19.4.2024 | Svátek má Rostislav


BANKOVNÍ POPLATKY: Nominační skvosty

29.11.2013

Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 9. ročník Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Od 1. listopadu mohou klienti bank nominovat bankovní poplatky, které doplní již 9 nominovaných poplatků, které uspěly loni. Celkově se bude od 1. prosince hlasovat o 15 absurdních poplatcích. Aktuálně jsme si pro vás připravili zajímavosti a absurdity z nominační diskuse bankovních klientů. Jde o poplatkové perly:

Poplatek za kartu v šuplíku, Jarka

Na výpise se mně v září objevil nový měsíční poplatek za nepoužívanou kreditní kartu. Ke zrušení karty mě přiměla věta operátorky ČSOB "převedení poplatku máte bezplatně".

Poplatek za zvolenou službu, i když jsem žádnou nezvolil, John

Měl jsem kreditní kartu v České spořitelně. Po čase jsem našel ve výpise poplatek 10 Kč měsíčně. Při dotazu na pobočce mi bylo řečeno, že je to poplatek za zvolené služby. Zeptal jsem se, jakou službu jsem si zvolil, prý žádnou a za to je ten poplatek.

Nazývejme věci pravými jmény, Vašek

Celá anketa je sice správná věc, ale celá absurdita se projeví teprve tehdy, až nazveme jednotlivé poplatky pravými jmény. Takže:

1) Poplatek za vedení běžného účtu = poplatek za to, že si banka pamatuje, kolik mi dluží.

2) Poplatek za došlou platbu = poplatek za to, že jsem bance půjčil další peníze.

3) Poplatek za odchozí platbu = poplatek za to, že jsem si dovolil část svých peněz vzít zpět.

Šílenost – eurová platba, Radka Pascotto

Omylem jsem ze svého eurového účtu poslala částku 300 euro na ten samý eurový účet. Tudíž operace žádná, peníze zablokované na 24 hodin a poplatek - 19,90 euro (téměř 7%)!

Poplatek za zrušení účtu, který zapříčiní nezrušení účtu, Pavla Ch.

Jedná se o poplatek za zrušení účtu, který zapříčiní, že účet není zrušen, protože poplatek nemůže být stržen z účtu, na kterém je 0 Kč. Na účtu, o kterém si jeho "bývalý" majitel myslí, že neexistuje, je tak dluh, ke kterému se připočítávají penále a banka považuje za důležité Vás o tom informovat až ve chvíli, kdy jí dlužíte například 5.000 Kč. Nejabsurdnější ale je, že tato situace vznikla z poplatku za zrušení účtu, díky kterému se účet nikdy nezrušil :).

Absurdný poplatok za výber úrokov, Viera

Som klientkou Primabanky, v ktorej mám opakovaný termínovaný vklad na 18 mesiacov. Úroky z termínovaného vkladu banka po každých 18 mesiacov presúva na účet, ktorý si na tento účel vytvořila. Keď som si vybrala tieto peniaze, lebo banka ich už vlastne neúročí, tak som musela zaplatiť poplatok za hotovostný výber – nepochopiteľné.

Už to není poplatek, ale náklad, Majka

V České spořitelně jsem jednorázově uhradila půjčku. Tato předčasná úhrada byla možná ve smlouvě bez poplatku. A ejhle, na vyúčtování se objevila položka "Náklad na předčasné splacení úvěru" za bratru 1.500 Kč. No není ta čeština krásná.

www.bankovnipoplatky.com