28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Potravinovou soběstačností až k hladomoru

Jistě jste to v poslední době slyšeli taky: ono zaklínadlo potravinová soběstačnost. Tedy pěstovat si, zpracovávat i vyrábět všechny a zvláště ty základní potraviny jen u nás a nespoléhat na trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlk 30.6.2020 22:57

Po přečtení článku mám pocit, že popisuje prostor v nějaké bublině určené dlouhodobým pozorováním ekonomických jevů.

Abychom mohli přesně popsat naší situaci je spíše zapotřebí dávat přednost kontaktu s lidmi kteří znají prostředí pěstování základní zemědělské produkce a následně oblast zpracování potravin.

Proč nejsme schopni při existenci "komparativních výhod" dostat se na cca 80-85 % zajištění domácí produkce ? Tady je nutno dělat analýzu proč svobodný trh nedokáže problém nastavit a vyřešit ? Nebo zde existují dominantní nástroje, přes které se nechá tu a tam protlačit nějaký záměr ?

V. Církva 22.6.2020 22:36

Paní Šichtařová asi neví jak kdysi Evropané směňovali v zámořských krajích skleněné kuličky za cennosti.

Tak dnes funguje obchod. Lidé v Evropě jsou podváděni nekvalitním zbožím, kvalitní jim nikdo nezaručí a tak kupují čínské šunty s mizeným poměrem výkon/cena. Navíc ve válkách mezinárodní obchod váznul. Proto ta potravinová soběstačnost smysl dává.

L. Novák 23.6.2020 4:25

Nedává. České šmejdy na trhu žádným argumentem pro ideologicky motivovanou "potravinovou soběstačnost" nejsou...

P. Macejko 22.6.2020 21:46

Dnes v Bratislave predávali banány z južnej Ameriky za 0,99 € za kilogram a slovenské čerešne na trhu za 9,99 € za kilogram !!!!!! Hurá do potravinovej sebestačnosti ....

V. Pavelka 22.6.2020 21:26

Nikdo tady nemluvil o 100% soběstačnosti ? Takovejch 75 až 8O % a samozřejmě ne od všeho ,jako ekonomka snad nejste tak hloupá ![>-],

L. Novák 23.6.2020 4:27

A kdo bude určovat kolik a čeho? :-)

V. Petr 22.6.2020 21:04

Milá pamí autorko, v minulosti byla skoro každá země potravinově soběstačná.Vyjímku představovala GB, která kvůli tomu měla za WW2 VELIKÉ PROBLÉMY.

Ale něco jiného z WW2. Za WW2 se do problémů dostalo Turecko, které nebylo schopno nikde koupit potřebné lokomotivy. Nakonec je Turkům dodali Němci a to z ryze politických důvodů, aby je udrželi neutrální...

P. Staronový 22.6.2020 21:08

V jaké minulosti, za pračlověka Janečka?

Jak velká země a v jakém sortimentu může být potravinově soběstačná? Předpokládám, že se nechcete třeba v dubnu živit shnilými bramborami ze sklepa, o nějakých rajčatech nebo jablcích ani neuvažovat. Nebo jo?

V. Petr 22.6.2020 21:13

Soběstačnost v potravinách? U nás ještě za Husáka! Kromě toho, co roste jen v tropech či subtropech.

Jinak, za komunistů bylo běžné kupovat na podzim brambory na uskladnění a i v činžáku vydržely až do nových brambor. Loni jsem neměl úrodu ale sklizeň jablek z roku 2018 mě vydržela až do léta 2019! Tak nekažte bludy!

V. Církva 22.6.2020 22:38

Je to tak. Zrovna ty brambory by se navíc musely vozit z jižní polokoule, aby mělo smysl tvrzení o těch starých ze sklepa.

L. Novák 24.6.2020 4:27

Jo. To byly brambory-hnus! A dlouho (ve velkých bytových domech s teplými sklepy) nevydržely. Pozůstatky válečného zoufalství. To vážně chcete? A nebo už vám selhala paměť? ?8-o

A. Nový 22.6.2020 22:40

Já mám doma, tedy v činžáku, brambory které jsem koupil za Hnusáka. Pardon, za Husáka. To jsou brambory! A jablka pamatují ještě císaře pána.

;-D;-D;-D

V. Pavelka 22.6.2020 21:48

Rajčata už vyrábíme průmyslově i v zimě ,a chutově jsou lepší než ty dovážené!!

S. Pavuk 22.6.2020 19:56

Článok je neakceptovateľný. Potraviny nie sú topánky, ktoré sa môžu vyrobiť na druhom konci planéty, mesiace skladovať a až potom predávať. Komparatívne výhody pri potravinách znamenajú, že konzumujeme španielske rajčiny, poľskú hydinu a mäso boh vie odkiaľ. Všetko sú to "zdravé" potraviny, pokiaľ sa neurobí nejaká hygienická alebo epidemiologická či iná kontrola. Komparatívne výhody pri potravinách znamenajú náš stály nárast ochorení na rakovinu a srdcovo-cievne choroby. Voziť potraviny z tramtárie, ktoré si môžeme dopestovať doma, je doslova choré.

