26.4.2024 | Svátek má Oto


BANKOVNÍ POPLATKY: Megatest

30.6.2012

90 % otázek vyplnilo správně více než polovina účastníků

V dubnu a květnu proběhl na stránkách www.bankovnipoplatky.com a portálu iDNES.cz unikátní MEGATEST se 60 otázkami. Toho se zúčastnilo bezmála 8 tisíc čtenářů (7 847), kde zcela správně na všechny otázky odpovědělo 290 soutěžících (164 na iDNES.cz a 126 na bankovnipoplatky.com), tedy 3,7%. Před třemi týdny jsme z těchto soutěžících vylosovali vítězku a minulý týden jsme paní Anně Pytlíkové také předali v Plzni cenu, mobil HTC Explorer.

Nyní tedy zbývá ještě analyzovat výsledky. Cílem megatestu bylo zejména zjistit úroveň finančních znalostí čtenářů obou webů, ale také jejich schopnost si informace na internetu najít. V pravidlech proto nebyl vymezen žádný časový limit na vyplnění formuláře (ten by se stejně nedal nikterak kontrolovat). A jak to tedy dopadlo? I přes zjištění, že zcela správně vyplnilo megatest jen něco pod 4% účastníků, výsledky zase tak špatné nebyly (níže najdete tabulku s pořadím úspěšnosti jednotlivých otázek).

TABULKA 1 – Jak si vedli v MEGATESTU jednotliví čtenáři?

MédiumVyplněných testůÚspěšnost
Portál iDnes.cz70882,3 %
Portál Bankovnipoplatky.com75916,9 %
CELKEM78473,7 %

Zdroj: BankovniPoplatky.com, iDnes.cz

Hranici 50% správných odpovědí se podařilo překonat u plných 54 otázek, tedy v 90% megatestu vědělo správnou odpověď více než polovina účastníků. Pod tuto zlomovou hranici se dostalo jen 6 otázek – lidé se například nechali nachytat u otázky, z čeho mají banky největší zisky (úroková marže – 46%), jestli jsou pojištěny vklady u penzijních fondů (nejsou – 45%), co je to europlatba (43%). Soutěžící také nevěděli, že při ztrátě a zneužití platební karty nese její majitel spoluúčast do výše 150 euro (jen 32% správných odpovědí) a úplně nejhůře dopadla otázka č. 31, jak se vypočítávají úroky u kreditní karty – pouhých 26% správných odpovědí. To je mimochodem jediná otázka, kde odpovědělo dobře méně než 50% respondentů na serveru bankovnipoplatky.com (42%). Čtenáři obou webů tak dopadli velmi dobře při porovnání s naším minitestem mezi odborníky, kterým jsme položili posledních 5 otázek, které dělaly lidem největší problémy, a například na otázku spoluúčasti majitele platební karty při jejím zneužití, odpověděl správně jen jeden ekonom ze šesti.

TABULKA 2 – Nejlehčí otázky z pohledu úspěšnosti:

Číslo otázkyOtázkaCelková úspěšnost
12Co to je fixační období u hypoték?99 %
30Jaký je základní právní rozdíl mezi úvěrem a leasingem?98 %
20Klient si může otevřít: bankovních účtů98 %
6Co znamená zkratka LTV, se kterou se setkáváme zejména u hypotečních úvěrů?97 %
52Který údaj je při uvažování o úvěru důležitější – úrok nebo RPSN?97 %
54Co je to konsolidace úvěrů?97 %

Zdroj: BankovniPoplatky.com, iDnes.cz

Co je potěšitelné, že u 17 otázek bylo více než 90% správných odpovědí a více než 80% úspěšnost našich čtenářů jsme mohli zaznamenat u plných 36 otázek, tedy u více než poloviny megatestu. To lze považovat za úspěch. Dvojnásobný pak v momentě, kdy se podíváme detailně, které otázky zvládli čtenáři nejlépe – šlo o téma úvěru (vysvětlit fixační období u hypoték – 99%, rozdíl mezi leasingem a úvěrem – 98% či konsolidaci úvěrů – 97% nebo otázka, co je u úvěru důležitější, úrok nebo RPSN – 97%), téma bankovních služeb (rozdíl mezi kreditní a debetní kartou – 94%. Na druhou stranu, přímou otázku na kreditní kartu vyplnilo správně jen 86% respondentů) a znalost různých zkratek (LTV – 97%, RPSN – 95% a 92%, p.a. – 92%, SEPA – 91% a IBAN – 90%). U zkratek to jistě bylo dáno také snadností ověření správné odpovědi při jejím zadání na internetu do vyhledávačů. Nicméně už samotný fakt, že čtenáři hledali na internetu význam oné zkratky a správnou odpověď drtivá většina skutečně našla a vyplnila, je pozitivním momentem celého megatestu. Zejména to potěší u dnes frekventované zkratky RPSN – roční procentní sazba nákladů, kterou jsme z hlediska důležitosti zařadili do megatestu dokonce dvakrát a vždy s více než 90% úspěšností. Na druhé straně byly ovšem otázky na zkratky či názvy, které tak dobře nedopadly – ATM (bankomat) – 83% či vinkulace – 74% úspěšnost.

TABULKA 3 – Nejtěžší otázky z pohledu úspěšnosti:

Číslo otázkyOtázkaCelková úspěšnost
25Povinnost informovat o transakcích na běžném účtu alespoň jedním informačním kanálem zdarma musí banky nejméně?47
10Banky mají největší zisky z:46
14Jsou ze zákona pojištěné vklady u penzijních fondů?45
45Co to je europlatba?43
19Při ztrátě nebo odcizení platební karty má její majitel spoluúčast na případné škodě do výše:32
31Když u kreditní karty splatíte část úvěru ještě v bezúročném období a část až po jejím uplynutí, znamená to, že:26

Zdroj: BankovniPoplatky.com, iDnes.cz

Zajímavý pohled je na otázky, které se týkaly stejného tématu z různého úhlu pohledu - pojištění vkladů ze zákona (100%, 100 tisíc euro). Samotnou otázku čeho se pojištění vkladů týká, vyplnilo správně 85%, otázku na pojištění termínovaných vkladů už mělo správně 77% účastníků, do jaké výše jsou vklady pojištěny, už mělo úspěšnost jen 69%, opakující se otázku na pojištění vkladu u spořicích účtů a termínovaných vkladů pak vyplnilo dobře pouhých 60% a již zmíněná otázka na pojištění prostředků u penzijních fondů vyplnilo správně dokonce slabých 45%.

www.bankovnipoplatky.com