19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

BANKOVNÍ POPLATKY: Hromadná žaloba a la tcheque

Zkušenosti zejména z anglosaských zemí ukazují, že "class action" dovede být účinná, a právě hrozba ohromných vysouzených náhrad zcela nepochybně odrazuje silné korporátní hráče od zneužívání postavení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 18.2.2013 14:45

Ten problém je tu proto, že banky už nejsou bankami, ale drahými skladišti peněz.

To, co dělají banky, lze ukázat na příkladu s jiným produktem. Např. veřejné garáže. Uložíte si tam svoje auto, a za to uložení platíte. Ovšem majitel té garáže legálně toto vaše auto půjčuje jiným a inkasuje za to peníze. Myslím, že to by žádnému majiteli garáže neprošlo, ale s našimi penězi to tak funguje. Banky s nimi obchodují, ale o zisky se v žádném případě nedělí s vlastníky uložených peněz, naopak od nich opět inkasují poplatky. V jednu dobu byl úrok mého běžného účtu 0,01 % a zároveň mi banka nabízela půjčku za výhodných 15%! Byly doby, kdy totéž by bylo nazváno lichvou.

Z. Rychlý 18.2.2013 16:50

Re: Ten problém je tu proto, že banky už nejsou bankami, ale drahými skladišti peněz.

Fakt to přirovnání s garáží myslíte vážně ??

V tom případě jiné přirovnání podobné vašemu. Co říkáte na mateřinku, kam vlastně ukládáte na dopoledne dítě a platíte za to. Co kdyby ...., ale Vy máte větší fantazii, nechám to na Vás.

Banka prostě půjčuje s úrokem, který je nějaký, a po tom jak je velký, je Vám prd. Nepůjčujte si od ní a jděte k jiné. Ovšem mlžit s poplatkem, který je jen jinou formou úroku je jiná káva. A půjde-li všechno správně a započtou si současný poplatek k úroku, tak bude úrok ještě větší a Vy zřejmě puknete vzteky nad "lichvou".

Banky jsou darebné, ale na výšku úroku mají své právo. Bude-li příiš vysoký, ten "zlotřilý" trh jim to spočítá, proto se jim do dalšího zvedání úroku nechce. Ale aby to někdo reguloval, že je to lichva, to je zlý sen.