29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ANIMACE: Jak kdo bohatl v nedávné historii

Následující osmiminutové video, k jehož podkreslení si autoři vybrali – k mému velkému potěšení! – Dvořákovu symfonii Z Nového světa, ukazuje, jak se vyvíjela špička žebříčku států podle celkového HDP, a to od konce 19. století až dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 5.7.2022 15:25

Když neumíte rozlišit svobodu projevu od svobody podnikání, jste tu za blábolícího hlupáka, i když se snážite psát intelektuálně jako absolvent humanitního směru s nulovou představou o matematice a ekonomii.

V. Církva 5.7.2022 18:19

Nechápu pane Šejna proč se přete. svým způsobem nejste s panem Divišem až v takovém rozporu. A já si taky myslím že i země jako Čína s ekonomickou svobodu ale bez svobody projevu jednou narazí na svoje hranice. Pak buď pokročí ve svobodě projevu, nebo se zabrzdí.

M. Šejna 5.7.2022 19:43

Problém je, že svoboda projevu je mnohdy dotažena do extrému, který bych nazval "svoboda kecat do všeho". V takové situaci začíná být velmi složité svobodně podnikat.

U nás se to začíná projevovat ve výstavbě nových domů, kdy vám do toho kecá každý idiot.

P. Diviš 5.7.2022 20:31

To si zase plete svobodu projevu a podmínky podnikání. Každý idiot vám do výstavby může účinně kecat jen s podporou státní nebo obecní moci. Pokud jde jen o projev, je to na úrovni vašich výlevů zde.

M. Šejna 5.7.2022 23:26

Rozdíl mezi námi je ten, že já se stavebním inzenyýringem živím, zatímco vy o tom víte kulový, pokud to náhodou nemáte přečtené z ideologické literatury.

P. Diviš 5.7.2022 20:29

To bude tím, že Šejnu irituje svoboda i já, který ho navíc neberu vážně.

M. Šejna 5.7.2022 23:30

Mě iritují pitomci, kteří mají svobody podnikání plnou hubu, ale ve skutečnosti netuší, co to je.

P. Diviš 5.7.2022 18:20

Jistěže umím, vy bojujete urputně a blbě se svou vlastní představou (mylnou) o tom, co umím a co ne.

Píšu o zpětných vazbách. Bez svobody projevu jsou pochopitelně (pro každého vyjma Šejny) slabší. Pokud se nesmí mluvit o tom, že věrchuška blbě vede, jak se to má napravit?

M. Šejna 5.7.2022 19:47

Je vidět, že nechápete.

Zkuste si nastudovat proces stavebního řízení v Česku. Pak pochopíte, jak dokáže svoboda projevu paralyzovat svobodné podnikání.

P. Diviš 5.7.2022 20:36

Svoboda projevu a stavební řízení spolu souvisí jen velmi volně, až skoro vůbec.

Malá ilustrace: Pokud napíšu "Šejna je vůl", jedná se o svobodu projevu. Pokud bych chtěl, aby vůl Šejna dostal klecové lůžko nebo nesměl podnikat, jedná už se o svobodu podnikání, nebo pohybu na svobodě.

Pokud vás v podnikání něco nesmyslně omezuje, n͇e͇n͇í͇ to svoboda projevu, ale přebyrokratizované předpisy.

M. Šejna 5.7.2022 23:31

Nic jste nepochopil a navíc jste nevychované prase.

M. Šejna 5.7.2022 23:35

Už dlouho jste se, vy morální nevychovane prase, nezmínilo o mojí dceři, o které jste tu napsalo, že by mohla dělat maximálně uklízečku.

D. Bowman 5.7.2022 17:55

Čína tu svobodu projevu začla zase přiškrcovat docela nedávno....aby se to KSČíny nevymklo jako Gorbymu.

A na to dojede jako každý autoritativní režim. Začnete upřednostňovat loajalitu před kompetentností a za pár let ty kompetentní zdrhnou nebo přestanou táhnout.

P. Diviš 5.7.2022 20:38

Ano, ovšem. Pokud má někdo moc a málo zpětných vazeb, v͇ž͇d͇y͇ podlehne pokušení zrušit i ty zbývající.

M. Šejna 5.7.2022 9:34

S HDP je to trochu složitější. Měl by se přepočítat na paritu kupní síly, neboli na cenovou hladinu každé země. Pak se totiž odfiltruje kurz měny, který občas zkresluje ekonomickou výkonnost státu.

P. Hák 5.7.2022 10:30

R^

J. Brožek 5.7.2022 12:42

Jenže ten přepočet sám o sobě zavádí zkreslení. Přepočítat přes co? Přes hamburger? Parita kupní síly je natolik složitý ukazatel, že nic neříká, ve spotřebním koši můžou být položky, jaké zrovan koho napadne a zavádí zkreslení - vůbec to nevypovídá o tom, co reálně lidé v té které zemi potřebují k životu.

M. Šejna 5.7.2022 13:08

Parita kupní síly je mnohem lepší parametr, než nominální hodnota, i když také není úplně spasitelná.

Pokud bude například stát jedna houska půl dolarů v USA, ale 5 korun v Česku, pak kurz koruny 25/1 k dolaru znamená, že český pekař vytvořil produkt v hodnotě pouhých 0,2 dolaru, ale americký pekař vytvořil produkt za 0,5 dolarů. Housky jsou přitom úplně stejně, ale americký pekař vytvořil nominálníě 2,5x větší produkt.

J. Nevrkla 5.7.2022 8:08

Argentinu uvádím jako příklad země, která se ze zadlužení a krachu nedostala po celé generace. Římská říše po staletí. Že západ čeká obrovská krize, je jasné. Jak dlouho bude trvat náprava, si vůbec netroufam odhadnout. To ať odhadují příští generace.

F. Kusák 5.7.2022 7:59

S těmi polskými matematiky má Marian zcela jste pravdu. Mě svého času zaujal Hermann Minkowski, trochu Polák, trochu Žid a Němec, fascinující osobnost. Takže já mám raději než národ nebo stát výraz civilizační okruh. Těch vývojových statistik je na tomto serveru mnoho a všechny jsou zajímavé a k zamyšlení a souhlasím, že předpovídat z nich budoucnost nemá žádný smysl, může to být i těžká demagogie. A za pěkný článek panu Kechlibarovi děkuji.

R. Polášek 5.7.2022 12:09

Za určitých podmínek může dojít ke společenskému vzepětí, kdy velké procento schopných lidí začne pracovat pro společnost, bez ohledu na sebe a na to, že při troše smůly budou ve stáří chudáci. První generace je ta neviditelná, co "to" vytáhne ze srabu a druhá generace už může sbírat první ovoce úsilí. Nebo pracovat na dalším navyšování. My jakožto Češi jsme to zažili v podobě Národního obrození, u Poláků to zřejmě bylo vyvoláno obnovou samostatného polského státu ve dvacátých letech a porážkou Rudé Armády u Varšavy. Polští matematici světového významu ke konci třicátých let tak byli druhá generace a výsledek práce té první neviditelné generace.

V. Zavřel 5.7.2022 6:21

Animace poučná a hudební epilog super. shlédl jsem oboje. Dík

J. Farda 5.7.2022 9:44

Připojuji se k Vám. :-)