19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ANALÝZA: Ekologická katastrofa v NP Šumava

Jsou škody na celospolečenských funkcích lesa NP Šumava ve výši cca 230 miliard Kč a skutečnosti nasvědčující, že dochází k obecnému ohrožení, ve veřejném zájmu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 3.4.2019 10:45

Re: Smrk je nejlepší strom pro naše lesy.

To si kůrovec myslí také :-) :-)

J. Lukavsky 3.4.2019 8:05

Mysleli jsme to dobře...

Špatný začátek = špatný konec. Národním parkem se míní území, kde alespoň 80% plochy je přírodní a cenné. Šumava ale v době vyhlášení NP byla územím sice cenným, ale z 80% (možná i více) to byla vysázená smrková plantáž. Naprostá většina ploch byla uměle zalesněna po r. 1870, kdy velká sněhová bouře zdevastovala obrovské plochy lesa. Padlo cca 5M m3 dřeva. Schwarzenbergové jako řádní majitelé dříví vytěžili, prodali a zajistili novou výsadbu - smrky. To, že ten les byl starý přes 100 let mu dodalo vzhledu přirozeného lesa, ale to byl jen make-up. Bez soustavné a odborné péče by tento les-monokultura smrku nedožil. Čili vyhlášení NP bylo motivováno ušlechtilými úmysly, ale špatně, předčasně. Mělo se říci, že "za 50 let tady chceme mít smíšený klimaxový les (jedle buk, lípa, javor....smrk) čili Boubín a PAK ho vyhlásíme NP a ponecháme přírodním silám. A ten přechod nechat na starosti odborníkům tj. lesníkům, nikoli jurodivým věrozvěstům s dredy a jointem v ruce. Uměle vytvořené ale cenné a unikátní území je nejlépe chránit statutem CHKO (Chráněná krajinná oblast) jako je Třeboňsko. Cesta do pekla je spolehlivě vydlážděna dobrými úmysly.

Mysleli jsme to dobře a dopadlo to - jako vždy. J.Lukavský

K. Drábek 3.4.2019 8:27

Re: Mysleli jsme to dobře...

Jádro Boubína je prameniště. Šířený omyl je, že prales je tu proto, že se zde nezasahuje. Skutečnost je taková, že jde vlastně o oplocenku, kam nemá vysoká, která okusuje stromky, přístup. Takže o nějaké bezzásahovosti se vůbec nedá mluvit.

V. Kotas 3.4.2019 8:27

Re: Mysleli jsme to dobře...

Tak jest.

V. Kotas 3.4.2019 6:22

Z NP Šumava se stal téměř lunapark a

zelené magory ze všech oblastí společnosti i státní správy, kteří mají devastaci Šumavy na svědomí, zatím nikdo veřejně neodsoudí, natož po zásluze potrestá. Jó, nebývá nad " demokracii ".

R. Langer 3.4.2019 6:01

Vždy je všechno

v pořádku. Zelený sedmilhář vám tady přece už dávno vysvětlil, že do cca 200 let tam vyroste přirozený listnatý/smíšený les. Hlavně do toho prosím vás vůbec nezasahujte, mohli byste to úplně pokazit. :-P

Uvidíte, Zelený sedmilhář vám to potvrdí. A pokud ne, snadno najdeme, co tady před 10 lety tvrdil. Ale on stejně tvrdí furt to samé.

M. Krátký 3.4.2019 14:42

Re: Vždy je všechno

Zelený sedmilhář = p.Rada ??? Dnes se ještě neozval !!!

T. Kohout 3.4.2019 5:40

opravdový zmar dědictví předků

"...tam na své pouti pozdravujte zemi.

Ach zemi krásnou, zemi milovanou,

kolébku mou i hrob můj, matku mou,

vlast jedinou i v dědictví mi danou..."