z libovolného účtu (resp. výběry z libovolných účtů) a vkladem na libovolný účet (resp. vklady na libovolné účty) realizovanými jednou fyzickou osobou uplyne lhůta kratší než 90 minut, bude bankou každý takto realizovaný vklad zatížen poplatkem ve výši 60 Kč.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Nad 1000 Kč neplatíte nic, do 1000 Kč "regulačních" 30 Kč. Banka má v sazebníku i jinou zajímavost. Pokud mezi výběrem a vkladem neuplyne 90 minut, bude každý vklad následující po výběru zpoplatněn částkou 60 Kč.

ZUNO
2005: V ZUNO bance jsou všechny příchozí platby nezpoplatněné.
2006: Za vlastní bankomaty brány ATM sítě Raiffeisenbank. Výběry zdarma jsou pouze v rámci ÚČTU PLUS, a to ty o objemu nad 1000 Kč. Za všechny ostatní zaplatíte 18 Kč.
2007: "ÚČET" máte zcela zdarma bez podmínek. "ÚČET PLUS" je zdarma při splnění podmínky nákupy kartou nad 5.000 Kč měsíčně nebo na účtu objem vkladu v daném měsíci 200.000 Kč.
2008: Banka hotovostní operace na svých pobočkách neposkytuje.
2009: Banka hotovostní operace na svých pobočkách neposkytuje.
2010: Banka výběry ve vlastních bankách neposkytuje, v cizích bankách je výběr na přepážce za 118 Kč.

Equa bank
2005: V Equa bank (dřívější Banco Popolare) klienti za příchozí platby neplatí.
2006: Za vlastní bankomaty jsou brány bankomaty ČSOB v ČR a na Slovensku, za výběr z nich klienti zaplatí 6 Kč.
2007: Zdarma je jak základní běžný účet, tak On-line konto.
2008: Equa bank zpoplatňuje vklady hotovosti nad 1 milion Kč a to částkou 0,1 % z vkladu, když je to do 3 milionů Kč, a 0,2 % vkladu, když je prostřednictvím přepážky deponováno více než 3 miliony Kč.
2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.
2010: Za výběr do jednoho milionu Kč neplatíte nic, mezi 1 - 3 miliony Kč 0,1 procenta z vybírané částky, za výběr nad 3 miliony Kč pak o desetinu procentního bodu více. Uvedené limity platí pro jeden den.

NEPŘEHLÉDNĚTE VŠECHNY JEDNOTLIVÉ DÍLY:
KDE PLATÍTE NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK ROKU 2010?
NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK ROKU 2009 - NEJPRVE ABSURDNÍ, PAK ZRUŠEN ZÁKONEM
NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK 2007 - KDE PLATÍTE ZA VEDENÍ ÚČTU?
ABSURDNÍ POPLATEK 2006 STÁLE EXISTUJE! NA VÝBĚRECH Z VLASTNÍHO BANKOMATU BANKY RÝŽUJÍ!
ABSURDNÍ POPLATEK 2005: I DNES PLATÍ MILIONY KLIENTŮ ZA PŘÍCHOZÍ BEZHOTOVOSTNÍ PLATBU!

Autor: Redakce BP.com

www.bankovnipoplatky.com



zpět na článek