P. Staronový 22.6.2020 20:58

Kde je hranice, od které se potraviny ještě mohou dovážet? 5 km, 10 km, 100 km?

Stran dovozu, dáváte přednost českým bramborám z loňské sklizně (i v chladném sklepě jich velká část shnila a chuť nic moc), před novými bramborami ze Španělska, Itálie, nebo ó hrůzo, Egypta? Doba dozrávání tam je jiná.

Rajčata budete konzumovat jen nějaké 2 až tři měsíce v roce?

Rakovina je spíš z "éček", srdeční choroby z nedostatku pohybu.

S. Pavuk 22.6.2020 22:08

Moja poznámka nemala a ani nemohla vyjadriť komplexný pohľad na problematiku potravinovej sebestačnosti. V minulosti to malo vojensko - strategickú konotáciu, dnes je to otázka enviromentálna, zamestnanosti, efektívneho využitia zdrojov, a najmä zdravia obyvateľstva. Vzťah medzi kvalitou potravín a zdravím populácie je priamy. Doma vyrobené potraviny sú vždy pod väčšou kontrolou. Musíme sa vzdať presvedčenia, že čo sa potravín týka, najlepšie je to, čo je najlacnejšie.

V. Církva 22.6.2020 22:41

Přesně tak. Jednoznačná je ta strategická výhoda. A samozřejmě ta ekologická

L. Novák 24.6.2020 16:08

Plácáte hlouposti...

A. Nový 22.6.2020 22:46

Vzťah medzi kvalitou potravín a zdravím populácie je priamy.

Tak že ty "kvalitní potraviny" v minulosti způsobovali nižší dožití, než je dnes, kdy jsou "méně kvalitní". Nebo jak jste to myslel?

P. Kubáč 22.6.2020 17:19

Možná by nám autorka mohla vysvětlit princip "komparativních výhod" na příkladu roušek za koronavirové epidemie.

Pokusím se to formulivat za ní "my máme fabriku - vy máte oči pro pláč"

V případě zaškobrtnutí globalizace ( které se na obzoru rýsuje ) se za slovo "fabrika" dá dosadit produkce jakékoliv nedostatkové komodity brambory a zelí v to počítaje.

P. Staronový 22.6.2020 17:55

Taky by někdo mohl vysvětlit smysl SHR, kde měly roušky pro začátek být, ale nebyly, pidisterstvo je neobjednalo. Zkusíte to vy?

M. Panter 22.6.2020 18:23

Nepravdivou informací poskytla hl. hygienicka Gottwaldová...z funkce letěla hned první týden krize.

P. Staronový 22.6.2020 21:00

Měla letět už dávno.

Co to je, nepravdivá informace? Roušky v SHR nebyly. Měl je objednat ministr kultury, zahraničí, nebo kdo, pokud ne ministerstvo zdravotnictví? Lidí na něm dřepí dost a ministr se producíruje všude možně.

Z. Klouček 22.6.2020 17:11

S paní Šichtařovou bych souhlasil, pokud by bylo jisté, že potřebné k nám vždy může být včas dovezeno a budeme to mít čím uhradit. Musíme přitom ovšem akccptovat, že vrátit zemědělství do krajiny je záležitostí na generace a možná ještě těžší je uchovat v lidech vztah k půdě a výrobě potravin; kde žije na venkově, tak vidí, jak se vytrácí. Budeme-li mít do budoucna kvalitní směnnou hodnotu, nemusíme se starat třeba ani o vodu a můžeme ji také dovážet; to snad ale nejen mně připadá příliš. Myslím, že bychom se svou zemí zděděnou po předcích měli především řádně hospodařit; ekonomika je jistě součástí hospodaření, ale ne jedinou a někdy, třeba jen dočasně, dokonce nikoliv rozhodující. A k převážení potravin : nejsem ekologický nadšenec, ale kamiony směřující k nám ze Španělska či Francie s nákladem brambor nebo odvážející půlky vepřového či mléko, a zpět k nám dovážející výrobky z nich, mi celkem dost vadí. Možná že ekonomicky je to v pořádku, ale každý hospodář vládnoucí selským rozumem by nás zato oprávněně přetáhl lískovkou.

I. Pávek 22.6.2020 17:15

Souhlas pane Kloučku.

P. Staronový 22.6.2020 17:56

Kamiony způsobují konkurenci, konkurence snižuje ceny. Vám to možná vadí, mně ne.

I. Pávek 22.6.2020 18:18

No já se pane staronový vašemu příspěvku nedivím.

P. Staronový 22.6.2020 21:02

Až to napíšu vám, budu se snažit o ještě větší polopatismus, občas se tomu říká i "vyoslení".

V. Mokrý 22.6.2020 18:19

Všeho moc škodí.

P. Brich 22.6.2020 19:28

R^